08 Ağustos 2014 18:34

'Berkin Elvan'a terörist dediniz, IŞİD'e diyemediniz'

Halkların ve Değişimin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın Diyarbakır mitinginde on binler buluştu. İstasyon Meydanı’nda gerçekleştirilen miting için alan tamamen dolarken, Demirtaş bayraklarının yanı sıra YPG bayrakları da taşındı.

\'Berkin Elvan\'a terörist dediniz, IŞİD\'e diyemediniz\'
Paylaş

Faruk AYYILDIZ
Diyarbakır


Halkların ve Değişimin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın Diyarbakır mitinginde on binler buluştu. İstasyon Meydanı’nda gerçekleştirilen miting için alan tamamen dolarken, Demirtaş bayraklarının yanı sıra YPG bayrakları da taşındı. DBP’li Milletvekilleri, Belediye Başkanları ve yöneticilerin de katıldığı miting, on binlerce kişinin ‘Ey Raqip” marşını söylemesiyle başladı. Miting alanında sıkça IŞİD aleyhinde sloganlar atılırken, sanatçılar Axin Piro, Helîm Ömerî ve Koma Azad konser verdi.

'TAYYİP ERDOĞAN CEZAEVİNDE ANADİLİYLE KONUŞSUN'

Demirtaş’ın sahneye çıkmasıyla birlikte “Amed seninle gurur duyuyor” sloganları atıldı. Karanlık günleri aşarak dayanışmayla bugünlere geldiklerini ve beraber olduklarını söyleyen Demirtaş, “Özgürlük adına ilerleme varsa, bunu hükümetin armağanı sanıyor bazıları, bu halkın mücadelesinin sonucudur” dedi. Başbakan’ın da aynı meydandan konuştuğunu hatırlatan Demirtaş; “AKP’nin adayı artık siz şarkınızı kendi dilinizde dinliyorsunuz. Daha önce cezaevinde ana dilinizi konuşamıyordunuz. Şimdi konuşuyorsunuz bunu biz getirdik” diyor, inşallah Allah bunu sana da nasip eder, sen de cezaevinde anadilinde konuşursun" dedi.

'KASIMPAŞALININ HAVASINI İNDİRİYORUZ'

“Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle birlikte Kasımpaşalının havasını indiriyoruz” diyen Demirtaş, “Kardeşlik bu topraklarda yaşayan herkesin devlet zulmü görmeden kendi dili, kimliğiyle eşit yaşamasıdır” şeklinde konuştu. 90 yıllık Cumhuriyet tarihinde kırılma noktasına geldiklerini vurgulayan Demirtaş, “Türkiye’nin tüm kimlikleri eziliyor. Öyle bir gelecek yaratalım ki yeni yaşamda kimliklerimiz birbirine düşman olmasın” dedi. Bütün inanç ve kimliklerinin bir arada, eşit yaşaması gerektiğini ifade eden Demirtaş, “Yeni Türkiye’de devlet Kürde hakaret etmeyecek, Kürdün haklarını koruyacak. Alevi’ye hakaret etmeyecek, Kürt, Alevi Cumhurbaşkanı da, Başbakan da olabilecek” sözlerini kullandı.

'TAYYİP ERDOĞAN KENDİSİNİ HALİFE ZANNEDİYOR'

“Devlet şu an bir kişinin devleti, Tayyip Erdoğan’ın devletidir” diyen Demirtaş, “Kim Tayyip’in kafasında değilse onu içeri atar, meydanlarda sokaklarda öldürtür, sürgün eder. Bu devleti kendi malı, mülkü olarak görüyor. Kendisini halife gördüğü için iş adamlarından para toplamayı helal sayıyor” dedi. Oy kabininde her üç fotoğrafa da gönül gözüyle bakılmasını isteyen Demirtaş, “Sağa sola bakmanıza gerek yok, ortaya baktığınızda kendinizi göreceksiniz. Orada Demirtaş’ı değil orada genç, kadın, işçi, emekçi herkes kendisini görecek” diye konuştu.

'AKP’LİLER İLE CEYLANPINAR SINIRINA GİDELİM'

Ortadoğu’da yaşananlara da değinen Demirtaş, “Ortadoğu’nun IŞİD gibi barbar sürüsüyle karşı karşıya kaldığı dönemde kardeşlik elini havada bırakmayın” çağrısında bulundu. Türkiye’nin iki yıldır El-Kaide ve IŞİD’i desteklediğinin altını çizen Demirtaş, “AKP Bakanları çıkıp, ‘kim destekliyor diyorsa yalan söylüyordur’ diyorlar. Ceylanpınar’a birlikte gidelim. Orada çeteciler sınırları nasıl kullanıyorlar size canlı tanıklarıyla gösterelim” şeklinde konuştu.

'DIŞİŞLERİ BAKANI IŞİD’İ İNCİTMEK İSTEMİYOR'

“Dışişleri Bakanı’nın açıklaması IŞİD’i incitmemeye yönelik” diye konuşan Demirtaş, “Berkin Elvan’a, bu meydanlardaki annelere, parlamenterlere terörist dediniz, IŞİD’e terörist diyemiyorsunuz” dedi. IŞİD’in on binlerce insanı katlettiğini vurgulayan Demirtaş şöyle konuştu: “Her gün kelle kesip, hakaret ediyorlar. Binlerce ölü bıraktılar peşlerinde ve hala Dışişleri Bakanı ‘IŞİD’i kızdırmayalım’ diyor. Rehineler ellerinde diye bu barbar it sürüsüne boyun mu eğelim?​” Tüm halkları IŞİD’e karşı direnmeye davet eden Demirtaş, “Kobanê’den, Gazze’ye, Şengal’e kadar zulüm neredeyse orada mazlum halkların yanında olalım” sözlerini kullandı. “IŞİD barbarlığı saldırdığı bölgeleri bitirmesi durumunda vahşet buralara dayanacak” diye konuşan Demirtaş, “AKP, Türkiye’yi adım adım bataklığa götürüyor” dedi.

“Ekmeleddin amca kusura bakmasın ama Tayyip’le o değil, biz baş edebiliriz” diye konuşan Demirtaş, “AKP adayının da, çatının size getireceği hiçbir şey yok. Gelin oyunuzu ilkesizliğe atmayın, uzatılan bu kardeşlik ve barış elini tutun. Oyunuzu ilkelere verin, 10 Ağustos günü Diyarbakır Meydanı’nda Sivas’ta, İzmir’de aynı meydanlarda kutlama yapılsın” dedi. Demirtaş’ın konuşmasının ardından BDP’li Belediye başkanları, Milletvekilleri ve Demirtaş’ın ailesi hep birlikte mitinge katılan halkı selamladı.

ÖNCEKİ HABER

İHD\'den katliam sessizliğine tepki

SONRAKİ HABER

IŞİD, ABD’nin Irak’ı işgalinin ürünüydü, unutmayalım!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa