07 Ağustos 2014 23:59

El Kaide davasında 2 tahliye

Van’da el Kaide’ye üye oldukları iddiasıyla yargılanmalarına başlanan 6 tutuklu sanığın, 3.Ağır Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmada iki kişi tahliye edildi.

El Kaide davasında  2 tahliye
Paylaş

Van’da el Kaide’ye üye oldukları iddiasıyla yargılanmalarına başlanan 6 tutuklu sanığın, 3.Ağır Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmada iki kişi tahliye edildi.

Van Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı ile 14 Ocak’ta Van Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Ekipleri tarafından Van, Adana, Gaziantep, İstanbul, Kilis ve Kayseri’de yapılan operasyonlarda, 25 şüpheli gözaltına alındı. Savcılıkta ifadeleri alınan 25 şüpheliden 13’ü tutuklu, 12’si ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Tutuklu sanıklardan İ.Ş, A.K, O.Y, Ü.İ, E.M, ve Ş.Ç. hakkında hazırlanan 207 sayfalık iddianame de geçtiğimiz ay tamamlanarak Van 3. Ağır Ceza Mahkemesinde kabul edildi.

HIRİSTİYAN DİN ADAMLARININ ÖLDÜRÜLMESİ

İddianamede, örgütün Suriye’yi kendisi için bir üs olarak görüp, bu ülkede başarılı olduktan sonra, Türkiye’de saldırı planlarının yapıldığı anlatıldı. Şüphelilerin Suriye’de 3 Hıristiyan din adamının öldürülmesi ve gazetecilerin kaçırılmasıyla ilgili oldukları da iddianamede yer aldı. Sanıklar hakkında ‘Silahlı terör örgütüne üye olmak’, ‘Resmi belgede sahtecilik’ ve ‘6136 sayılı yasaya muhalefet’ suçlarından 15 ile 22.5 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle de dava açıldı. Önceki gün saat 10.00’da başlayan ve 11 saat süren ilk duruşmaya 6 tutuklu sanık, avukatları ve yakınları katıldı. Mahkeme başkanı tarafından iddianamenin özetinin okunmasının ardından, avukatlar ortam dinlenmesinin CMK’nin 140’ıncı maddesine göre şüphelilerin işyerlerinde, kamuya açık alanlarda yapılabileceğini, fakat evlerinde ortam dinlenmesinin yapılamayacağını belirterek, bu kayıtların dosyadan çıkarılmasını talep etti. Mahkeme bu talebi reddetti.

DEVLETİN POLİTİKASINA UYGUN YARDIM!

İlk savunmayı yapan ve bir süre Guantanamo Hapishanesinde kalan el Kaide’nin Van sorumlusu olduğu iddiasıyla yargılanan İ.Ş, gerçekleştirilen bu operasyonun siyasi olduğunu iddia etti. Bir takım varsayımlar ve iddialarla yargılandıklarını belirten İ.Ş, ifadesinde şunları dedi: “Burada yargılanması gereken biz yardım kuruluşları değil, aksine 2 ağaç için Türkiye’nin altını üstüne getiren Gezici vandalların yanı başında ölen yüz binlerce Suriyeli ve şu an Gazze’de ölümüne şahit olduğumuz binlerce kadın, çocuk ve yaşlıya o 2 ağaca gösterdikleri duyarlılığı gösteremeyenlerdir. Asıl yargılanması gerekenler bizler değiliz. Suriye halkına yapmış olduğumuz insani yardım suç unsuru değil, aksine devletin Suriye politikasına uygun bir vatandaşlık görevidir. Bu yardımlar hükümetin siyasetiyle paraleldir. Bu paralel tamamen halkın paralelidir. Malum paralel değildi. El Kaide’nin eylemlerini tasvip etmiyorum.”
Savcı, şüpheliler İ.Ş, A.K, O.Y,’nin kuvvetli suç şüphesi bulunması, yurt dışına çıkma ihtimali, delilleri karartma ihtimali üzerine tutukluluk halinin devamını, Ü.İ, E.M, Ş.Ç, hakkında ise üzerlerine atılı suçlar vasfının değişme halleri, delillerde oluşturabilecek haklarındaki delil durumlarından tahliyesini talep etti. Verilen aranın ardından mahkeme heyeti sanıklar Ş.Ç, ile O.Y.’nin tahliyelerine, diğer 4 sanığın ise tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, duruşmayı 28 Ekim’e erteledi. (VAN)

ÖNCEKİ HABER

Emperyalizme karşı gençler bir arada

SONRAKİ HABER

Troia Festivali başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...