07 Ağustos 2014 17:47

HDP milletvekilleri Silopi'ye gelen Êzidileri ziyaret etti

HDP Şırnak Milletvekilleri Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız, Silopi ilçesine gelen Êzidi Kürtleri, ziyaret etti.

HDP milletvekilleri Silopi\'ye gelen Êzidileri ziyaret etti
Paylaş

HDP Şırnak Milletvekilleri Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız, Silopi ilçesine gelen Êzidi Kürtleri, ziyaret etti.

KDP Peşmergelerinin Şengal'den çekilmesiyle IŞİD çetelerinin Şengal'e girerek katliam gerçekleştirmesinin ardından savunmasız kalan Êzidi Kürtler, Şengal'i terk ederken, pasaportu olan yüzlerce Şengalli Habur Sınır Kapısı'ndan Silopi ilçesine geldi. HDP Şırnak Milletvekilleri Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız, Nervan Silopi arasından bulunan AFAD konutlarında kalan Ezidi Kürtleri ziyaret etti. Ziyaret sırasından IŞİD çetelerin katliamlarından kurtulan ve yaşadıkları dramlarını anlatıldığı sırada duygulu anlar yaşandı. AFAD konutlarından kalan ve topraklarını terk etmek zorunda kalan Ezidilerin, geride bıraktıkları aileleri için gözyaşları içerisinde dualar okunması dikkat çekti. Irmak ve Sarıyıldız, tek tek konutlara yerleşen Ezidileri sorunları dinledi.

'ÊZİDÎ HALKINA YAPILAN 73. KATLİAMI ENGELLEYİN'

Ziyaretin ardından AFAD konutlarından açıklama yapan HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, IŞİD çetelerinin Şengal'e girerek katliam gerçekleştirmesinin kınadı. Irmak, "IŞİD çetelerinin vahşi saldırıları sonucu Êzidî Kürtler yurtları terk edip kimi Şengal Dağı, kimi Güney Kürdistan'ın farklı yerleri ve Kuzey Kürdistan'a sığınmıştır. IŞİD çetelerinin bu saldırı ve katliamları sadece Êzidî halkına değil bütün insanlığa yapılan saldırılardır" diye ifade etti. Bu saldırıların kınamak yetmeyeceğini, katliamlar karşısında sessizliğini koruyan, bütün dünya ülkelerine seslenen Irmak, "Êzidî halkına sahip çıkın, Êzidî halkına yapılan 73. Katliamı engelleyin. IŞİD çeteleri tarafından Êzidî Kürtler üzerinde yapılan vahşi katliamlara dünyanın sessiz kalması, utanç verici bir durumdur" dedi.

Buraya sığınan Êzidî Kürtlerin durumlarını yerinde inceleyen ve Êzidî Kürtlerin burada kendileri için bir şey istemediğini belirten Irmak, "Yereldeki kurumlarımız gereken hassasiyeti gösterip ihtiyaçlarını gidermiştir. Silopi'ye gelen aileler, geride kalan aileleri için dünyanın sessiz kalmamasını ve geride kalan ailelerine bir şey olmaması için yapılması gerekenlerin biran önce yapılmasını istiyorlar. Şengal Kürdistan her parçası bütün Kürtlerin toprağıdır, evidir" dedi.

DÜNYANINI GÖZÜ ÖNÜNDE KATLİAM YAPIYORLAR

HDP Şirnak Mîlletvekili Faysal Sarıyıldız ise, tüm dünyanın gözleri önünde, Ortadoğu'nun orta yerinde bir halk, bir inanç grubuna yönelik katliam yapıldığını ifade etti. Sarıyıldız, "Bu katliamdan can havliyle kaçan ailelerle görüştükten sonra durumun vahametini net olarak gördük. Buraya ulaşan aileler ulaşmış, bir kısmı Şengal Dağı'na kaçmış, geriye kalanlar ise IŞİD çeteleri tarafından katledilmiş. Bu çetelerin bölgedeki egemenler tarafından silahlarla donatılmış ve katliam gerçekleştiriyorlar. Şu an Kürtler dört bir yandan IŞİD çetelerinin bu saldırılarına karşı koymaya çalışıyor. Kürtlerin sergilediği bu durum çok değerli, çok anlamlıdır. Uygar dünyanın bu yaşanan katliamlara sessiz kalmaması gerekir. Bu saldırılar, tüm insanlığa karşı yapılmaktadır. Şuan bölgedeki egemen güçlerin, Türkiye'nin, Irak'ın, İran'ın ve diğer global güçlerin politikaları sonuçlarının bizi getirdiği noktaya tanıklık ediyoruz. Bu nokta, ölümdür ve katliamdır, bir halkın bir etnisitenin ortadan kaldırılma noktasıdır. Bu saldırılara karşı sessiz kalmayacağız. Oradaki halkımızın yanında olacağız ve elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.

‘HALKIMIZLA SEFERBER OLDUK’


Öte yandan sosyal medyada Silopi Belediyesi'nin Êzidi Kürtler için kamp kurulacağı yönündeki haberleri yazılı bir şekilde yalanlayan Belediye Eş Başkanı Emine Esmer, sosyal medyada çıkan haberlerin hiç birisinin doğruluğunun olmadığını belirterek, "Şu anda İŞID çetelerinin katliamından kurtulan, Êzidi Kardeşlerimiz için halkımızla birlikte seferber olmuş durumdayız. Kamp kurma gibi bir yetkimizin olmadığını, belediyenin imkanları doğrultusunda, barınma ve temel ihtiyaçlar karşılanmaktadır. Halkımızın da gereken tüm duyarlılığı göstermesi hususunda geren hassasiyeti göstermeleri ve seferberlik ruhu içerisinde gelen Êzidi kardeşlerimize yardımcı olmaları konusunda duyarlı olmaya çağırıyoruz" dedi.

Êzidiler, Cizre Belediyesi'ne bağlı Bişenk Sağlık Merkezi doktorları tarafından sağlık taramasından geçiriliyor.

ÊZİDÎLERİN SİLOPİ'YE GELİŞİ SÜRÜYOR
 
Şengal'daki saldırıların ardından bölgeden ayrılan Êzidilerin Şırnak'ın Silopi ilçesine gelişi devam ederken, İHD yöneticileri, Êzidî ailelerini ziyaret etti.

İHD Şırnak Şube Başkanı Emirhan Uysal ve dernek yöneticileri, Êzidî aileleri ziyaret etti. Emirhan, ülke kamuoyunun bu konuda hassas davranması gerektiğini belirterek, devlet yetkililerin sınır hattı boyunca gelen mülteciler için insani yardım, barınma ve ihtiyaçlarına karşılayarak zarar görmeden, ülkeye girişlerin sağlanması konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi çağrısında bulundu. İHD yetkilileri yaşanan sıkıntılarla ilgili en kısa zamanda geniş bir rapor hazırlanacağı ve kamuoyu ile paylaşılacağı belirtildi.

AKP Şırnak Milletvekili Emin Dindar'ın ise İHD'li heyettinden önce AFAD konutlarına yerleşen Êzidîleri ziyarete geldiği sırada bir grup tarafından yuhalanarak protesto edildi. Dindar ve beraberindekiler, güvenlik önlemleri altında aileleri ziyaret etmeden bölgeden ayrıldı. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Bursa yağmur ve fırtınaya teslim oldu

SONRAKİ HABER

Erdoğan’dan gazeteciye: Edepsiz kadın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...