07 Ağustos 2014 14:53

Şengal ve Filistin'de katliamlara tepki, halklara destek

Şengal'deki IŞİD saldırıları ve İsrail'in 1800'ü aşkın Gazzelinin yaşamına mal olan son işgali protesto ediliyor.

Şengal ve Filistin\'de katliamlara tepki, halklara destek
Paylaş

Şengal'deki IŞİD saldırıları ve İsrail'in 1800'ü aşkın Gazzelinin yaşamına mal olan son işgali protesto ediliyor.

ADANA'DA KURUMLAR KATLİAMLARI KINADI

Adana’da demokratik kurumlar İnönü Parkı’nda bir araya gelerek Şengal ve Filistin’deki saldırıları kınadı.

İHD Adana Şubesi, ÇHD Adana Şubesi, KESK Adana Şubeler Platformu, DİSK, Adana Tabipler Odası, TMMOB, PSAKD Adana Şubesi, Alevi Kültür Derneği, EMEP, HDP, DBP, ESP, ÖDP, Halkevi, SYKP, SFK Yeşiller ve Sol gelecek Partisi, Anadolu Der ve Queer Adana’nın katılımı ile düzenlenen basın açıklamasında kurumlar adına İHD Adana Şube Başkanı Av. İlhan Öngör konuştu.

Türkiye hükümetinin desteği ile IŞİD’in ortadoğuda katliamlara devam ettiğinin altını çizen Öngör, Ezidi Kürtlerin yoğun yaşadığı Şengal’e saldırdığını bu saldırılara karşı Şengal halkının yanında olduklarını ifade etti.

Öngör, yine tüm dünyanın gözleri önünde yaklaşık bir aydır süren İsrail saldırıları sonucunda iki bin Filistinlinin yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, Ortadoğu’daki bu tablonun sorumlularının emperyalist güçler olduğunu dile getirdi.

Demokrasiyi, eşitliği, özgürlüğü, hak ve hukuku, halkların kendi inanç ve kültürleriyle birlikte yaşamasına engel olan, emperyalist ve kapitalistlerin kendi ekonomik, siyasi çıkarlarını gözeten politikalar uyguladıklarını ifade eden Öngör, bu politikaların halklara savaşı dayattığını gözyaşı ve acıyı reva gördüğünü belirtti.

Öngör bu noktada Rojava devriminin bölgede yüzyıllardır devam eden  emperyalistlerin oyunlarına karşı, farklı inanç ve kültürlerin bir arada yaşamalarının özgürlüğün inşası olduğunu vurguladı. Rojava’ya, Şengal’e, Filistin’e sahip çıkmanın insanlık onuruna sahip çıkmak olduğunun altını çizen Öngör, Ortadoğu halklarının emperyalizmin kendilerini mahkum etmek istediği karanlığa mahkum olmayacağını söyleyerek Türkiye halklarının yüreğinin direnen halkların yanında olacağını dile getirdi. (Adana/EVRENSEL)


'DİRENEN ORTADOĞU HALKLARI YALNIZ DEĞİLDİR'

ITUC (Uluslararası Sendikalar Konfedarasyonu)’un “Filistin için eylemdeyiz” çağrısıyla Gaziantep’te de sendika ve meslek odaları basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Türkiye’de işçiler, emekçiler direnen Ortadoğu halklarının yanında olmaya devam edecek” denildi.

Yeşilsu Meydanı’nda yapılan açıklamaya DİSK, KESK, TÜRK-İŞ, TTB ve TMMOB imza atarken siyasi partiler de destek verdiler. DİSK Bölge Temsilcisi Ali Güdücü okuduğu açıklamada, tüm dünyanın gözü önünde yaklaşık bir aydır süren İsrail saldırıları sonucu Gazze’de yaşanan büyük bir insanlık dramının yaşandığı ifade edildi ve “Emperyalistlerin bölgeyi yeniden dizayn etme politikasının bir parçası olarak İsrail Ordusu’nun Gazze’ye yönelik saldırıları sonucunda yaklaşık iki bin Filistinli yaşamını yitirdi” denildi.

‘DİREN FİLİSTİN, DİREN ROJAVA, DİREN ŞENGAL’

Güdücü açılamayı şu sözlerle sürdürdü: “Tüm insanlık dışı eylemler başta ABD olmak üzere emperyalist güçlerin desteği ile hayata geçiriliyor. Geçtiğimiz günlerde Pentagon’un İsrail’e cephane sevkiyatı yapacağı duyuruldu. Bu da yetmedi ABD Senatosu İsrail füze savunması için 225 milyon dolar verme kararı aldı. İşte bu açık işbirliği nedeniyle, ‘Filistin’de İsrail’e dur’ demek, bölgedeki emperyalist saldırganlığa ‘hayır’ demektir. Onurlu Filistin halkının yanında olmak, emperyalizme karşı yoksul Ortadoğu halklarının safında olmaktır. Bugün ‘Diren Filistin’ demek aynı zamanda ‘Diren Rojava’ demektir, ‘Diren Şengal’ demektir. Çünkü Ortadoğu’da İsrail’e benzer biçimde kendinden olmayan herkesi düşman gören bir başka güç de kendisine Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) diyen çetedir. Onlar da bugün Irak’ta, Suriye’de kendinden olmayan herkesi sivil demeden, kadın demeden, çocuk demeden katletmektedir. İnsanlıktan nasibini almamış, gözü dönmüş IŞİD çetesi bugün de Ezidi Kürtlerin yaşadığı kutsal toprakları hedef almış bulunuyor. Tıpkı Suriye, Irak ve Rojava’da olduğu gibi Şengal’de de emperyalizmin çetesi IŞİD’in hedefi eşit, özgür ve kardeşçe bir geleceğin önüne savaştan kalın bir duvar örmektir. 

Açıklamanın sonunda “Türkiye Cumhuriyeti’ni yönetenlerin İsrail ile ticari, askeri ve diplomatik ilişkilerinin aynı biçimde sürdürmekteki ısrarını kınıyoruz” sözleriyle “Filistin halkına yönelik bu soykırım boyutundaki katliamların durdurulması için “AKP Hükümeti biran önce İsrail ile tüm askeri anlaşmaları iptal etmeli ve Ortadoğu halklarına karşı kullanılan askeri üsler kapatılmalıdır” denildi. Basın açıklamasının sonunda uluslararası düzeyde de yapılacaklar şöyle sıralandı: “Acilen İsrail’in saldırganlığına, Filistin’in işgaline son verilmelidir. Filistin halkına yönelik bir soykırım girişimi olan ambargo derhal sona ermelidir. Bu acil adımların atılmasını engelleyen, hatta İsrail’e somut yaptırımlar uygulamayan her hükümet İsrail’in suç ortağıdır!” (Gaziantep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzmir, Demirtaş mitingine hazır

SONRAKİ HABER

Erdoğan\'ı cumhurbaşkanı gösteren kitap için suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...