07 Ağustos 2014 14:42

Üniversitelerden Demirtaş’a destek

Türkiye’nin birçok üniversitesinden öğretim görevlileri, asistanlar, taşeron işçiler, idari ve teknik personel ile öğrencilerinde içerisinde bulunduğu 500 kişi imzaladıkları ortak bir metinle, “İnsan, toplum, doğa yararına bir üniversite için oyumuz Selahattin Demirtaş’a” dedi.

Üniversitelerden Demirtaş’a destek
Paylaş

Türkiye’nin birçok üniversitesinden 500 akademisyen, öğrenci ve çalışanlar imzaladıkları ortak bir metinle, “İnsan, toplum, doğa yararına bir üniversite için oyumuz Selahattin Demirtaş’a” dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin deklarasyon bugün Mülkiyeliler Birliği’nde basın toplantısı ile duyuruldu. Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, ODTÜ, İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Mardin Artuklu Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Işık Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi’nden öğretim görevlileri, asistanlar, taşeron işçiler, idari ve teknik personel ile öğrenciler seçimlere ilişkin talep ve kararlarını açıkladı. Ortak metni okuyan Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. L. Işıl Ünal, “İnsan, toplum ve doğa yararına üniversitenin hayat bulması için var gücüyle çabalayacağını her fırsatta dile getiren Halkların ve Değişimin adayı Selahattin Demirtaş’ı destekliyoruz” dedi.

‘TEK MİLLET, TEK DİL, ŞİMDİ DE TEK BİLİM!'

Üniversitelerin, 12 Eylül darbe Anayasası’nın YÖK ve cumhurbaşkanına verdiği antidemokratik yetkilerin cenderesi altında olduğunu belirten Ünal, YÖK’ün kuruluşundan beri üniversitelerin emir-komuta zinciri içinde devlet ve sermayenin çıkarına göre şekillenen yapılar haline geldiğini ifade etti. Üniversitelerden şirket gibi ticari değeri olan bilgi üretmeleri beklendiğini dile getiren Ünal, eşitlikçi ve özgürlükçü olması gereken üniversitelerin “tek millet, tek dil, tek din” zihniyetine artık “tek bilim” anlayışını da eklediğini söyleyerek AKP hükümeti döneminde üniversitelerde var edilmeye çalışan bilim anlayışını eleştirdi.

‘ÜNİVERSİTEDE DEMOKRASİ’

Üniversitelerin mevcut haliyle Türkiye’nin antidemokratik yapısını birebir yaşayan ve yaşatan kurumlar olduğunu belirten Ünal, üniversiteleri demokratikleşmesi ve özgürleşmesinin Türkiye’nin topyekun demokratikleştirilmesinden bağımsız olmadığını ifade etti. Ayrıca ülkeyi ve üniversiteleri demokratikleştirecek olan unsurlardan olmazsa olmazının Kürt sorununun demokratik çözümü ve nihai barış tesisi olduğunu dile getiren Ünal, “Özgürlük, eşitlik, kardeşlik ve barış temelinde yeni bir yaşam çağrısı yapan, ‘YÖK kalkmalı, üniversite özerkliği ve akademik özgürlükler genişletilmelidir’ diyen Demirtaş’ı desteklediğimizi kamuoyuna duyuruyoruz” diye konuştu.

KİMLER DESTEKLEDİ?

Demirtaş’ı destekleyen akademisyenlerden bazıları şöyle: Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Prof. Dr. Mithat Sancar, Prof. Dr. Levent Köker, Prof. Dr. Serpil Sancar, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Prof. Dr. Eser Köker, Prof. Dr. Nejla Kurul, Prof. Dr. Cenap Özel,  Prof. Dr. Eser Köker, Prof. Dr. Nükhet Sirman, Prof. Dr. Cem Terzi, Prof. Dr. İrfan Açıkgöz, Prof. Dr. Melek Göregenleri, Prof. Dr. Hakan Mıhçı, Prof. Dr. Beyza Üstün, Prof. Dr. Fatma Gök, Prof. Dr. Taner Gören, Prof. Dr. Ümit Biçer (Ankara EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Rojavalı kadına tecavüz eden askerler hakkında suç duyurusu

SONRAKİ HABER

İzmir, Demirtaş mitingine hazır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...