07 Ağustos 2014 09:23

Köpekler komisyon kararıyla itlaf edilmiş

Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde başıboş gezen sokak köpeklerinin, 2 ay önce 3 ayrı mahallede görülen kuduz hastalığı nedeniyle Hayvan Sağlık Komisyonu tarafından alınan kararla itlaf edildiği ortaya çıktı.

Köpekler komisyon kararıyla itlaf edilmiş
Paylaş

Mücahit YOLCU

Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde başıboş gezen sokak köpeklerinin, 2 ay önce 3 ayrı mahallede görülen kuduz hastalığı nedeniyle Hayvan Sağlık Komisyonu tarafından alınan kararla itlaf edildiği ortaya çıktı.

Göksun ilçesinde iddiaya göre, önceki gece sokakta başıboş gezen köpekler, zabıta görevlileri tarafından zehirli iğnelerle öldürülüp leşleri çöp araçlarıyla toplandı. Hayvanseverlerin tepki gösterdiği itlafın nisan ve mayıs aylarında Arslanbeyçiftliği, Taşoluk ve Yiricek mahallelerindeki bazı hayvanlarda görülen kuduz hastalığı şüphesiyle İlçe Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan başkanlığında toplanan Havyan Sağlık Komisyonu tarafından alınan karar doğrultusunda yapıldığı ortaya çıktı.

BARINAK OLMADIĞINDAN ÖLDÜRÜLMESİ KARARLAŞTIRILDI

Komisyonun oy birliğiyle aldığı kararda kuduz şüphesinin bulunduğu bölgelere hayvan giriş ve çıkışları yasaklandı. Havyan Sağlık Komisyonu tarafından alınan diğer bazı kararlar ise şöyle:

"Karantina ve kordon altına alınan bölgeler başta olmak üzere sahipli kedi ve köpeklerin aşılanmasına, sahipsiz kedi ve köpeklerin ilçemizde bakımevi veya barınak olmadığından öldürülerek imha edilmesine, hastalık şüphesi bulunan veya hastalık şüphesi bulunan hayvanla teması olan hayvanların tazminatlı olarak itlafına oy birliğiyle karar verilmiştir."

BELEDİYE BAŞKANI: KÖPEK HAREKETSİZDİ

Vatandaşların ve hayvanseverlerin tepkisine neden olan köpeklerin itlafıyla ilgili yazılı açıklama yapan AKP'li Göksun Belediye Başkanı Hüseyin Coşkun Aydın, Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyonu kararları doğrultusunda başıboş gezen hayvanlarla ilgili gerekli işlemlerin yapıldığını söyledi. Aydın, kamuoyuna yansıyan haberlerin gerçeği yansıtmadığını öne sürerek, şöyle konuştu:

"İlçemiz Göksun Arslanbeyçiftliği, Taşoluk ve Yiricek mahallelerinde meydana gelen ısırık vakaları ile ilgili olarak gelen ihbar neticesinde İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü veteriner hekimleri tarafından kuduz şüphesi ile hayvanlardan alınan numuneler, Adana Veteriner Kontrol Enstitüsü laboratuvarına gönderilmiş ve yapılan analiz neticesinde her 3 hayvanda da kuduz virüsüne rastlandığı rapor edilmiştir. Buna bağlı olarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 'Kuduz Hastalığından Korunma ve Kuduz Hastalığı ile Mücadele' yönetmeliği gereğince, Göksun İlçesi Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyonu kararlarıyla 6 ay süre ile karantina uygulaması başlatılmıştır. Bu tarihten itibaren Göksun Devlet Hastanesi'ne 62 vatandaşımızın kuduz şüphesi ile müracaat ederek tedavi gördüğü hastane kayıtlarında mevcuttur. Diğer yandan vaka nedeniyle evcil hayvanlar da dahil olmak üzere sokak ve yaban hayvanlarında da ölümler olmuş, belediye ekiplerimiz ve veteriner hekim gözetiminde ilaçlama çalışması ve gerekli tedbirleri alarak gömülmesini sağlamıştır. Akşam saatlerinde temizlik çalışması yapan işçiler, Ayhan Taner Ekici Bulvarı'nda hareketsiz bulunan köpeği, salyadan dahi bulaşabilen kuduz hastalığı şüphesi nedeniyle insan sağlığını olumsuz etkilememesi ve çevre kirliliğine neden olmaması için acil olarak müdahale ederek kaldırmıştır. Sonrasında ise yetkililer tarafından gerekli işlemler yapılmıştır."

HAYVAN LEŞLERİ BELEDİYE ÇÖPLÜĞÜNDE

Komisyon başkanı kaymakam Ali Hamza Pehlivan ve üyelerin imzalarının yer aldığı kararlar doğrultusunda uygulamaya geçen belediye görevlileri tarafından kuduz şüphesi bulunan 3 sahipsiz köpek leşinin ilaçlanarak gömülmesi yerine belediye çöplüğüne atılması dikkat çekti. Çevreye koku ve virüs saçan leşlerin, çürümeye terk edildiği görüldü. (Maraş/DHA)



 

ÖNCEKİ HABER

Hükümetten HES ve RES\'ler için 7 acele kamulaştırma

SONRAKİ HABER

Elektrik akımına kapılan 2 işçi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...