07 Ağustos 2014 06:00

Yeni Nazca Çizgileri

Peru'nun El Ingenio Vadisi üzerinde uçuş yapan bir pilot, İnka uygarlığına ait, MÖ 100 ile MS 800’den kalma, çeşitli hayvan ve geometrik şekillere ait devasa çizimleri temsil eden yeni Nazca çizimlerini ortaya çıkardı.

Yeni Nazca Çizgileri
Paylaş

Peru'nun El Ingenio Vadisi üzerinde uçuş yapan bir pilot, İnka uygarlığına ait, MÖ 100 ile MS 800’den kalma, çeşitli hayvan ve geometrik şekillere ait devasa çizimleri temsil eden yeni Nazca çizimlerini ortaya çıkardı.

Pilot ve araştırmacı olan Eduardo Herran Gomez de la Torre, Nazca Çizgilerinin bulunduğu bölge üzerinde uçarken yeni çizimlerin belirdiğini fark etti.

Yerel El Comercio gazetesinin verdiği bilgiye göre, de la Torre, ünlü sinekkuşu çiziminin yanında, yaklaşık 60 metre uzunluğunda ve 4 metre genişliğinde bir ‘yılan’ keşfettiğini söyledi. El Ingenio Vadisi ve Pampas de Jumana bölgesinde bulunan yeni çizimlerin arasında bir kuş, bir deve veya lama ve zigzag çizgisi bulunduğu tahmin ediliyor.  Arkeologlar yeni Nazca’ların keşfinin antik Nazca kültürü hakkında sahip oldukları bilgilere önemli bir katkıda bulunacağını belirtiyor.

YÜKSEKTEN GÖRÜLEBİLİR

Nazca Çizgilerinin kazındığı zemin, demiroksitin gri rengini kazandırdığı çakıllarla kaplı. Düz çizgi, üçgen, sarmal, kuş, maymun, köpek, örümcek, çiçek vb biçimler çok büyük olduğu için yerden bakıldığında anlaşılmaz, ancak çok yüksekten bakıldığında görülebilir. Bu yüzden bazılarının biçimleri uydu fotoğraflarında daha belirgin görünmektedir. İlk Nazca Çizgisi, 1926'da keşfedilmiştir.  Bazılarının takvim ya da gökbilimle ilişkili olduğu, bazılarının ise doğa ayinlerinin bir parçası olarak yapıldığı sanılmaktaysa da, ne amaçla yapıldıkları hakkında kesin bir veri elde edilememiştir. 

EŞSİZ YAPILAR

BM Eğitim Bilim ve Kültür Teşkilatı UNESCO tarafından 1994 yılında Dünya Mirası listesine alınan Nazca Çizgileri, sanatsal boyutuyla antik dönemlerin eşi bulunmayan yapılarından biri olarak kabul ediliyor. Çizimlerdeki ustalık ve büyüklükle verilmek istenen süreklilik özelliği, çizimlerin astronomiyle bağlantılı ritüellerde kullanıldığı düşüncesini destekliyor.
Aralarında maymun, kertenkele, örümcek ve kuş gibi hayvanların yer aldığı çizimlerin en büyüğü, 285 metre uzunluğundaki bir pelikan. Çizimler arasında dört parmaklı iki eli olan insansı bir canlı da yer alıyor.

ÖNCEKİ HABER

İsrail Gazze\'de ateşkesi uzatma kararı aldı

SONRAKİ HABER

Oktay Arayıcı’ya mektup

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...