06 Ağustos 2014 22:31

HDP: İstanbul Sözleşmesi uygulansın!

HDK ve HDP Kadın Meclisi, 1 Ağustos tarihinde yürürlüğe giren Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin uygulamanmasını istedi.

HDP: İstanbul  Sözleşmesi  uygulansın!
Paylaş

HDK ve HDP Kadın Meclisi, 1 Ağustos tarihinde yürürlüğe giren Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin uygulamanmasını istedi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Meclis,  “Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’nin ilk imzacılarından olduğu halde, geçen süre içinde AKP Hükümeti tarafından, Sözleşmeye tamamen aykırı, ayrımcı politikalar uygulandı. 2011 değişikliği ile, bakanlığın adından kadın ismi kaldırılarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı adını aldı. TBMM Kadın-Erkek Eşitliği komisyonunun adı AKP’nin müdahalesiyle Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği komisyonu oldu. AKP Hükümeti, kadını değil aileyi korumayı, kadın cinayetlerini engelleme yerine boşanmaları engellemeyi kendine vazife gördü. Kadın cinayetleri %1400 arttı, her gün en az 5 kadın öldürülüyor. Hükümet üyelerinin eylem ve söylemleriyle cinsiyet, cinsel kimlik ve cinsel yönelim ayrımcılığı sistematik hale geldi” dedi.

KADINLAR MÜCADELEYE, MECLİS GÖREVE

Başbakan’ın “Kadın erkek eşitliğine inanmıyorum” sözlerinin hatırlatıldığı açıklamada, şöyle denildi: “Kürt kadınlarının kuma alınmasını çözüm olarak gösteren, örtüsüz kadını satılık ya da kiralık perdesiz eve benzeten, erkekler için çok eşliliği savunan, kadın cinayetlerinde kadını suçlu gören belediye yöneticileri ve danışmanlarıyla AKP dönemi, kadın kazanımlarının aleyhine işledi. Hükümet, medya ve yargı elbirliğiyle kadına yönelik şiddeti cesaretlendirdi. Son olarak Bülent Arınç’ın kadının kahkahasını ve iffetini denetlemeye dair söylemi, bıçaklanan kadının tayt giymesini haksız tahrik nedeni sayan mahkeme kararları, kamu görevlilerinin karıştığı tecavüz ve şiddet olaylarında cezasızlık politikası birbirini izleyen sıradan olaylar haline geldi.”
Açıklamada, Hükümet ve Meclis, İstanbul Sözleşmesinin uygulanması için göreve çağırılırken, tüm kadınlara, kadın örgütlerine ve  demokrasi güçlerine de mücadele çağrısı yapıldı. (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Kartal\'da Demba Ba coştu, Feyenoord 3-1\'le yıkıldı

SONRAKİ HABER

Eğitimsen’den İTÜ’deki sürgünlere tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...