06 Ağustos 2014 19:43

Ateşkes için gözler Kahire’de

Hamas ve İsrail arasında ilan edilen ateşkesin ikinci gününde gözler Kahire’de yapılan kapsamlı ateşkes görüşmelerindeydi. Ateşkes görüşmeleri devam ederken Gazze ise yaralarını sarmaya çalışıyor.

Ateşkes için gözler Kahire’de
Paylaş

İsrail’in Gazze’ye yönelik 28 gün süren bombardımanının ardından  gözler Kahire’de devam eden ateşkes görüşmelerine çevrildi. Kahire Havalimanı yetkililerine göre, üç kişilik İsrail heyeti önceki gece Kahire’ye ulaştı. El Cezire kaynaklarına göre, İsrail heyetinin içinde istihbarat başkanı ve başbakan Benyamin Netanyahu’nun müsteşarı gibi üst düzey isimler de bulunuyor. Hamas ve İsrail heyetlerinin doğrudan görüşmediği müzakerelerde ABD heyeti de yer alıyor.

‘ZAFER FİLİSTİN HALKININ OLDU’

AFP’ye konuşan Hamas liderlerinden İzzet Reşak, “Biz delegasyon olarak bu konuda herhangi bir öneriyi dinlemeyi kabul etmiyoruz. Bu savaşta kendilerini zafer kazanmış olarak görenler bu talepleri yapıyorlar. Büyük bir yanılgı içindeler. Zafer Filistin halkının oldu” dedi.

Reşak, “İsrail’in ateşkesi kabul etmesi ve askerlerini tamamen çekmesi kendilerinin çıkmaz bir yola geldiklerinin göstergesidir” diye konuştu.

Hamas liderlerinden İsmail Heniye, Hamas’a yakın Aksa televizyonuna yaptığı açıklamada, “Kahire’deki Filistin delegasyonuna sonuna kadar güveniyoruz ve delegasyonun, Gazze halkının çektiği büyük acılar karşısında onurlu bir sonuç alacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı. Heniye, “Düşman sahada başaramadığını siyaset yoluyla da başaramayacak. Çünkü şerefli halkımızın ödediği ağır bedellere karşılık büyük bir sorumluluğumuz var” dedi.

İsrail’in, 7 Temmuz’da başlattığı Gazze’ye saldırılarında 72 saatlik ateşkes ikinci gününe girerken, Hamas yönetimi kalıcı ateşkes görüşmelerinde Gazze ablukasının kaldırılması talebinden geri adım atmayacağını duyurmuştu.

Kahire’de ateşkes görüşmeleri devam ederken İsrail ordusunun sınıra çekildiği Gazze’de halk yaralarını sarmaya çalışıyor. 28 gün süren bombardımanın ardından halk ilk kez kurulan pazara gitti, bankaların önünde ise uzun kuyruklar oluştu.  İsrail Gazze’de geriye 400’den fazlası çocuk; 2 bine yakın ölü, 10 bin yaralı, 30 binden fazla da yıkılan ev, onlarca okul ve cami bıraktı. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Gazze saldırılarında 64’ü asker, 3’ü sivil 67 kişinin öldüğü, 463’ü asker, 83 sivilinin yaralandığı belirtildi. 

GAZZE'DE HALK PAZARA ÇIKTI

Gazze’de halk 28 gün süren saldırılardan sonra ilk kez pazara gitti, alışveriş yaptı. Halk aynı zamanda ateşkesin İsrail tarafından sürekli bozulmasından dolayı tedirginliklerini üzerinden atamadı. Bankalar önünde uzun kuyruklar oluştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

380 İZSU işçisi işsiz kalabilir

SONRAKİ HABER

Rusya’dan Ukrayna sınırına asker yığınağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...