06 Ağustos 2014 18:13

Bursa’da termik santral yapılmasına dilekçeli itiraz

Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nda (DOSAB) yapılması planlanan kömür yakıtlı Buhar ve Elektrik Üretim Santrali’nin sağlık başta olmak üzere çevre ve doğaya büyük zarar vereceğini belirten vatandaşlar yazdıkları dilekçeleri Ankara’ya gönderdi.

Bursa’da termik santral yapılmasına dilekçeli itiraz
Paylaş

Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nda (DOSAB) yapılması planlanan kömür yakıtlı Buhar ve Elektrik Üretim Santrali’nin sağlık başta olmak üzere çevre ve doğaya büyük zarar vereceğini belirten vatandaşlar yazdıkları dilekçeleri Ankara’ya gönderdi.

“DOSAB’da termik santrale hayır” yazılı pankart önünde basın açıklaması yapan muhtarlar ve mahalleliler, termik santrale komşu olmak istemediklerini belirtti. Muhalle muhtarları ve vatandaşlara DOĞADER Başkanı Murat Demir’de destek verdi.

'TERMİK SANTRALE KOMŞU OLMAK İSTEMİYORUZ'

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde basın mensuplarına kısa bir açıklamada bulunan DOĞADER Başkanı Murat Demir, “Demirtaş Organize Sanayi Bölgesinde bir termik santral yapılmak isteniyor. ÇED değerlendire toplantısı Bursa’da yapılmasına izin verilmedi. Biz de bölge halkı ve temsilcileri, muhtalar ve yöre dernekleri başkanları ile buraya geldik. Bölgede kısa sürede topladığımız 5 bin 550 adet dilekçeyi, Ankara’da yapılacak olan çevre etki değerlendirme toplantısına ulaştırılmak üzere vatandaşların kendi yazdıkları ve termik santrali neden istemediklerini belirten dilekçeler var. Biz Bursalılar olarak yazdığımız bu dilekçeleri çevre il müdürlüğü aracılığı ile Ankara’ya gönderiyoruz ve orada değerlendirilmesini istiyoruz. Biz bölge halkı ve Bursalılar olarak bunu termik santrale komşu olmak istemiyoruz. Çünkü termik santraller doğanın ve insanın düşmanıdır diyoruz. Bu nedenle biz sağlıklı ve temiz bir Bursa’da yaşamak istiyoruz.” dedi.

'VATANDAŞ ENDİŞELİ'

Panayır Mahalle Muhtarı Dursun Kara ise, termik santrale komşu olmak istemediklerini belirterek, “Bu kelime yeterli çünkü imzalarımızla biz her şeyi anlatmışız. Vatandaş ta bu santralden dolayı çok endişeli. Vatandaşlarımızda; biz duman soluyacağız, kanser bize çok mu yakın, kanserin başlangıcı mı olacak burada. Vatandaşta büyük bir tedirginlik var. Gittiğimiz her yerde vatandaş bize her yerde bunu soruyor. Bizde vatandaşın bu tedirginliğini buraya sunmaya geldik” şeklinde konuştu.

Doğanevler Mahalle muhtarı Sayan Mesut ise bölgede ki vatandaşların endişesinin sağlık konusunda olduğunu vurgularken, DOSAB’dan kednilerine yapılan sağlıklı olacağı söylemlerinin inandırıcı olmadığını söyledi.

‘TERMİK SANTRALİN SAĞLIKLI OLACAĞI TEMİNATINI BİZE NASIL VERİRLER?​’

Panayır mahalle sakinleri ise, DOSAB’da santral istemediklerini belirterek, “Çünkü duman solumak istemiyoruz, çamaşır dahi dışarı asamayız, Çocuklarımızı sağlığı tehlikede, geçmişte bize çayda radyasyon diyen cumhurbaşkanı da gördük, şimdi tehlike yok diyen belediye başkanları ve çevre bakanlarını da biliyoruz. Çünkü biz bunlara inanmıyoruz. Daha dün DOSAB’da bir fabrikada patlama oldu, bu sağlıksızken termik santralin sağlıklı olacağı teminatını bize nasıl verirler?​” şeklinde tepki gösterdi

Basın açıklamasının ardından seçilen temsilciler Ankara’ya gönderilmek üzere yazılan dilekçeleri il müdürlüğüne teslim etti. Bu sırada bazı il müdürlüğü görevlileri ile vatandaşlar arasında müdürlük bahçesine girilmesi nedeniyle tartışma yaşandı. . (CİHAN)


 

ÖNCEKİ HABER

Sarıkeçililer’e yeni bir engel daha

SONRAKİ HABER

Enerji işçileri protokol iptaline karşı eylem başlatıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...