01 Temmuz 2011 03:11

Sivas katliamı anmasına yasak!

Sivas Valisi Ali Kolat, Sivas Katliamı'nın yıldönümü etkinlikleri dolayısıyla 2 Temmuz günü Sivas'ta Madımak Oteli önünde yapılacak olan toplu anmaya izin verilmeyeceğini açıkladı.Valinin yaptığı açıklamaya tepki gösteren Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkan Yardımcısı Kemal Bülbül ise, valin

Sivas katliamı anmasına yasak!
Paylaş

Valinin yaptığı açıklamaya tepki gösteren Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkan Yardımcısı Kemal Bülbül ise, valinin neden anmaya karşı olduğunu anlamadığını belirterek, bunun akıl ile açıklanacak bir yanının bulunmadığını söyledi. Sivas Katliamı'nda hayatını kaybedenler anısına 2 Temmuz günü Madımak Oteli önünde her yıl düzenlenen anma etkinliğine valilik izin vermedi. Sivas Valisi Ali Kolat, kendilerinin sabah saatlerinde STK temsilcileri ile birlikte Madımak Oteli önüne çiçek bırakacaklarını, etkinlik düzenleyen Alevi kurum temsilcilerine de beraber çiçek bırakmayı teklif edeceğini kaydetti. Kolat, "Madımak olaylarının yıldönümünde anma etkinliği yapacak grubun toplu halde otel önüne gelmelerine ve burada basın açıklaması yapılmasına izin verilmeyecek" dedi. Valilikten alınan bilgilere göre ise, "provakasyon" gerekçesi ile anma etkinliği düzenleyen kurumların temsilcilerinin Madımak Oteli'nin önüne çiçek bırakmalarına izin verileceği, kitlenin ise açıklama veya miting için Mevlana Meydanı'na yönlendirileceği kaydedildi.

VALİDEN AYRI ETKİNLİK

Sivas Valisi Ali Kolat ise, 2 Temmuz günü Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ve STK temsilcileri kamulaştırıldıktan sonra Bilim ve Kültür Merkezi olarak düzenlenen eski Madımak Oteli önüne gelerek çiçek bırakması bekleniyor.

'ORADA KATLEDİLEN CANLAR VALİYİ RAHATSIZ ETMİYOR MU?'

ABF Genel Başkan Yardımcısı Kemal Bülbül ise, Türkiye'de nasıl ki Newroz, 1 Mayıs gibi günler gelenekselleşmiş bir şekilde Türkiye halklarının vicdanlarında kabul görmüşse, aynı şeyin Sivas Anması içinde geçerli olduğunu belirtti. Bunun valinin tavrıyla açıklanacak bir durum olmadığına işaret eden Bülbül, Valiliğin böyle bir tavır koymasının akılla açıklanacak bir durum olmadığını ifade etti. Bülbül, "Böylesi bir anma için izine bile gerek yoktur. Ama işleyiş gereği Sivas Demokrasi Platformu günler öncesinden bu işleyişe uyarak başvuruda bulundu. Vali neden anmaya karşı anlamadım. 35 insanın orada katledilmesi Valiyi rahatsız etmiyor mu? Kendisinin de anmaya katılması gerekirken böyle bir açıklama yapmasına anlam vermek mümkün değil" dedi. (Ankara/DİHA)


ANKARA VE İZMİR’DE MİTİNG

Ankara’da 2 Temmuz günü miting yapılacak. Kolej Meydanı’nda yapılacak ‘can’ları anma etkinliğine Kardeş Türküler müzik grubu da katılarak şarkılarını seslendirecek. Öğleden sonra saat 16.00’da, Toros Sokak’ta bir araya gelecek olan Ankaralılar, saat 18.00’de Kolej Meydanı’nda buluşacak. Öte yandan Sivas’ta, Madımak önünde buluşacak olan on binlerce kişi Madımak’ın “Utanç Müzesi” olmasını istediklerini bir kez daha yüksek sesle dile getirmeye hazırlanıyor. Bu kapsamda Sivas’ta da 2 Temmuz mitingi düzenleniyor. Mamak’ta bulunan siyasi parti ve dernekler ise 1 Temmuz’da Hacı Bektaşi Veli (Tekmezar) Parkı’nda yapacakları etkinlikle Sivas’ta yakılarak katledilen ‘can’ları anacaklar. Etkinlik öncesi Mamak’ın çeşitli semtlerinde stantlar açarak bildiri dağıtan kitle örgütleri Mamak halkını 1 Temmuzda yapacakları anma etkinliğine çağırdılar.

Etkinliğe Bahçeliyurt, Gökçeağaç, Hamal, Kavak, Uluçayır Köy Dernekleri ve Pir Sultan Abdal Kültür ve Dayanışma Derneği (PSAKD), Cem Evleri Yaptırma Derneği ve çeşitli siyasi partiler katılarak destek verecekler.

Alevi Bektaşi Federasyonu İzmir Bileşenleri de, İzmir Yöre Dernekleri, Madımak Katliamının yıldönümünde Gündoğdu Meydanı’nda miting yapacak. Mitingle ilgili olarak yapılan basın toplantısında, 2 Temmuzda Sivas’ta olunacağı, Sivas’a gidemeyenlerin mitinge katılacağı belirtildi.  Yamanlar Cemevinde yapılan açıklamayı okuyan Pir Sultan Abdal Derneği Buca Şube Başkanı Şehri Tuğcular, davanın peşini asla bırakmayacaklarını söyledi.

“2 Temmuz günü Sivas’a gelemeyenlerin Cumartesi günü saat 17.30’da İzmir Gündoğdu Meydanı’ndaki  mitingde olacağını belirterek, herkese katılma çağrısı yaptı. Öte yandan, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği İzmir Şubeleri, Alevi Kültür Derneği Karşıyaka Şubesi, Çorumlular Federasyonu ve Hacı Bektaş Eğitim ve Kültür Derneği üyeleri, Karşıyaka İstasyonda toplanarak çarşı girişine kadar meşalelerle yürüdü. Burada basın açıklaması yapıldı.   
(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gençlik geleceği için buluşuyor!

SONRAKİ HABER

'Vekilime dokunma!'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...