06 Ağustos 2014 11:46

Öcalan'ın avukatları: İmralı Adası Türkiye'nin Guantanamo'sudur

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın avukatları, müvekkilleri ile 3 yıldır görüşmelerinin engellenmesini Gemlik Jandarma Komutanlığı önünde protesto etti. Avukatlar adına yapılan açıklamada, "İmralı Adası Türkiye'nin Guantanamo'sudur" denildi.

Öcalan\'ın avukatları: İmralı Adası Türkiye\'nin Guantanamo\'sudur
Paylaş

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın avukatları, müvekkilleri ile 3 yıldır görüşmelerinin engellenmesini Gemlik Jandarma Komutanlığı önünde protesto etti. Avukatlar adına yapılan açıklamada, "İmralı Adası Türkiye'nin Guantanamo'sudur" denildi.

Abdullah Öcalan'ın avukatları İbrahim Bilmez, Emran Emnekçi, Rezan Sarıca, Cengiz Çiçek, Mahmut Taşçı, Cengiz Yürekli, Hakzan Sadak, Raziye Öztürk, Ömer Güneş, M. Sani Kızılkaya, Ebru Günay, Ayşe Batumlu, Asya Ülker, Mehmet Deniz Büyük, Sinan Zincir, Hüseyin Boğatekin, dün müvekkilleri ile görüşmek için yaptıkları görüş başvurusunun ardından sabah saatlerinde Gemlik Jandarma Komutanlığı'na gitti. İlk olarak avukatlardan İbrahim Bilmez ve Cengiz Çiçek jandarma yetkililerine müvekkilleri Öcalan ile görüşmek için geldiklerini, başvurularının sonucunu sordu. Jandarma yetkililerinin "gemi bozuk" gerekçesini sunmasının ardından avukatlar, görüşlerinin engellenmesini basın açıklaması ile protesto etti. Avukatların basın açıklaması sırasında, onlarca sivil polisin de alanda bulunması dikkat çekti.

'GÖRÜŞMELER HUKUKİ DAYANAĞI OLMADAN ENGELLENİYOR'

Avukatlar adına basına açıklamayı Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Ömer Güneş yaptı. Güneş, müvekkilleri Öcalan ile görüşmelerinin 27 Temmuz 2017 tarihinden bu yana hiç bir hukuki ve meşru dayanağı olmadan engellendiğini, düşman hukuku çerçevesinde kişiye özel olarak dizayn edilmiş İmralı koşullarının gayrı hukuki ve gayri insani uygulamalarla hepten çekilmez hale geldiğini söyledi. Güneş, "Sayın Öcalan'ın doğrudan şahsını ve politik temsiliyetini hedefleyerek sosyal ve duygusal izolasyonu amaçlayan, genelde 15 yıl özelde 3 yıl boyunca pervasızca sürdürülen uygulamalar, İmralı Adası'nın Türkiye'nin Guantanamosu olduğunu göstermektedir" dedi.

'ÖCALAN'IN SAVUNMA HAKKI HİÇE SAYILIYOR'


Öcalan ile görüşmelerinin 3 yıldır her türlü ahlak değerinden yoksun olarak engellendiğine dikkat çeken Güneş, müvekkillerinin savunma hakkının hiçe sayıldığı gibi olası ihlallere karşı etkin başvuru yollarından da yararlanma hakkının engellendiğini söyledi. Kendilerinin Öcalan'ın avukatları olarak müvekkillerinin infaz koşullarını, sağlık ve savunma hakkını gözetmek ve gereğini yapmakla yükümlü olduklarını kaydeden Güneş, ancak 3 yıl boyunca "dünyada eşi benzeri görülmemiş bir tecrit uygulaması" sebebiyle İmralı koşullarının sebebiyet verdiği mağduriyet ve ihlallerden haberdar olamadıklarını ve gereken girişimlerde bulunmak imkanlarının da fiili olarak engellendiğini söyledi.

'TECRİTTE OLAN BARIŞTIR'

Müvekkilleri Öcalan'ın İmralı koşullarına rağmen, Türkiye'de toplumsal uzlaşıya dayalı demokratik çözümün mücadelesini verdiğini belirten Güneş, "Yine aynı şekilde Ortadoğu'da üçüncü dünya savaşı koşullarının yaşandığı; Kobanê ve Şengal başta olmak üzere Kürt halkının onurlu varlıksal direnişinin yaşandığı günümüzde Sayın Öcalan'ın tecrit altında tutulması Ortadoğu barışının da tecrit-tehlike altına alınması demektir. Bu hakikatten yola çıkarak halihazırda yürütülen görüşmeleri Sayın Öcalan açısından avukat görüşleri gibi en temel insan haklarından yoksun kılmanın gerekçesi yapmak isteyenler yanıldıklarını bilmelidirler. Hiç bir girişimin Sayın Öcalan'ın en temel haklarından mahrum bırakılmasına meşruiyet sağlanamayacağı bilinmelidir. Avukat görüşlerinin hala yaptırılmaması AKP iktidarı açısından bir samimiyet testidir. Avukat görüşlerinin zaman kaybetmeksizin sağlanması için devletin ilgili organlarını yasal sorumluluklarını yerine getirmeye ve içinde bulunulan şuursuzca suç haline son vermeye çağırıyoruz. Unutulmamalıdır ki tecritte olan Kürt halkıdır. Tecritte olan Ortadoğu ve Türkiye halkları ve onların adil barışıdır" diye konuştu.

Açıklamanın ardından avukatlar eylemlerine alkışlarla son verdi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Asansör boşluğuna düşen işçi öldü

SONRAKİ HABER

Şengal\'de direniş ve trajedi bir arada

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...