06 Ağustos 2014 06:00

Reyhanlı davası neden uzatılıyor?

Bölge ağır ceza mahkemelerinin kapatılmasıyla dosyası Hatay’a gönderilen ve defalarca mahkeme değiştirdiği için bir yıldır yargılaması yapılmayan Reyhanlı patlaması davasının duruşması bu kez de ‘güvenlik’ gerekçesiyle ertelendi.

Reyhanlı davası neden uzatılıyor?
Paylaş

Volkan Pekal
Adana

Bölge ağır ceza mahkemelerinin kapatılmasıyla dosyası Hatay’a gönderilen ve defalarca mahkeme değiştirdiği için  bir yıldır yargılaması yapılmayan Reyhanlı patlaması davasının  duruşması bu kez de ‘güvenlik’ gerekçesiyle ertelendi. Hatay 1. Ağır Ceza Mahkemesinde 26 Ağustos 2014 tarihinde duruşması yapılması planlanan davanın güvenlik nedeni ile başka bir ile nakli gündemde. Konuyla ilgili gazetemize konuşan dosya avukatlarından İHD MYK Üyesi Tugay Bek, bu uygulamaların dosya içindeki bilgi ve belgeler ve olayın tartışılmasını en azından seçimler sonuna kadar ertelemek için mi tüm bu manevraların yapıldığı şüphesinin uyandırdığına vurgu yaptı.

‘GÜVENLİK SORUNU YOK’

Davanın nakliyle ilgili bir karar verilebilmesi amacıyla dosya, idari bir kuruluş olan Adalet Bakanlığına oradan da Yargıtaya gönderildi. Bek, yargısal bir karar ile ilgili idari bir organın sürece katılımının yargı bağımsızlığı prensibine gölge düşürmekte olduğuna dikkat çekti. Güvenlik gerekçesinden duruşma salonu ve tarafların güvenliğini anlamak gerektiğini belirten Bek, Bu dosya açısından böyle bir sorunun olmadığını belirterek “Bence bu dosyada özellikle yargı süreci uzatılmak dosya gözlerden uzaklaştırılmak isteniyor” dedi.

SANIKLAR BİR YILDIR HAKİM KARŞISINA

Dava Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesinde başlamış ancak bölge ağır ceza mahkemelerinin kaldırılması dolayısıyla olayın gerçekleştiği yer olan Hatay’a gönderilmişti. Dosyayı kabul ederek duruşma gününü 26 Mayıs olarak belirleyen Hatay 1. Ağır Ceza Mahkemesi, duruşma günü yaklaşırken dosyanın Adana’da belli bir aşamaya geldiği gerekçesi ile yetkisizlik kararı vermiş, yargılama yine başlayamamıştı. Tutuklu bulunan sanıkların hakim karşısına çıkmadan en az bir yıl daha cezaevinde kalmalarına sebep olabilecek bir karar ile dosya Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesine geri gönderilmişti. Dava dosyası sanık avukatlarının itirazı üzerine Hatay 2. Ceza Mahkemesi tarafından tekrar Hatay 1. Ceza Mahkemesine iade edilmişti.

BİR AY ÖNCE BİLİNİYORDU

Redhack tarafından yayımlanan askeri yazışmalarda, emniyet, jandarma ve MİT’in bir ay önceden saldırıya ilişkin  istihbaratının bulunduğu ortaya çıkmıştı. Buna karşın gerekli önlemleri almayanlar istihbarat yetkilileri hakkında herhangi bir soruşturma açılmadı.

 

ÖNCEKİ HABER

‘Çizimin Kafka’sı: Selçuk Demirel

SONRAKİ HABER

Vergide kıyak grevde yasak!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa