05 Ağustos 2014 21:17

Seçmenler yurt dışında bürokrasiye takıldı

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine Türkiye’de günler kalırken, yurt dışındaki Türkiye vatandaşlarının oy kullanmaları tamamlandı. Birçok Türkiyeli oy kullanamazken, oy kullanamamalarını şöyle açıkladılar: ‘Yeteri kadar seçim lokali yok’, ‘Seçime katılabilmek için bürokratik engelleri aşmanız lazım’, ‘Oy kullanacağım yer uçakla 2 saat uzak mesafede. Bu nedenle oy kullanamadım’,

Seçmenler yurt dışında bürokrasiye takıldı
Paylaş

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine Türkiye’de günler kalırken, yurt dışındaki Türkiye vatandaşlarının oy kullanmaları tamamlandı. Birçok Türkiyeli oy kullanamazken, oy kullanamamalarını şöyle açıkladılar; ‘Yeteri kadar seçim lokali yok’, ‘Seçime katılabilmek için bürokratik engelleri aşmanız lazım’, ‘Oy kullanacağım yer uçakla 2 saat uzak mesafede. Bu nedenle oy kullanamadım’, ‘Seçmen listesini kontrol etmek, randevu ayarlamak, tekrar randevu saatine bakmak için birçok kez bilgisayar karşısına çıkmak zorunda kaldık.’ (HABER MERKEZİ)


ALMANYA’DA OY VERİRKEN...

Mahir ŞAHİN

Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçimi için Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları ilk kez sandığa gitti. Yaklaşık 1.4 milyon Türkiye vatandaşı seçmen, Almanya’nın yedi kentinde kurulan seçim lokallerinde oyunu vermeye çağrıldı. Seçim öncesi İnternet aracılığıyla randevu alınması zorunluydu. Randevu almayanlara ise merkezi olarak belirlenen zamanlarda oy kullanma olanağı tanındı. 3 Ağustos’a kadar sandık başına gidildi. Seçime katılım yüzde 10’a bile varmadı. Bunun nedeni olarak Almanya’da tatil olduğu için çoğu seçmenin Türkiye’de olması, Almanya’da sadece yedi seçim lokalinin bulunması ve seçime katılabilmek için getirilen bürokratik engeller gösterildi. 

SEÇİMLER VE GERÇEKLİK!

Cumhurbaşkanlığı seçimi geçtiğimiz hafta Düsseldorf kentinde de yapıldı. Ben de ilk kez Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanımı göstererek oyumu kullandım. Benim için bir ilkti ve birkaç tanıdık ile birlikte Düsseldorf yolunu tutarak halkların ve değişimin adayına oy vermeye gittik. Ama öncesi bayağı maceralı geçti, birçok zorlukları aşarak seçimde oy verdik. Örneğin; Seçmen listesini kontrol etmek, randevu ayarlamak, tekrar randevu saatine bakmak için birçok kez bilgisayar karşısına çıkmak zorunda kaldık. Ama başardık tüm bürokratik zorluklara rağmen...

DIŞARIDA RTE TİŞÖRT VE ŞAPKALARI...

Cumhurbaşkanlığı seçimi ISS Dome Salonu’nda gerçekleşti. ISS Dome önünde çok sayıda güvenlik ve park yeri görevlisi görünce kendimi bir an konsere gelmiş zannettim. İlk başta park yeri çalışanlarının gelenleri yönlendirdiğinde sevindim. Yalnız park etmek için 5 avro ödenmesi gerektiğini duyunca birçok insan gibi kızdım ve eski konsolosluk günlerim, daha doğrusu göçmenlerin on yıllardır çektikleri aklıma geldi, “iyi ki Alman kimliğim de var...” dedim. ISS Dome önü ise konserlerde olduğu gibi... Dışarıda bir ‘sanatçının’ tişört, plaket ve şapkaları dağıtılıyor. ‘Hayranları’ onları giyerek resim çektiriyor. Sanatçı ise RTE. Ama konserlerden bir fark var, Erdoğan tişörtleri ve şapkaları insanlara bedava dağıtılıyor. İyi ki seçim propagandası yasaktı, yasak olmasaydı kim bilir belki de buzdolabı dağıtılırdı. Salonun  içerisinde ise oy kullananlardan çok sandık görevlileri ve değişik parti görevlileri vardı. Seçime katılım bayağı düşük ve birçok  insan işlemlerden şikayetçi. Randevu olmasına rağmen bazıları girişte bekletiliyor. İçeride Türk bayraklı sandıklar var. Kendimi bir an Türkiye’de hissettim. Ama dışarıda yine kendime gelip Almanya’da olduğumu anladım. İyi ki Almanya’dayız. 

AKP’Lİ VEKİL SEÇİM LOKALLERİNDE MÜDAHALELERDE BULUNDU

AKP Milletvekili Metin Külünk, seçim sırasında seçim lokallerinde dolaştı ve müdahalelerde bulunduğu iddia edildi. Essen’de engelli  kızının AKP’ye oy vereceğini söyleyen ve kızının yerine oy kullanmak isteyen bir kadına gözlemcilerin ve başkonsolosun müdahale etmesi üzerine Külünk’ün, Başkonsolos Şule Özkaya’ya “Halka böyle muamele edemezsin. Seni yarın sürdüreceğim” diye bağırdığı ileri sürüldü. Külünk’ün seçim lokallerini dolaşması ve müdahaleleri CHP’li gözlemciler tarafından zapta geçirildi.


OY KULLANACAĞIM YER UÇAKLA 2 SAAT

ABD’de cumhurbaşkanlığı seçimi için 31 Temmuz’da 08.00’de büyükelçilik ve konsolosluklarda başlayan oy verme işlemi, pazar günü saat 17.00 itibariyle sona erdi. Ülke genelinde toplam 85 bin 683 seçmenden, resmi olmayan rakamlara göre sadece 10 bin 450 kişi oy kullandı. ABD’deki seçmenler 6 farklı merkezde oy kullanırken, seçmen nüfus oranına göre en fazla oy kullanılan bölge Texas olarak açıklandı. Texas Houston Başkonsolosluğuna kayıtlı olan seçmenlerin yüzde 25’i yani bin 575 kişi oy kullanırken, New York’ta 3 bin 890 (yüzde 10), Los Angeles’ta 1375 (yüzde 9), Washington DC’de 1349 (yüzde 10) Chicago’da 1237 (yüzde 14) ve Boston’da 1024 (yüzde 20) kişi oy kullandı.
Florida ve Georgia eyaletlerinde bulunan seçmenlerin uçakla 2 saat mesafede bulunan New York’taki sandıklarda oy kullanmak zorunda olması eleştirilere neden oldu. Miami’de yaşayan Mehmet Ulutaş, seçmen kağıdının New York Başkonsoluğunda olduğunu, bu nedenle oy kullanamadığını söyledi. Seçimlerde oy kullanmayı çok istediğini belirten Ulutaş, “Oy kullanmak için benim Miami’den New York’a gitmem demek en az bin dolar masraf demek. Bir de bunun yanında birkaç günümü alır. Oysa Miami konsolosluğunda oy kullanabilecek olsaydık, hiç sorun olmazdı. Maalesef benim gibi oy kullanamayan birçok kişi var. Bu gibi sebeplerden dolayı katılımın az olması çok normal” diye konuştu. Tennessee eyaletinin Nashville şehrinde yaşayan Abdullah Açan, seçmen kaydının Texas’ın Houston şehrinde olduğunu belirterek, “Oy kullanacağım yer uçakla 2 saat uzak mesafede. Bu nedenle oy kullanamadım. Umarım bir sonraki seçimlerde bu tarz sorunlarla karşılaşmayız” dedi.
(New York/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

YPG ve peşmerge birlikte Şengal\'i IŞİD\'den temizliyor

SONRAKİ HABER

Zürih kadroları belli oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...