05 Ağustos 2014 15:41

Mahkemenin durdurduğu HES’e, validen 3 ay çalışma izni

Giresun'da mahkemenin verdiği yürütmenin durdurulması kararına rağmen valilik, şirkete 3 ay çalışma izni daha verdi.

Mahkemenin durdurduğu HES’e, validen 3 ay çalışma izni
Paylaş

Giresun'da mahkemenin verdiği yürütmenin durdurulması kararına rağmen valilik, şirkete 3 ay çalışma izni daha verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Türkiye genelinde maden, petrol, doğalgaz, kaya gazı ve jeotermal arama projeleri için kritik önem taşıyan “ÇED gereklidir ya da ÇED gerekli değildir” kararı verme yetkisi, 27 Şubat tarihinde yayınlanan genelgeyle valiliklere devredilmişti. Mahkemeler ise, vatandaşların ve sivil toplum kuruluşlarının açtığı davalar üzerine HES inşaatları başta olmak üzere, bu yetkileri birer birer iptal edip projeleri durdurma kararı almıştı.

Emsal niteliğindeki en son iptal, Giresun ili Keşap ilçesi Büyükdere Çayı üzerinde Proen Enerji ve Madencilik San. Tic. A.Ş. tarafından yapılan Vanazit HES Projesine ilişkin “ÇED Gerekli Değildir” kararının iptali için Derelerin Kardeşliği Platformu Kurucusu ve Avukatı Remzi Kazmaz tarafından açılan davada inşaatın durdurulmasına verilmişti. Giresun İdare Mahkemesi, projenin yapılmakta olduğu bölgede çevreye olumsuz etkileri olacağı gerekçesiyle projenin iptaline karar vermiş, yürütmenin durdurulması kararı gereğince HES inşaatı durdurulmuştu. Ancak firmaların CEO’su gibi çalışan “ÇED valileri” mahkemelerin verdiği kararı delme peşinde.

Giresun Valisi Hasan Karahan, mahkemenin durdurma kararına rağmen HES firmasına 3 ay daha çalışma izni verdi. Av. Remzi Kazmaz, “Valilik, ortada bir mahkeme kararı varken ve başka bir mahkemenin kararı olmadan, bilirkişi raporuna dayanarak HES şirketinin inşaatını devam ettirmesine vize vermiştir. Bu durum hukuka karşı hiledir. Mahkeme kararı gereği taş üstüne taş konulmaması, iş makinelerinin çalışmaması gerekirken, valiliğin izniyle inşaat devam etmektedir” dedi.  (Giresun/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Alevilerle Kürtleri karşı karşıya getirmeye çalışmayın’

SONRAKİ HABER

Hopa\'da Demirtaş standına ırkçı saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...