05 Ağustos 2014 13:18

Gıda fiyatlarındaki yükseliş sürdü

Merkez Bankası, gıda fiyatlarındaki yüksek seyrin temmuz ayında da sürdüğünü belirterek, hizmet grubunda enflasyon eğiliminin yükseldiğini açıkladı.

Gıda fiyatlarındaki yükseliş sürdü
Paylaş

Merkez Bankası, gıda fiyatlarındaki yüksek seyrin temmuz ayında da sürdüğünü belirterek, hizmet grubunda enflasyon eğiliminin yükseldiğini açıkladı.

Merkez Bankası temmuz ayı fiyat gelişmelerini açıkladı. Temmuz ayı fiyat gelişmelerine raporuna göre temmuzda tüketici fiyatları yüzde 0.45 oranında arttı ve yıllık enflasyon yüzde 9.32’ye yükseldi.

Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, hizmet ve alkol-tütün-altın grubunun katkısı sırasıyla 0.16 ve 0.15 puan yükselirken temel mal grubunun katkısı 0.12 puan geriledi. Enerji ve gıda gruplarının katkısında ise belirgin bir değişiklik gözlenmedi. Temmuz ayında yıllık tüketici enflasyonu yüzde 9.32’ye yükselirken, gıda fiyatlarındaki yüksek seyir bu dönemde de sürdü.

ARTIŞ EĞİLİMİ DEVAM ETTİ

Temel mal grubu yıllık enflasyonu temmuz ayında yüzde 11’e geriledi. Mayıs ve haziran aylarında gerileyen dayanıklı tüketim malları fiyatları temmuz ayında yatay bir seyir izledi ve grup yıllık enflasyonundaki düşüş eğilimi sürdü. Buna karşılık, döviz kuru etkilerinin daha gecikmeli bir şekilde hissedildiği giyim ve dayanıklı dışı temel mal grubunda yıllık enflasyondaki artış eğilimi devam etti. Giyim fiyatlarında ise temmuz ayı indirimlerinin mevsim ortalamalarının altında kalması ile grup yıllık enflasyonu yüzde 10.1’e yükseldi. Sonuç olarak, döviz kuru gelişmelerinin alt gruplara farklı sürelerde yansıması nedeniyle dayanıklı tüketim malları ile kalan grupların yıllık enflasyonunun seyrindeki ayrışma devam etti. (Ankara/ANKA)

ÖNCEKİ HABER

En yüksek vergi oranı Türkiye\'de

SONRAKİ HABER

Bilirkişi için son tarih 30 Ağustos

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...