30 Haziran 2011 09:18

Tarihi ihlalciler: ABD ve İsrail

ULUSLARARASI Hak İhlalleri İzleme Merkezi (UİHM), “Tarihten bugüne ihlal karnesi” başlıklı raporunu açıkladı.Raporda, ABD, Rusya, Çin, İspanya, İsviçre, İsveç ve İsrail gibi ülkelerin hak ihlalleri konusunda başı çektiğine vurgu yapıldı. ABD medyasının hukuk dışı uygulamaları meşrulaştırdığı ve İsrail&rs

Tarihi ihlalciler: ABD ve İsrail
Paylaş

ULUSLARARASI Hak İhlalleri İzleme Merkezi (UİHM), “Tarihten bugüne ihlal karnesi” başlıklı raporunu açıkladı.

Raporda, ABD, Rusya, Çin, İspanya, İsviçre, İsveç ve İsrail gibi ülkelerin hak ihlalleri konusunda başı çektiğine vurgu yapıldı. ABD medyasının hukuk dışı uygulamaları meşrulaştırdığı ve İsrail’in ise Orta Doğu’da çatışmayı körüklediği belirtilen raporda, Türkiye ve Orta Doğu ülkelerine “not verilmemesi” dikkat çekti. Daha önce 2010 Dünya Hak İhlalleri Raporu’nu açıklayan Uluslararası Hak İhlalleri İzleme Merkezi (UİHM) bu kez tüm dünya ülkelerinin tarihini de inceleyerek, “Tarihten bugüne ihlal karnesi” raporunu hazırladı. Rapor, Taksim Hill Otel’de düzenlenen basın açıklamasıyla kamuoyuna duyuruldu. Aralarında başta ABD, Rusya, Çin, İspanya, İsviçre, İsveç, İsrail gibi dünya siyasetinin önemli aktörleri arasında yer alan ülkelerin geçmişten günümüze ülke içinde ve dışında sergilemiş oldukları tutumları, hak ihlalleri üzerinden değerlendiren raporun sonuçları UİHM Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Küçük tarafından paylaşıldı. “Fransa ve İngiltere sömürgecilik bayrağını İspanya ve Portekiz’den devralarak küresel ölçekte bir sömürge hareketine girişti” diyerek sözlerine başlayan Küçük, “Bugün hâlâ devam etmekte olan ve dünyanın dört bir tarafını kana bulayan işgal hareketleri, bu ülkelerin bugünkü refah ve zenginliklerinin kaynağını işaret etmeye yetiyor” dedi. Küçük, şunları söyledi: “ABD, Uzak Doğu’dan Orta Doğu’ya kadar dünyanın her köşesinde gerçekleştirdiği işgallerle, onlarca ülkede kurduğu askeri üslerle, kendi güdümündeki uluslararası kurumlar aracılığıyla siyasi-sosyal ve ekonomik alanda dünya üzerinde kurduğu hegemonyayla, hukuk dışı uygulamalarını meşrulaştıran medyası ve sivil örgütlenmeleriyle ismini insanlık tarihine kanla yazdırdı.”

Öte yandan İsrail devletinin de yeryüzündeki çatışmaları körüklediğini ifade eden Küçük, “İsrail, insanlık dışı uygulamalarına tüm dünyanın gözü önünde devam ediyor. Sahip olduğu siyasi ve ekonomik güçle, dünyanın en büyük devletlerini de kendi politikaları çerçevesinde hareket ettirmeyi başaran küresel güçlerin bu yeni yetmesi, varlığını şiddetle anlamlandırıyor. İsrail, değişen dünya konjonktürüne rağmen çatışmayı körükleyen politikalarıyla başta Orta Doğu olmak üzere tüm dünyada gerilimi had safhaya çıkarıyor” dedi. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

‘Salah sebest bırakılsın’

SONRAKİ HABER

Muzır Kurulu zoruyla harakiri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa