05 Ağustos 2014 06:00

Maden-İş'te delege seçimine patron müdahalesi

Soma’da yaşanan maden katliamında açığa çıkan gerçeklerden biri de sendika yönetimine kimlerin geleceğinin işverenlerin müdahalesinin belirliyor olmasıydı. 8 Ağustos’ta yapılacak delege seçimleri öncesi gazetemize konuşan işçiler işverenin yine böyle bir hamlede bulunduğunu söyledi.

Maden-İş\'te delege seçimine patron müdahalesi
Paylaş

Soma’da yaşanan maden katliamında açığa çıkan gerçeklerden biri de sendika yönetimine kimlerin geleceğinin işverenlerin müdahalesinin belirliyor olmasıydı. 8 Ağustos’ta yapılacak delege seçimleri öncesi gazetemize konuşan işçiler işverenin yine böyle bir hamlede bulunduğunu söyledi.

Soma’da yaşanan katliamın ardından oluşan kamuoyu ve işçilerin eylemleri ile patron-sendika iş birliğini işletemeyen ekip şimdi eski düzeni yeniden devam ettirmek istiyor. İşçilerin doğrudan seçimiyle göreve gelen yeni şube yönetimlerinden İmbat AŞ’de örgütlü Maden İş 2 No’lu Şube, 8 Ağustos’ta delege seçimlerini yapacağını açıkladı. Delege seçimi için 2 günde 435 işçi 2 No’lu Şube’ye gelerek delegelik için başvuru yaptı. Gazetemize konuşan işçiler bu kadar çok başvuru olmasının başta eskisi gibi baskı olmamasının payı ile birlikte esas olarak şirket yönetiminin sendikada yetki sahibi olmak için hamlede bulunduğun etkisi olduğunu söyledi.

‘DELEGE ADAYLARINA BASKI’

Sendika seçimlerine doğrudan müdahalede bulunan, aralarında Yavuz Barbut’un da bulunduğu müdür ve vardiya amirlerinden Gökalp Büyükyıldız, Mustafa Çalık ve İsmail Demirkol’un, seçilmesini istemedikleri mevcut müteşebbis heyeti destekleyeceklerini bildikleri işçilere delege adaylığından çekilmeleri yönünde baskı yaptıkları ifade edildi.
İşçiler, “Bedeli ne olursa olsun işten de atsalar sendika yönetiminin patronlar tarafından belirlenmesine ya da bazı kişilerin patronların desteği ile sendikanın başına geçmesine izin vermeyeceğiz. Biz zaten ödeyeceğimiz kadar ağır bir bedel ödedik” diyor.

Gazetemize bilgi veren Maden-İş 2 No’lu müteşebbis heyeti ise üç aydan beri sendika seçimlerinin demokratik bir şekilde gerçekleşmesi için çalıştıklarını ve hiçbir şekilde müdahaleye izin vermeyeceklerini belirterek, “8 Ağustos’ta birçok sendikacı, milletvekili hatta yurt dışından sendikacıları ve basını da gözlemci olarak çağıracağız” dedi.

BARBUT KABUL ETMEDİ

Müdahalelerden biri de delege seçimleri ilanının asılması sırasında yaşandı. Sendika temsilciliği ve lokale ilanlar asılırken, işçilerin işe girmeden önce hazırlık yapıp tertip aldıkları meydana asılması patron tarafından engellenmeye çalışıldı. Konuyla ilgili telefonla ulaştığımız İmbat AŞ Genel Müdürü Yavuz Barbut, seçimlere müdahil olmadıklarını ileri sürdü. Barbut, “Bizim işimiz burada, iş güvenliğini, iş disiplinini sağlamak. Sendika seçimini yapar, delege seçer, ne yaparsa yapar, o sendikal faaliyetlerdir. Bizim onlarla bir ilgimiz yok. Herhangi bir müdahalede bulunmayız” şeklinde konuştu.

Yine eski sendikacılardan Naim Sezer’in de patronların desteğini alarak sendikacılığa geri dönmeye çalıştığı, bazı idarecilerin onu devreye soktuğu söyleniyor. Naim Sezer’in yeniden sendikaya dönmek için kendini Bergama’da üretim yapan KOZA altın madencilikte işçi olarak gösterdiği belirtiliyor.

KATLİAM İLİŞKİYİ AÇIĞA ÇIKARMIŞTI

Soma’da yaşanan katliam sendikacı-işveren ilişkisini açığa çıkarmıştı. İşverenin belirlediği adayların hazırladığı delege aday listelerinin dışında delege adayı olanlar işten atılma tehdidi ile adaylıktan geri çektiriliyor, işçilere idareye yakın kişilerin verdiği zarflar seçim sandığına attırılıp patronların listesi seçiliyordu.

Şube yönetimi ve sendika merkezi de bu müdahaleden beslenip sendikadaki yerlerini koruyor kendilerine muhalif olanları patronların desteği ile bertaraf ediyordu. Patronların bir dediğini iki etmeyen sendika, işçilerin sorunlarını, taleplerini dinlemiyor hatta sorununu sendikaya ileten işçileri patronlara gammazlayıp işten attırıyorlardı. (Soma/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Lübnan’da Musul senaryosu mu?

SONRAKİ HABER

O savcı, cezaevinin savcısı çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...