04 Ağustos 2014 22:19

Karayılan'dan KDP ve YNK'ye Şengal çağrısı

KCK Yürütme Komitesi Üyesi, Halk Savunma Birlikleri Komutanı Murat Karayılan, HPG gerillaları olarak Şengal'e müdahale edeceklerini belirtti. KDP ve YNK’ye de çağrıda bulunan Karayılan, “Ortak komutanlık oluşturalım. Gerilla, YPG, peşmerge bir olmalı arzumuz budur“ dedi.

Karayılan\'dan KDP ve YNK\'ye Şengal çağrısı
Paylaş

KCK Yürütme Komitesi Üyesi, Halk Savunma Birlikleri Komutanı Murat Karayılan, HPG gerillaları olarak Şengal'e müdahale edeceklerini belirtti. KDP ve YNK’ye de çağrıda bulunan Karayılan, “Ortak komutanlık oluşturalım. Gerilla, YPG, peşmerge bir olmalı arzumuz budur“ dedi.

KCK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, Sterk TV’de yayınlanan Analiz programına konuştu.

IŞİD hakkında değerlendirmelerde bulunan Karayılan, “IŞİD güçlü değildi, güçlendirildi” diyerek şu tespitleri yaptı:

“Özellikle Musul üzerinde geliştirdiği bu saldırısını herkes izledi. Hegemonik güçlerin bundan haberdar olmaması mümkün değildir. İstihbaratları yetkindir, teknolojileri güçlüdür. Yani her şeyi değerlendiriyorlar. Ama IŞİD saldırılarına karşı sessiz kaldılar.

Bilindiği üzere IŞİD Musul’a saldırarak ele geçirdi, ardından Irak’ın Sunni kesimlerin yaşadığı yerlerin çoğunluğunu ele geçirdi. Bu şekilde güçlendirildi. Bize göre amaçları bölgedeki halklar arasındaki savaşı derinleştirmek, çelişkileri yaygınlaştırmaktır. Bölge halkının dağılmasını, kan dökerek böylece kendilerine göre dizayn etmek istiyorlar. IŞİD böylesi bir projenin bir parçasıdır. Bundan dolayı güçlendirildi.”

Daha önceleri Güney Kürdistanlı yetkililere çağrı yaptıklarını hatırlatan Karayılan, “Eğer Kürdistani güçler, Güney Kürdistan güçleri olumlu yanıt verseydi belki bugün IŞİD bu imkanları elde etmezdi. Biz Şengal’i savunmaya hazırız dedik. Kerkük’ü, Maxmur’u savunmaya hazırız dedik. Hem çağrı yaptık hem de dış ilişkilerimizdeki arkadaşlar giderek, görüşmelerde bulunarak doğrudan önerisini sundular. Ama kabul etmediler. Eğer bu noktada bazı önlemler alınmış olsaydı böyle olmazdı.”

'ŞENGAL'E DAHA ÖNCE GERİLLA GÖNDERDİK, PEŞMERGE TUTUKLADI'

Murat Karayılan yaptıkları önerilerin kabul edilmemesi ardından, bir uzman grubu, bazı hazırlıklar yapabilecek bir grubu Şengal’e gönderdiklerini de açıklayarak, “ancak Peşmerge bundan haberdar oldu. O arkadaşlardan 3’ünü tutukladı. 20 gün önce tuttular halan serbest bırakmadılar. Aldığımız bilgilere göre Duhok zindanında tutuluyorlar. Şim di ben soruyorum, oradaki sorumluya; ey sorumlu sen o insanları tuttun. Sen Şengal’i bıraktın ama onları bırakmadın. Onlar niçin oraya gelmişti. Size destek olmak için değil miydi? Şengal’i savunmaya destek olmak için gelmişlerdi. Fedai uzman insanlardı. Şimdi zindandadırlar. Bunun gibi engeller gelişti. Doğrusu eğer böylesi dar hesaplar olmasaydı, birlikte hareket edip işbirliği yapsaydık, mevcut durumun önüne geçilebilirdi” diye konuştu.

'TÜM KÜRTLER İÇİN ÖNEMLİDİR'

İçinde bulunulan sürecin parti çıkarlarını çoktan aştığını ve ulusal bir tutum geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Karayılan, ‘Dünden bu yana Peşmerge ve Şengal’deki halkımız geri çekiliyor. Eğer YPG geçen sene Til Koçer’i tutmasaydı, nasıl ve nereye çekileceklerdi? Til Koçer tutulduğunda birçok kişi bunu anlamsız buldu. Ama bakın işte demek ki bir Kürt kazanımıdır, çünkü şimdi ondan yararlanıyor. Eğer Til Koçer tutulmasaydı ne olacaktı? Şengal kuşatılacaktı” dedi.

“Ancak biz bu saatte bu sorunları büyütmek istemiyoruz. Peşmerge Şengal’de neden direnmedi, çekildi. Bu soruya ondan sorumlu olanlar yanıt vermeli, ben değil. İnanıyorum ki önümüzdeki gönlerde sorumlular bunun izahatını yapacaklar. Geri çekilmenin askeri ve siyasi nedenleri nelerdir, bunlar sonra tartışılacak konular. Ama belli ki böyle bir saldırıya hazırlıklı değillerdi. Hiç savaşmadılar değil, ama sonuçta IŞİD başarılı oldu. Bunlar sonra üzerinde durulacak konulardır. Şimdi önemli olan Şengal’in durumudur” diyen Karayılan Şengal’in Êzidiler için kutsal bir yer olduğunu genelde de Kürtler için önemli bir bölge olduğunu kaydetti.

“Şengal Kürtlük ruhunun olduğu bir yerdir. Biz böyle bir merkezi, Derweşê Ewdê diyarını çetelere bırakamayız. Bu kabul edilemez. Oradaki halkımız büyük zorluklar yaşadı. Büyük kırılmalar yaşadı. Ve bunu hak etmediler. Bunu insanın vicdanı kabul etmiyor” diyen Karayılan konuşmasının devamında YPG’nin dünden bu yana geliştirdiği hamlesine dikkat çekti.

YPG’nin büyük bir direniş sergilediğini ancak bunun yeterli olmadığını tüm Kürtlerin ortak bir savunma hattı geliştirmesi gerektiğine işaret eden Karayılan şunları söyledi:

“IŞİD dün peşmergelerin geri çekilmesi ardından Rojava ve Şengal’i birbirinden koparmak istedi. YPG buna müdahale etti. Tabur gönderdi. İçeride de biraz güçleri vardı. Savaştılar, kayıp da verdiler. Ama Şengal’i kuşatmalarına izin vermediler. Eğer dün öğlen YPG’nin müdahalesi olmasaydı, Şengal’i kuşatırlardı. Ama bunun önünü aldılar.

Ancak halkımız Şengal Dağı’nda zor durumda. Belki şu anda bir katliam düzeyinde şeyler yaşanmadı, ama tedbir alınmazsa Şengal dağına çıkan halkımız büyük bir katliamla yüz yüze kalabilir.
Halkımız bilsin ki, biz bu gece imkanlarımız çerçeverisnde müdahale edeceğiz. Şengal Dağı’nı bırakmayacağız. Gerilla olarak kalacağız. Kürt gençleri de bırakmamalı. YPG bu konuda büyük bir fedakarlık yaptı. Ama orada bir savunma sistemi oluşturulmalı.

KDP VE YNK'YE ÇAĞRI

YPG’ye destek olunması gerektiğini belirten Karayılan şöyle devam etti: “Bu vesileyle PDK, YNK’ye çağrı yapıyorum; Şengal halkı için ortak bir çaba geliştirelim. YPG yalnızdır. Eğer bizler onlara güç verirsek bu saldırıları kırmak mümkündür.

Ortak komutanlık oluşturalım. Hazırlık yapalım. Şengal başta olmak üzere IŞİD’i işgal ettiği yerlerden çıkaralım, bu mümkündür. Biz her türlü fedakarlığı yapmaya hazırız. PDK, YNK, YPG birlikte bunu yapabilirler. Biz destekleyebiliriz de, katılabiliriz de; uzman güçlerimiz yer alabilir. Ulusal bir direniş cephesi olarak güçlü bir cevap verebiliriz. Çok hızlı biçimde Şengal’i özgürleştirebiliriz. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

90 milyon yaşında timsah fosili bulundu

SONRAKİ HABER

‘Enerji açığı koca bir yalan’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa