04 Ağustos 2014 15:35

O HES kararlarının Dersim’de hükmü yok!

Dersim’de 4 günlük Munzur Kültür ve Doğa Festivali coşkusu, konserler ve doğa için çekilen halaylarla sona erdi. Festivalde bir araya gelen binlerce kişi, Dersim’in doğasına ve kültürüne sahip çıkacaklarını belirterek, hükümete “Sizin kararlarınızın Dersim’de hükmü yok” mesajı verdi.

O HES kararlarının  Dersim’de hükmü yok!
Paylaş

Dersim’de 4 günlük Munzur Kültür ve Doğa Festivali coşkusu, konserler ve doğa için çekilen halaylarla sona erdi. Festivalde bir araya gelen binlerce kişi, Dersim’in doğasına ve kültürüne sahip çıkacaklarını belirterek, hükümete “Sizin kararlarınızın Dersim’de hükmü yok” mesajı verdi.

Festivalin son gününde ilk olarak binlerce kişi Ovacık yolu üzerindeki Kemerî Bel ziyaretine yürüdü. Aralarında belediye eş başkanları, siyasi parti temsilcileri, demokratik kitle örgütü temsilcileri, sanatçılar ve aydınların da bulunduğu binlerce kişi Seyit Rıza Meydanı’nda toplanıp pankart ve dövizlerle Munzur Vadisi Milli Parkına yürüdü. ‘Munzur’da baraj istemiyoruz’ sloganlarıyla Munzur Vadisi’ndeki Dikilitaş bölgesine gelen kitle burada Munzur’dan su içti.

BAKANLAR KURULU KARARINI MUNZUR’A ATTILAR

Burada kitleye seslenen Dersim Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Ali Bul, kitleye seslenen Dersim Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Ali Bul, Bakanlar Kurulunun çıkardığı ‘Üstün kamu yararı’ ve ‘Vadide yapılması planlanan HES ile maden işletme alanlarının ÇED kapsamında tutulmaması’ kararını Munzur Çayı’na attı. Bul, “Bu kararın Dersimliler için bir hükmü yoktur. Dersim halkı kutsal Dersim topraklarına ve Munzur Vadisi’ne HES yapılmasına asla izin vermeyecektir. Atalarımızdan bize miras kalan bu kutsal topraklarda çocuklarımıza daha iyi bir gelecek hazırlamak için HES’lere karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.

5 KİLOMETRELİK HALAY

Kitle daha sonra Tunceli-Ovacık karayoluna çıkarak, yolu trafiğe kapattı. Ardından karayolu üzerinde 5 kilometre boyunca el ele tutuşan kitle halay korteji oluşturdu. Yaklaşık 5 dakika süren halayın ardından kent merkezine gelen halk, konser için şehir stadyumuna geçti.

ARTIK HALK MECLİSİ ORGANİZE EDECEK

Dersim Şehir Stadyumu’nda gerçekleşen kapanış gecesinde dilek fenerleri uçuran festival katılımcıları, ilk olarak Koma Hivron’un seslendirdiği şarkıları dinledi. Daha sonra İranlı grup Rastak sahne aldı. Kullandıkları her yöreye ait enstrümanlar ile hareketli parçaları seslendiren Rastak, coşkulu anlar yaşattı. Festivalin kapanış konuşmasını Dersim Belediyesi Eş Başkanı Nurhayat Altun ve Hüseyin Tunç yaptı. Altun, dünyanın dört bir yanından festivale gelen herkese teşekkür ederken, Tunç ise gelecek yıldan itibaren festivalleri halk meclislerinin organize edeceğini duyurdu.

MUNZUR’DA COŞKULU GECE

Konuşmaların ardından Paris’te katledilen Sakine Cansız’ın konuşmasının yer aldığı bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Daha sonra Metin ve Kemal Kahraman sahne aldı. 22 yıl aradan sonra ülkeye dönen ve ilk konserini Dersim’de veren Kemal Kahraman, tekrar aynı topraklar üzerinde bir arada olmanın keyfini yaşadığını söyledi. Daha sonra Deniz Deman ve Grup Munzur sahne alırken, festival halaylarla sona erdi. (Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Şengal’de IŞİD katliamı

SONRAKİ HABER

Berxbir Festivali sona erdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...