04 Ağustos 2014 06:00

'Biz dönemesek de sendika girecek'

DİSK/Gıda-İş’e üye oldukları için işten atılan Bortar işçileri kararlı. İşçiler, işe geri alınmasalar bile “Bortar’a sendika girecek” diyor.

\'Biz dönemesek de sendika girecek\'
Paylaş

Metehan UD
İzmir

DİSK/Gıda-İş’e üye oldukları için işten atılan Bortar işçileri kararlı. İşçiler, işe geri alınmasalar bile “Bortar’a sendika girecek” diyor.

İzmir’in Bornova ilçesine bağlı Işıkkent’te kurulu olan ve İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt’un sahibi olduğu Bortar Hazır Yemek ve Gıda Sanayi Ticaret AŞ’de çalışan çok sayıda gıda işçisi, çalışma koşullarının zorluğu nedeniyle DİSK’e bağlı Gıda-İş’e üye oldukları için işten atıldı. İşçiler, yaşadıkları süreci, sendikalı olma nedenlerini gazetemize anlattı.

‘FAZLA MESAİ ALMIYORUZ’

2 yıldır Bortar’da çalışan Birgül Yorulmaz işten çıkarılan şimdilik son işçi. Yorulmaz, çalıştığı sürede sabah 7’de evden çıktığını, akşam yedi buçuk gibi evine döndüğünü dile anlatıyor. Yorulmaz, “Hafta sonları çalışırsak eğer nereye gideceğimiz belli değil, Manisa’ya, Turgutlu’ya gönderilebiliyoruz. Nereye yollanırsak oraya gitmek zorundayım. Fazla mesai gibi bir şey almadım, hatta dışarıya yollandığımız zaman yol paramı kendi cebimden ödemek zorunda kalıyordum. İşçiyim, çalışıyorum, emeğimin karşılığını almak istiyorum, bunun için sendikalı olmak istedik” dedi.

İZİN GÜNÜNDE BİLE TUTANAK TUTULDU

İşçilerin büyük bir kısmının asgari ücret üzerinden maaş aldığını belirten Mustafa Kılınç ise “Fazla alanları asgari ücret üzerinden gösteriyorlar, aldıkları fark mesai olarak gösteriliyor, halbuki mesai ücreti almıyoruz. Şirket büyüdükçe işçilerle yönetim arasındaki mesafe iyice açılmaya başlandı. Hiç kimse hiçbir şekilde sorunlarımızla ilgilenmedi” dedi.

Sendikalaşma süreçlerini anlatan Kılınç, şunları söyledi: “Sendikaları araştırdık, DİSK’in Gıda-İş Sendikasında karar kıldık. Daha sonra üyelik yapmaya başladık. Sendikalaşmaya başladıktan sonra beni çağırdılar, bir hafta içerisinde çok sayıda tutanak tuttular. İzin günlerimde bile bana tutanak tutmuşlar, işyerindeki düzeni bozduğum için. İnsan kaynakları ile yaptığım görüşmede benim istifa etmem istendi, ben de kabul etmedim. Fazladan da para teklif ettiler istifa etmem için. Ertesi gün iş başı yapmak için geldiğimde hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldım. İçeride sendikalı olan arkadaşlarımıza büyük baskılar yapıyorlar”

‘BİZDEN FEDAKARLIK İSTENİYOR!’

Ayda 40 saat mesaiye kaldığını ancak 25 saat mesai ücreti aldığını söyleyen Eray Karadağ ise işverenin kendilerinden fedakarlık yapmalarını istediğini dile getirdi. Karadağ, “Neden fedakarlık yapmamız isteniyor anlamadım. Hakkım olanı istiyorum. Beni firmanın faturasını başka firmaya verdiğim için işten çıkarmışlar, gerekçe buymuş. Tazminatımı vermediler, kendilerine göre haklı sebeplerle işten çıkarılmışım. Ben asgari ücretle çalıştığım halde yeni gelenlere 1100 TL veriliyor. Bu şartların düzeltilmesi için gidişatı başlattık, bu yola girdik. Bu yoldan da asla dönmeyeceğiz” diyor.

‘İŞÇİLERE SESLENİYORUM:YILMASINLAR’

İçeride baskı yapılan işçilere seslenen Karadağ şunları söyledi: “Ben içerideki arkadaşlarıma sesleniyorum, korkmasınlar mücadeleye devam etsinler. Sendikalı olmak onların en doğal hakkı. Haklarını arasınlar, hiçbir zaman yılmasınlar. Biz de mücadeleye devam edeceğiz. Alsalar da almasalar da mücadele etmeye devam edeceğiz”

PATRON DÖVDÜ, POLİS SUÇLADI

BORTAR işvereni ve yöneticileri, sendikadan istifa etmemekte direnince Ali Özgüleş adlı işçiyi darp ettiler. Bortar’da şoför olarak çalışan Ali Özgüleş “İşveren sendikalaştığımızı duyunca bana ulaştılar, patronların yanına götürdüler. Orada beni yönetim kurulu odasına çektiler. Hakaret ederek, ağza alınmayacak küfürler söylediler. Daha sonra darp ettiler. Karakolda da uzun süre ilgilenmediler. Doktora götürmediler, ‘Arabamız yok’ dediler. Karakol emniyet amiri beni odasına çağırdı, ‘Patrona ne diye hakaret ettin de seni dövdü’ dedi. Ben nasıl hakaret edebilirim ki işyerinde yöneticilere. Haklarımı mahkemede arayacağım” dedi.

TAZMİNATLAR HÂLÂ ÖDENMEDİ

Üzerinden 10 gün geçmesine rağmen işten çıkarılan kimi işçilerin tazminatları ödenmemiş durumda. İşveren diğer taraftan içerideki örgütlü işçilere baskı kurmaya devam ediyor. İşçilerin verdiği bilgilere göre işveren ya işten ya da sendikadan istifa etmelerini istiyor. İşçilerin sendikadan istifa etmemeleri durumunda ise yeni işten atmalar bekleniyor.

ÖNCEKİ HABER

Bergama’ya KOZA’dan bir altın madeni daha

SONRAKİ HABER

En yoksul ile en yoksul karşı karşıya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...