04 Ağustos 2014 06:00

Türk Metal’e 1 yıl önce verdiği sözleri hatırlatmalıyız

Türk Metal Sendikası ile MESS arasında yapılacak olan, 2014-2016 yıllarını kapsayan, 150 bin metal işçisinin iki senelik yaşam standardını belirleyecek TİS taslağı açıklandı.

Türk Metal’e 1 yıl önce verdiği sözleri hatırlatmalıyız
Paylaş

Bir metal işçisi/İSTANBUL

Türk Metal Sendikası ile MESS arasında yapılacak olan, 2014-2016 yıllarını kapsayan, 150 bin metal işçisinin iki senelik yaşam standardını belirleyecek TİS taslağı açıklandı. Açıklamaya göre;
* İlk 6 ay zam oranı olarak yüzde 14
* Diğer 6 aylar için yüzde 2+enflasyon oranı
* Cumhuriyet bayramlarında tüm işçilere ata cumhuriyet altını
* Bireysel emeklilik de isteyen her işçiye yüzde 25’i ödenecek
* Sosyal yardımlarda 1. yıl yüzde 20, 2. yıl enflasyon oranı
* Çocuk parası 9 liradan 25 liraya
* 100 gün iş kazası geçirmeyen işçi 100 lira, 200 gün iş kazası geçirmeyene artırılarak, 300 gün ve üzerinde iş kazası geçirmeyen işçiye katlayarak para ödenmesi.

İdari maddeler hakkında ise bilgi verilmedi. Temsilcilerin çay saatine denk getirdiği, 8 dakikalık açıklamayla bitirdiği bir taslak daha önümüze kondu; kabul etmemiz bekleniyor.
Cumhuriyet altını, bireysel emeklilik, iş kazası geçirmeyen işçiye prim vermek gibi yeni maddelerle önümüze getirilen taslağı, çok da iyi bir taslakmış gibi sunmalarını kabul etmiyoruz. Bir kere iş kazaları, işçinin sorumluluğunda değildir. Engellemek ve gerekli önlemleri almak patronlar ve iş güvenliği denetimcilerinin sorumluluğundadır. Bütün fabrika genelinde iş kazasının olmaması işçinin aldığı primle değil iş güvenliği masraflarından kaçmaya çalışan patronların görevidir.
İşçiler bireysel emekliliğe yönlendirilerek SGK’nin tasfiyesinin alt yapısının hazırlanmasına hizmet edilmektedir. Devlet sosyal devlet yapısından çıkarılarak, emeklilik gibi işçinin geleceğini şirket yönetimlerinin eline bırakmak istemektedir.
Geçen dönem yapılan TİS görüşmelerinde Türk Metal yöneticileri, “Taslak, siz işçilere sormadan asla hazırlanmayacak” sözü vermesine rağmen, bu sözü bir sene içerisinde unutmuştur. Metal işçilerinin geçen dönem yaptığı sözleşme aşamalarındaki eylemler bu sözlerin verilmesinde etkili olmuştur.

ÖNCEKİ HABER

‘Halka yakın ve dürüst bir cumhurbaşkanı istiyoruz’

SONRAKİ HABER

Yeniden televizyon izlemeye başladım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...