03 Ağustos 2014 15:17

Devletin iki adayına karşı halkların adayı

Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, hiçbir gücün Türkiye halklarının barış ve özgürlük iradesinin karşısında duramayacağını bir kez daha vurguladı. Herkeste büyük heyecan yaratan "Yeni Yaşam" çağrılarının Başbakan Erdoğan'ın tüm hesaplarını bozduğunu söyleyen Demirtaş, "Halkın tek bir adayı var.Çok fazla bir seçenek yok önünüzde" dedi.

Devletin iki adayına  karşı halkların adayı
Paylaş

Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, hiçbir gücün Türkiye halklarının barış ve özgürlük iradesinin karşısında duramayacağını bir kez daha vurguladı. Herkeste büyük heyecan yaratan "Yeni Yaşam" çağrılarının Başbakan Erdoğan'ın tüm hesaplarını bozduğunu söyleyen Demirtaş, "Halkın tek bir adayı var.Çok fazla bir seçenek yok önünüzde" dedi.

Halkların ve değişimin adayı Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, "Yeni Yaşam" çağrılarını bu kez on binlerce kişinin katılımıyla Kadıköy İskele Meydanı'nda gerçekleştirilen mitingde anlattı. Meydanı saatler öncesinden dolduran yurttaşların alkış ve sloganlarla sahneye çıkan Demirtaş, coşkulu kitleye seslendi. Demirtaş, konuşmasına alandaki kitleyi "Türkler, Kürtler, Aleviler, Êzidîler, Türkiye'nin çiçek gibi güzel halkları hepimiz hoş geldiniz" sözleriyle selamlayarak başladı.

Yeni Yaşam çağrısıyla çıktıkları yolun, Türkiye'nin ezilen halkları için yeni bir yol olmadığını söyleyen Demirtaş, "Bizler uzun yılardır zorlu bir mücadelenin içinden hep birlikte süzülerek buraya geldik. Türkiye'de özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yeni bir sayfa açmak için değil, tertemiz sayfaları birleştirmek için bu yola çıktık" diye konuştu.

Daha önce de ezilen halkların seslerini birleştirmek için birlik, ortaklık arayışlarının denendiğini ancak ilk defa HDP ile Türkiye'nin ezilen, inkar edilen bütün halklarının görkemli bir şekilde bir arada olduklarının altını çizen Demirtaş, "Bu kadar büyük ve görkemli şekilde bir arada olmamız Karadeniz'den Ege'ye, Akdeniz'e kadar aynı heyecanla yeni yolda yürümek isteğimizden kaynaklı" şeklinde konuştu.

'YAN YANA DURURSAK HİÇBİR DİKTATÖRÜN BİZİM KARŞIMIZDA DURMAYA GÜCÜ YETMEYECEK'


Demirtaş, "Biz daha adaylığımızı, ilkelerimizi açıklarken o dakika kazandık ve her gün kazanmaya devam edeceğiz. Biz büyüyerek, güçlenerek yolumuza devam edeceğiz. Seçimleri kazanmasak da yol yürümek bizi yormayacak, attığımız her adımda yanımızda bir yoldaşımız göreceğiz" dedi. "Kürt, Türk ile aynı alanda, Türk Ermeni ile aynı meydanda aynı sloganı atmasın, Alevi Sunni ile el ele tutuşup Kadıköy'e gitmesin diye yılardır bizi birbirimize düşman ettiler" diyen Demirtaş, "Ama biz bütün ezilenler, emekçiler, kadınlar, yoksullar inandık ki yan yana durmaya devam edersek hiçbir diktatörün bizim karşımızda durmaya gücü yetmeyecek" ifadelerini kullandı.

Demirtaş, hiçbir gücün Türkiye halklarının barış ve özgürlük iradesinin karşısında duramayacağını da vurguladı. Halkların ortak mücadelesi ve birlikteliği sözüne karşı çıkan tek isim olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı işaret eden Demirtaş, "Yeni Yaşam çağrısı herkeste büyük heyecan yarattı ama Recep'in hesabını bozdu. Yıllardır bütün planını bunu için yaptı. Cumhurbaşkanı olacak, köşke çıkacak, herkesi de kölesi yapacaktı. Ta ki siz bu gidişata dur diyene kadar. Şimdi hesaplar bozuldu. Bunun korkusuyla her yerde bize saldırıyor" dedi.

'YENİ BİR SİYASET VE MÜCADELE HATTI DOĞUYOR'

Bu sözlerinin ardından da "Artık Türkiye'de yeni bir siyaset anlayışı var" diyen Demirtaş, şunları söyledi: "İçinde doğduğumuz kimliği yok saymaya çalışan, bu kimlerin bir arada yaşama gücünü yok etmek isteyen, taşeron ve sömürü düzenine karşı yeni bir mücadele hattı doğuyor. Daha önce de birlik girişimler oldu amaca kalıcı bir birlikteliği yakalayamadık. Ama cumhurbaşkanlığı seçimleri bunun için bir fırsattır."

HDP'nin emeğin ve ezilenlerin mücadelesinde umudun adı olduğunu ifade eden Demirtaş, "Seçimi kazanırız, kaybederiz. Koltuğu kazanmak yada kaybetmek bizim için başarı ölçüsü değil. Diğer iki aday koltuğu kazanmak için bütün ilkelerinde vazgeçebilirler. Ama biz seçimleri kaybetsek de ilkelerimiz için mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

'STATÜKONUN İKİ ADAYI KARŞISINDA HALKLARIN TEK ADAYI SEÇİMLERE GİRİYOR'

Demirtaş, sandık başına gidip oy kullanmaya gidecek olan seçmenlere de şu sözlerle seslendi: "O ikisinin kazanması sizin yada ona oy verenlerin kazanması anlamına geliyor mu herkes kendisine sorsun? Siz oy kullanmaya giderken cebinizde taksi parası bile olmayacak, yürüyerek oy kullanmaya gideceksiniz. Oy pusulasındaki üç kişiden sadece bir fotoğraftaki adayın sizin kadar parası var, sadece bir kişi sizin bugüne kadar çektiğiniz acıları temsil ediyor. Bir cumhurbaşkanı düşünün sadece saz çalıyor. Halkın tek bir adayı var. Çok fazla bir seçenek yok önünüzde. Devletin, statükonun iki adayı karşısında halkların tek adayı seçimlere giriyor."

ERDOĞAN'A CANLI YAYIN TEKLİFİNİ YENİLEDİ

Konuşmasının devamında Erdoğan'ın seçim çalışmaları için devletin ve finans güçlerinin tüm kaynaklarını arkasına alarak haksız rekabet yürüttüğünü belirten Demirtaş, "Yer gök senin seçim afişlerine dolu. Madem yüzde 50 oyum var diyorsun, o zaman bu panik niye? Özgüven sahibiyim diyorsun ama iki saatlik bir televizyon programına çıkmaktan kaçıyorsun. Niye iki saatlik bir televizyon programında karşı karşıya gelmekten kaçıyorsun. Gel canlı yayına çıkalım geçmişimizde, geleceğimizde ne varsa açık açık paylaşalım. Bırakalım bize oy verecek olanlar bizi iyi tanısınlar" sözleriyle seslendi.

'HALKIN MAL VARLIĞINI BİLMEYE HAKKI VAR!'

Demritaş, mal varlığı üzerinden de Erdoğan'a yüklendi. Demirtaş, "Açıkladığın mal varlığı sadece kendine ait olanlar. Eşine, kızına, damadına ait olanları niye açıklamıyorsun? Bilal çocuk ne kadarını sıfırladı neden açıklamıyorsun? Bilal'e sorsanız o da bilmiyor ne kadar sıfırladığını ama yine de halkın bilmeye hakkı var. Şeffaf olmadan toplumun tamamının cumhurbaşkanı olabilecek misin?" diye sordu.

Demirtaş, "Zazalar, Ermeniler, Aleviler, başörtülü kadınlar, Soma'da, Roboski'de katledilen çocukların anneleri seçilen cumhurbaşkanı bizim cumhurbaşkanımız diyemedikten sonra kazansan ne olur, kaybetsen ne olur? Biz seçilen cumhurbaşkanı Türkiye'de bütün ezilen sınıfların, halkların cumhurbaşkanı olsun istiyoruz. Parlamentoda Alevi'yi, Sunni'yi, Êzidî'yi, Suryanî'yi tanımayan bir yasa çıkarılmak istenince, 'Sen benim yurttaşımı ayıramazsın' deyip veto eden bir cumhurbaşkanı istiyoruz. Çankaya'da halk mahkemesi, insan hakları mahkemesi gibi çalışsın. Biliyoruz ki iki aday da devletin çıkarına oynayacak. Zaten devletin yeterince savcısı, polisi, jandarması, ordusu yok mu? Ama halkı koruyacak bir Allah'ın kulu yok. İki adayda da halkın başına bir şey geldiğinde, bire kadın şiddet gördüğünde onun yanında olabilecek, cem evinde gidip alevi canlarla bir olacak, Soma'da patronun değil, emekçinin hakkını savunacak anlayışın esamesi yok" diye belirtti.

Mitinge katılan ırkçı saldırıya uğrayan öğretmeni 'Sana layık olacağız hocam' diyerek selamladı

Demirtaş, mitinge katılan ve Rize'de HDP standı açtığı için ırkçıların saldırısına uğrayan eğitim emekçisi Necmettin Durmuş'u da "Yaptığınız hiçbir çalışma boşa gitmiyor. Sen ki kardeşlik mesajını, barış mesajını bedel ödemeyi göze alarak Rize halkına duyurdun. Bu bizim için büyük bir onur, şereftir. Sana layık olacağız hocam" sözleriyle selamladı.

Demirtaş, konuşmasında İsrail'in Filistin halkına yönelik giriştiği katliama da değindi. Demirtaş, aynı sıralarda Maltepe'de miting düzenleyen Erdoğan'a "Buradan AKP'nin adayına seslenmek istiyorum, Maltepe'de bağıracak birazdan. Bak Latin Amerika ülkeleri İsrail'le ilişkilerini geri çekti. Artık sen de halkı kandırmayı bırak ve İsrail devletine karşı katliam politikalarını hep birlikte durduralım" çağrısında bulundu.

Sözlerine Rojava halkının direnişini selamlayarak devam eden Demirtaş, konuşmasını "Rojava'da, Haseki'de YPG bayrağı altında direnen Türk, Kürt, Alevi ve Nusayri halkının direnişine selam olsun. Rojava yeni yaşam felsefemizdir. Herkesi ırkçı, faşist dalgaya karşı çok kültürlü yeni yaşamı yaratmak için yeni yaşam çağrısı mücadelesini yükseltmeye çağırıyorum" sözleriyle sonlandırdı.

Demirtaş'ın konuşmasını tamamlamasının ardından sahneye çıkan gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın 6 yaşındaki yeğeni Berke, seçim kampanyasına destek olmak üzere kumbarasını Demirtaş'a sundu. Bu sırada alandan alkış sesleri yükseldi.

Berke'nin elini tutup öpen Demirtaş, "Hasan Ocak'ın yeğeni Berken kampanyamıza destekte bulunmak için kumbarasıyla gelmiş. İşte yaşamın özü bu. Ayakkabı kutusu mu, çocuğun kumbarası mı daha değerli. Vereceğiniz oy işte bu kadar değerli. Yaşamımız bundan ibarettir. Tüm çocukların ellerinden, yüreğinden binlerce kez öpüyorum" dedikten sonra Berke'nin elinden tutarak birlikte sahneden indi.

MİTİNGDEN NOTLAR...

* Miting alanında kurulan sahneye “Demirtaş demokratik değişim, barışçı Türkiye” yazılı büyük boyutlarda bir pankart asıldı. Miting alanı ise Demirtaş’ın seçim afişleri ve fotoğraflarının bulunduğu sarı, kırmızı, yeşil ve mor renkli bayraklarla donatıldı.
* Miting programının başlaması öncesinde Kardeş Türküler ve yaşamını yitiren Karadenizli Şarkıcı Kazım Koyuncu’nun çalınan şarkıları eşliğinde halaylar çekerek eğlenen kitle içerisinde yer alan kadınlar ve gençlerin çoğunun yöresel kıyafetler giydiği görüldü.
* Mitingden saatler önce HDP/HDK’li Kadınlar, Boğa Meydanında bir araya gelerek miting alanına buradan topluca yürüdü. “Emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz bizimdir” yazılı pankart açan kadınlar Rojava devrimini selamlayarak sık sık “Rojava’da direnen kadınlara bin selam” sloganı attı.
* Öte yandan Kadıköy-Kartal Metro İstasyonu önünde bir araya gelen HDP’li gençler de “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları atarak alana yine topluca giriş yaptı.
* Binlerin alanı doldurmasının ardından özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşuyla başlayan mitingde sahne alan Arap Asıllı Sanatçı Nurhan Fidan ile Çerkes Sanatçı Neriman Balat, ana dillerinde şarkılar seslendirdi.
* Elinde “Oyumuz Selahattin Demirtaş’a” yazılı yelpazeyle çıkan Sanatçı Yasemin Göksu da  şarkılarını seslendirdi.
* Yurttaşların ellerinde yer alan “Bağlamadan önce kalbimizi çaldı”, “Bir cumhurbaşkanı adayı düşünün Diyarbakırspor’lu” yazılı dövizler dikkat çekti.
* Özgür Demokratik Alevi Derneği  “Kızılbaşlar Demirtaş’ı desteklemeye karar vermiştir” diyerek alana girdi.

 

ÖNCEKİ HABER

Davutpaşa’daki tüm sorumlular ceza alsın

SONRAKİ HABER

Doğu Türkistan’da bilanço: 96 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...