03 Ağustos 2014 13:23

13 yaşındaki atık işçisi kayıp

Urfa’nın Siverek ilçesinden 8 yıl önce ağabeyleri ile birlikte İstanbul’a göç eden 13 yaşındaki M.K. binlerce atık işçisinden biri. 31 Temmuz günü ağabeyi Doğan K. ile tartışan M.K. “Bu çalışmaya dayanamıyorum” diyerek yaşadığı yeri terk etti.

13 yaşındaki atık işçisi kayıp
Paylaş

Evrim KEPENEK

Urfa’nın Siverek ilçesinden 8 yıl önce ağabeyleri ile birlikte İstanbul’a göç eden 13 yaşındaki M.K. binlerce atık işçisinden biri. 31 Temmuz günü ağabeyi Doğan K. ile tartışan M.K. “Bu çalışmaya dayanamıyorum” diyerek yaşadığı yeri terk etti.

Bölgede yaşanan savaş nedeniyle Urfa’da iş bulamayan 3 erkek kardeş, İstanbul’a geldiğinde durum pek de farksız değildi. 3 kardeş, sokaklarda gezerek, çöpleri karıştırarak, buradan elde ettiklerini satarak İstanbul’da tutunmaya çalıştı. Onlardan sonra diğer 3 kardeş de 2 yıl sonra bölgedeki ekonomik ve sosyal koşullardan dolayı İstanbul’a göç etmek zorunda kaldı. 13 yaşındaki M.K. de kendilerinden önce gelen 3 ağabeyleri gibi atık işçisi olarak çalışmaya başladı.

5 YAŞINDA BAŞLADI

Bayrampaşa’da, daha çok fabrikaların bulunduğu bir sanayi alanında kendilerine depo gibi bir yer bulan kardeşler, gündüzleri Esenler, Esenyurt, Bahçelievler, Bayrampaşa gibi yerlerdeki çöpleri karıştırarak, buradan çıkan materyalleri ayrıştırdıktan sonra satarak günde 40 TL kazanmaya başladılar. Depo olarak kullandıkları yeri geceleri de uyumak için kullanan kardeşlerden 13 yaşındaki M.K, 5 yaşında başladığı bu işten oldukça bunalmıştı, çalışma koşullarına dayanamıyordu. Sürekli olarak, “Ben bu işi yapmak istemiyorum, köyümüze dönelim” diye ağabeylerine dert yanan M.K’nin bu şikayetleri pek dikkate alınmadı.

‘POLİS İLGİSİZ’

31 Temmuz 2014 günü kardeşler arasında çok sık yaşanan kavgalardan biri daha yaşandı. 20 yaşındaki Doğan K, ağabeyi Arif K. işteyken, 13 yaşındaki kardeşi M.K. ile başka bir atık işçisi yüzünden tartıştı. M.K. bu tartışmanın sonrasında Bayrampaşa’da Suriyeli göçmenlerle de paylaştıkları depoyu terk etti. Kendisinden o günden beri bir daha haber alınmayan M.K’nin ağabeyi Arif K, kardeşinin kayıp olduğunu aynı gün Bayrampaşa Polis Karakoluna bildirdi. Karakoldakilerin kendileri ile pek ilgilenmediklerini söyleyen Arif K, polisin kardeşini bulmak için bir çaba sarf ettiğini düşünmüyor.

Kardeşi M.K’ye seslenen ağabey Arif K, “Biz her yerde seni arıyoruz. Lütfen geri dön, söz seni bir daha orada çalıştırmayacağım. Senin istediğin gibi köye yollayacağım” diyor.
Ayrıca Atık İşçileri Derneği de M.K’nin bulunması için sosyal medya üzerinden bir kampanya başlattı. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İsrail bir BM okulunu daha vurdu

SONRAKİ HABER

Festivalde Rojava, köye dönüşler ve Gezi tartışıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...