03 Ağustos 2014 06:00

Türkiye ERASMUS’ta yüzde 30 kesintiye gitti

Ülkelere ERASMUS havuzuna yatırdıkları hibe oranında öğrenci hareketliliği ve staj olanağı sağlandığı programda Türkiye’nin %30 oranında kesintiye gitmesi, binlerce öğrenciyi mağdur etti.

Türkiye ERASMUS’ta yüzde 30 kesintiye gitti
Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Ülkelere ERASMUS havuzuna yatırdıkları hibe oranında öğrenci hareketliliği ve staj olanağı sağlandığı programda Türkiye’nin %30 oranında kesintiye gitmesi, binlerce öğrenciyi mağdur etti. Yapılan hibeler ve ödeneklere güvenerek vizeler ve diğer işlemleri tamamlayıp yurtdışına gitmeye hazırlanan öğrenciler hibelerde yüzde 50 oranına varan kesintiler yüzünden kendilerini birden büyük bir maddi bir yük altında buldular.

TÜRKİYE HİBEYİ AZALTINCA

Geçtiğimiz hafta içerisinde üniversitelerin ERASMUS Programı koordinatörleri bir açıklama yaparak, Türkiye’nin programa yaptığı hibe oranını azaltması nedeniyle yurtdışına gönderilecek öğrencilere sağlanan hibelerin azaltılacağını duyurdular. Her yıl Ulusal Ajans tarafından mayıs ayında açıklanan üniversitelere verilecek hibe miktarları daha birkaç gün önce açıklandı. Açıklamada hükümetin programa maddi katkısını %30 oranında azaltacağı ortaya çıktı.

OLAN ÖĞRENCİYE OLDU

Üniversite ERASMUS Koordinatörlüğü, hibedeki bu azalma nedeniyle öğrencilerin mağdur olacağını duyurdu. Yeni hibe miktarı ile yapılan hesaplamalar sonrasında hiçbir öğrencinin iki dönem hibeli gönderilmemesine karar verildi.

Hibelerdeki bu azalma ve üniversitelerin bu duruma getirdikleri yeni programlara ise program kapsamında yurtdışında eğitim ve staj hayalleri kuran öğrencilerde tam bir hayal kırıklığına neden oldu. Kontenjanın doldurulması için üniversitenin sınav kazanamayan öğrencileri mülakatla ya da mazeret sınavları ile programa dahil edildiğini ileri süren öğrenciler, bu sorundan üniversite yönetimlerinin de sorumluluğu olduğunu dile getiriyorlar. Öğrencilerden bir kısmı hakkını yargıda arayacağını dile getirirken, bir kısmı da sosyal medya üzerinden Avrupa Birliği Bakanlığına hibelerin arttırılmasını talep eden ve yurt dışına hibesiz gitmek istemediklerini belirten bir imza kampanyası başlattılar.

ÖNCEKİ HABER

İsrail ordusu birliklerini sınır hattına çekiyor

SONRAKİ HABER

HDP\'ye Hatay\'da ilgi artıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...