02 Ağustos 2014 06:00

Soma'da hazırlıklar başladı: İlk defa işçilerin iradesi yansıyacak

Soma maden işçileri 13 Mayıs’ta gerçekleşen iş cinayetinde yaşanan büyük acının arkasından, yer altından arkadaşlarının cenazelerini çıkardıktan sonra, toparlanabildiği ölçüde katliamda sorumluluğu olanlara tepkisini oturma eylemleri, sessiz yürüyüşler, mitingler ve Meclise yürüyüşlerle dile getirmişti.

Soma\'da hazırlıklar başladı: İlk defa işçilerin iradesi yansıyacak
Paylaş

Gürsoy TURAN
Soma


Soma maden işçileri 13 Mayıs’ta gerçekleşen iş cinayetinde yaşanan büyük acının arkasından, yer altından arkadaşlarının cenazelerini çıkardıktan sonra, toparlanabildiği ölçüde katliamda sorumluluğu olanlara tepkisini oturma eylemleri, sessiz yürüyüşler, mitingler ve Meclise yürüyüşlerle dile getirmişti.

Patronların desteğiyle sendikacılık yapan eski yönetim, şimdi antidemokratik sendika yasalarına sığınarak, “İşçiler istemese de biz sendikacılık yaparız” diyerek göreve dönmeye çalışırken, yeni oluşturulan şubelerin seçilmiş yönetimleri ise kongre kararı alarak, “Demokratik bir şekilde gerçekleşecek ve işçinin özgür iradesini yansıtacak bir kongre gerçekleştireceğiz” diyor.

Türkiye Maden-İş Sendikası Ege Bölge Şubesi yöneticilerinin istifa etmesinin ardından, T. Maden-İş Genel Merkezi’nin Soma’da oluşturduğu ve İmbat AŞ. işçilerinin örgütlendiği 2 No’lu Şube kongre kararı aldı. Müteşebbis heyetine başkan olarak seçilen Engin Kurşuncu Evrensel’e yaptığı açıklamada, yönetim kurulu olarak kongre kararı aldıklarını, 8 Ağustos’ta kuracakları seçim sandıkları ile delege seçimi yapacaklarını belirtti.  

DEMOKRATİK SEÇİM

İşyerine delegelik başvuruları için ilan astıklarını belirten Kurşuncu, “Hiç kimse aday olmak isteyen işçilere ‘olmayın’ diyemeyecek. Oy kullanımında etki edemeyecek. Aday olanlar, liste oluşturanlar sandık kurullarında yer alacak, demokratik ve şeffaf bir seçim yapacağız” dedi. Bunun işçilerin ortak taleplerinden biri olduğunu belirten Kurşuncu, “Bunun için işçiler bizi müteşebbis heyetine seçtiler; biz de bu sözümüzü gerçekleştireceğiz. Bu her şeyden önce sendikanın işçi örgütü olması ve işçilerin kendi örgütünde söz sahibi olmasının ilk adımı olacak” dedi. Kendileri ile birlikte oluşturulan diğer şubelerin mütevelli heyetlerinin de ilk görev olarak bunu gerçekleştirmeleri gerektiğini belirten Kurşuncu, “Sanırım önümüzdeki günlerde onlar da kongre kararı alacaklardır. Ben 2 No’lu şube müteşebbis heyet başkanı olarak üyemiz olan İmbat işçisi arkadaşlarıma seçimlerin hilesiz, hurdasız, kimsenin baskısı ve etkisi olmadan gerçek anlamda demokratik şekilde gerçekleşeceğinin sözünü veriyorum ve tüm işçi arkadaşları seçme ve seçilme hakkını kullanmaya başlayarak kendi örgütünde söz sahibi olmaya çağırıyorum” dedi. 8 Ağustos’ta gerçekleşecek delege seçiminin ardından yapılacak şube kongresinin de sorunları ve çözüm yollarını birlikte tartıştıkları bir kongre hedeflediklerini ifade eden Kurşuncu, “2 No’lu şube müteşebbis heyeti olarak sendikamızda işçilerin başlattığı değişimi koruyarak ilerletmekte kararlıyız. Hiçbir şekilde bu yolumuzdan dönmeyeceğiz” dedi.


SOMA İŞÇİ KOMİTESİ: GERÇEK BİR İŞÇİ SENDİKASI HEDEFLİYORUZ

Soma Maden İşçileri Komitesi’nden ELİ işçisi Mustafa Şala da, 301 arkadaşlarını kaybederek örgütsüzlüğün bedelini çok ağır ödediklerini ifade ederek, “Yapılan eylemler verilen sözlere rağmen, Soma’da bir şeylerin değişmesini istemeyen güçler devrede. Yıllardır cendere öyle bir kurulmuş ki, halen işçinin sesini boğmak için ellerinden geleni yapıyorlar” dedi. Sendika bürokrasisi, işveren ve hükümetin elbirliği ile Soma katliamını unutturmaya çabaladığını belirten Şala, “Hükümet verdiği onlarca vaadin hiçbirini yerine getirmedi. Binlerce işçinin kaderi hala belli değil. İşçinin baskısıyla istifa eden görevden alınan işverene bağlı sendikacılar, hukuksal boşlukları kullanarak mahkeme kararıyla tekrar gelip sendikadaki koltuklarına oturdular” dedi.

İşverenlerin öne çıkan işçilere baskı uygulamaya devam ettiğini belirten Şala, “Tüm bu olup bitenler karşısında bizler Soma Maden İşçileri Komitesi olarak mücadelemize ve kazanımlarımıza sahip çıkmaya devam ediyoruz. İşçilerin birliği adına bir dönüm noktası olacaktır düşüncesiyle örgütlenmeye devam ediyoruz. Daha önce bir deklarasyonla duyurduğumuz taleplerin sonuna kadar takipçisi olacağız ve sendikayı da gerçek bir işçi sendikası olarak inşa edene kadar kavgaya devam edeceğiz. Yeni oluşan şubelerin müteşebbis heyetlerinin gerçekleştireceği şube kongreleri, bu yolda atılmış bir adım olmalı. Delege seçiminden başlayarak kongre demokratik bir şekilde yapılmalı, kongrede ve bütün sendikal faaliyetlerde işçinin iradesi olmalı” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Kazalarda 3 neden: Bakımsızlık, sefer sıklığı, denetimsizlik

SONRAKİ HABER

ABD’den İsrail’in \'Demir Kubbe\'sine 225 milyon dolar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...