02 Ağustos 2014 06:00

Kazalarda 3 neden: Bakımsızlık, sefer sıklığı, denetimsizlik

Son zamanlarda sık sık meydana gelen otobüs kazaları akıllara “Neden bu kadar çok kaza oluyor?” sorusunu getirdi.

Kazalarda 3 neden: Bakımsızlık, sefer sıklığı, denetimsizlik
Paylaş

Miray TAMER
İstanbul


Son zamanlarda sık sık meydana gelen otobüs kazaları akıllara “Neden bu kadar çok kaza oluyor?​” sorusunu getirdi.

Otobüs şoförlerine sorduk. Çalışanlara göre mal sahipleri, otobüslerin bakımını sık yaptırmalı. Ayrıca sefer sıklığı ve bu seferlere yetişme telaşının da şoförler üzerinde baskı oluşturması kaza olasılığını artırıyor. Makine Mühendisleri Odası da araçlarda takip ve denetim yapılmadığına dikkat çekti.

‘ARAÇLARA SIK BAKIM YAPTIRILMALI’

Kocamustafapaşa güzergahında çalışan otobüs şoförlerinden biri, bakım sorumluluğunun mal sahibine ait olduğunu söyleyerek, mal sahibinin aracın bakımını daha sık aralıklarla yaptırıp bu kazaların önüne geçebileceği görüşünde: “Biz sadece arızayı fark ettiğimizde bakıma götürüyoruz. Ondan öncesi için yapabileceğimiz bir şey yok”. Yanan iki aracın da TEMSA marka olduğu düşünüldüğünde kazaların önlenebilmesi TEMSA’nın sorumluluğunda olduğuna dikkat çekiyor.

‘SEFER ARALIKLARI KISA OLUNCA GAZA BASIYORUZ’

Başka bir çalışan da, şoförlerin çıktığı sefer aralıklarının sıklığına değinerek şöyle konuştu: “Seferler çok sıkışık. Örneğin benim hattımda seferler, beş dakikada bir kalkıyor. Durağa yetişemeyeceğimi anladığım anda gaza basmak zorundayım. Bu durum da bazen kazalara neden olabiliyor.” Otobüsler, uydular tarafından takip ediliyor. Bu yöntemle şoförlere durağa yetişemedikleri zaman ceza kesilebiliyor. Bu da şoförler üzerinde bir baskı oluşturuyor.


‘BELEDİYE, BAKIMI TAŞERONA VERDİ’

Cenk Cihangir (Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri): KABATAŞ’ta, 4 gün önce Şile yolunda, Barbaros Bulvarı’nda gerçekleşen kazanın en büyük nedeni bakım eksikliği. İETT, kendi bünyesinde yaptığı işlemleri taşeronlaştırdı. Uzman kişilerin uzaklaştırılıp, yetkin olmayan kişilere bakım yaptırdı. Burada bir bakım eksikliği oldu. Bakım-onarım belediyenin yükümlülüğünde. Denetimin yapılmasını sağlayacak eğitim kadroları var mı? Bunun sorgulanması gerekir. Kazaların en büyük diğer sebebi de bayram yoğunluğu. Şoförler 18 saat üzerinden çalıştırıldı. Bu da motivasyon eksikliğine neden oldu.


 İŞTE SON DÖNEMDE YAŞANAN OTOBÜS KAZALARI

* 26 Temmuz’da Ankara’da ikisi halk otobüsü olmak üzere 4 aracın karıştığı trafik kazasında 2 kişi ağır yaralandı.
* 27 Temmuz’da TEM Otoyolu’nun Edirne istikameti Kavacık mevkiinde yanan halk otobüsünde 4 kişi can vermişti.
* 29 Temmuz’da ise yine bir halk otobüsü İstanbul’un Ümraniye ilçesinde duvara sürtünerek zorlukla durabilmişti. Her iki olayda da onlarca kişi yaralandı.
* 30 Temmuz’da Beşiktaş’ta freni boşalan halk otobüsü 30 yolcusuyla kaldırıma çıkarak kaza yaptı. Beşiktaş’taki Barbaros Bulvarı’nda freni boşalan halk otobüsü, içerideki 30’a yakın yolcusuyla kaldırıma çıkarak kaza yaptı.
* Dün de önce İstanbul sonra Denizli’de güne otobüs kazaları yaşandı. İstanbul Kabataş’ta kontrolünü kaybeden bir belediye otobüsü durakta bekleyen yolcuların arasına daldı. Olayda onlarca kişi yaralandı.
n Denizli’de yaşanan kazada ise otobüs bir markete daldı.

ÖNCEKİ HABER

İsrail, Gazze’ye neden saldırıyor?

SONRAKİ HABER

Soma\'da hazırlıklar başladı: İlk defa işçilerin iradesi yansıyacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...