01 Ağustos 2014 14:12

Demirtaş: Ya özgürlük ya otoriterlik

Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş, cumhurbaşkanlığı seçimiyle Türkiye’nin yeni bir kavşağa girdiğini belirterek, “Ya bu kavşakla özgürlüğe giden yola sapacağız oradan gideceğiz. Ya da otoriter bir anlayışla tek adam yaratıp başımıza bela edeceğiz” dedi.

Demirtaş: Ya özgürlük ya otoriterlik
Paylaş

İnanç YILDIZ
Gaziantep

Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş, cumhurbaşkanlığı seçimiyle Türkiye’nin yeni bir kavşağa girdiğini belirterek, “Ya bu kavşakla özgürlüğe giden yola sapacağız oradan gideceğiz. Ya da otoriter bir anlayışla tek adam yaratıp başımıza bela edeceğiz” dedi.

Halkların ve Değişimin Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş, Gaziantep’te aralarında PSKAD, İHD, KESK, ÖDP, HDK bileşenlerinde olduğu TMMOB’a bağlı odalar, çeşitli yöre dernekleri yanı sıra çok sayıda kurum ve kuruluş temsilcileriyle buluştu.

İlk defa ezilenlerin ortak döngüsü olarak çeşitli halklar ve inanç grupları olarak bir araya geldiklerini dile getiren Demirtaş, “Bu devlet hepimizin ortak devleti ve bu vatan hepimizin ortak vatanıysa, öyle olacaksa, o halde hep birlikte yönetelim duygusuyla yola çıktık” diye konuştu.

HALKIN ADAYINA OY ÇÜNKÜ…

İlk defa cumhurbaşkanını halkın seçeceğini ancak gerçek demokrasinin halkın önüne koyulmadığını belirten Demirtaş, kendisi dışındaki diğer iki adayı toplam üç kişinin aday olarak çıkardığını, kendisinin ise halkın olarak adayı olarak çıktığına dikkat çekti. Bu yüzden artık bütün emekçilerinin siyasi ideoloji gözetmeksizin halkın adayının yanında olması gerektiğini ifade eden Demirtaş, “Aleviler, Maraş, Sivas, Çorum’dan sorumlu olan çatı adayı için nasıl oy verecek? Alevilerden oy istiyor ama Alevi katliamına bulaşmış kişileri kahraman ilan ediyor. Alın teriyle üç kuruş kazanabilmek için bütün gününü harcayan işçi, emekçi bunlara nasıl oy verecek? Kadınlara o kadar hareket edildi, yok sayıldı. Kadınları insan görmeyen anlayışa kadınlar nasıl oy verecek? Kürdün dilini bile sadece cezaevinde konuşun, sadece müzik, türkü dinleyin, bilim, edebiyat dili değil diye küçümseyene Kürt nasıl oy verecek? Türk halkına dayatılan tekçi zihniyete, faşizme Türkler nasıl oy verecek?​” diye sordu.

TÜRKİYE YENİ BİR KAVŞAĞA GİRDİ

Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle bir kavşağa geldiğini dile getiren Demirtaş, “Biz işte bu nokta da ciddi ve gerçekçi bir yaklaşım ortaya koymak zorundayız. Türkiye bu cumhurbaşkanlığı seçimiyle artık bir yol ayrımına geldi. Bir kavşağa geldi. 9 gün sonra yapılacak tercihle ya bu kavşakla özgürlüğe giden yola sapacağız, oradan gideceğiz. Ya da otoriter bir anlayışla tek adam yaratıp başımıza bela edeceğiz ve oy vermiş olanların vebaliyle, günahıyla bu ülkenin bütün ezilenleri daha fazla ezilmeye devam edecektir” diye konuştu.
Erdoğan’ın sürekli hakaret ettiğini söyleyen Demirtaş, “Hakaret eden bir kişi nasıl halkın başına cumhurbaşkanı olacak? 3 milyon oy almış bir partinin eş başkanıyım. Bana terbiyesiz, satılmış diyecek kadar seviyesi düşük bir adam milletin adamı, halkın başkanı olabilir mi?​” diye sordu.  Erdoğan’ın, faşizmi ileri demokrasi olarak sunduğunu dile getiren Demirtaş, Erdoğan’ın başarısı budur. Daha önce kimse onun gibi faşizmi gizlemiyordu. Bu paketi, ambalajı iyi yapıyor. Bizi bu nedenle hazmedemiyor, cafcafını bozuyoruz çünkü” dedi.

ROJAVA, BİRLİKTE YAŞAM ÖRNEĞİNİ GÖSTERDİ

Erdoğan’ın toplumu düşman haline getirdiğini söyleyen Demirtaş, Erdoğan’a oy vermeyi düşünenlere seslenerek şöyle konuştu: “Bakın bunlar şaka, çocuk işi değil. Suriye’yi görüyorsunuz. Böyle yapa yapa bu hale getirdiler. Şimdi bırakın aynı şehirde, aynı ülkede bile yaşayamıyorlar. Orada Şii, Sünni, Nusayri, Türk, Kürt, Arap, Ermeni bir arada yaşayamıyor. Tek bir istisnası var Rojava. Bunu başaran ‘Bir arada olacağız. Birbirimizi sevip sayacağız’ diyen Rojava başardı. İşte burada, Türkiye’de aynısını yapalım diyoruz. Bir arada duralım, nefret etmeyelim. Kin kusmayalım. Birbirimizi düşman olarak görmeyelim. Mezhebimizden, etnik kimliğimizden önce ezilen yoksul kimliklerimizle yan yana duralım ve ülkeyi yeniden inşa edelim. Yeni yaşamı bunun üzerine kuralım diyoruz.”




 

ÖNCEKİ HABER

Kadınları artık benzettikleri için öldürmeye kalkıyorlar

SONRAKİ HABER

Denizli\'de belediye otobüsü markete girdi: 2 ölü, 16 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...