30 Haziran 2011 06:11

Demir parmaklıklar ardına bir kitap da siz gönderin!

Türkiye cezaevi tarihinin en kötü koşullarını yaşarken, Dışarıda Deli Dalgalar İnisiyatifi, içerideki siyasi tutuklularla ortaklaşmak adına kitap kampanyası başlattı. “Kitaplarımız onlara ulaştığında biz daha çok ve daha insan olacağız. Ve belki de daha umutlu ve huzursuz” sözleriyle kampanyaya destek çağrısında buluna

Demir parmaklıklar ardına bir kitap da siz gönderin!
Paylaş

“Dışarıdan içeriye kitap köprüsü kuruyoruz” başlığı ile başlatılan ve 1 Temmuz tarihinden başlayıp 1 Kasım tarihine kadar sürecek olan kampanya çerçevesinde içerideki 10 siyasi tutuklu için en az 10 bin kitap toplanması amaçlanıyor. Kitap kampanyasının gerekçesini anlatan İnisiyatif, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Adalet Bakanlığı verilerine göre Türkiye cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısının 122 bini aştığını hatırlatılarak, “Yüz yirmi iki bin insanı ‘kapatarak’ adaleti sağlamış bir ülkede yaşıyoruz” denildi.

Sistemin kendisine aykırı bulduğu herkesi içeri alarak ıslah etmeye, yola getirmeye ve uslandırmaya çalıştığını anımsatan inisiyatif, “Yerin altına da gömseler, fezaya da fırlatsalar, denizin ortasında ya da dağın başında da tutsalar, henüz insan aklını hapsetmenin bir yolu bulunamadı. İnsan aklı kırk kilit altında da tutulsa, özgürlüğü hayal edebiliyor. Ve özgürlük hayali bir kez düşmeye görsün yüreğe, o yüreği hizaya sokmak mümkün olmuyor. Bütün o ‘kutsal’, bütün o ‘ebedi ve ezeli’, bütün o baki sayılan koca koca düzenleri korkutan da, bu ‘hizaya sokulamama’ mıdır acaba?​” sorusunu sordu.

Siyasi tutuklulara “çat kapı kitaplarla” gitmek istediklerini ifade eden açıklamada, kampanya sayesinde siyasi tutsaklarla helalleşmeye gidileceği vurgulanarak, “Büyük ateşler yakıp, odun ateşinde demlenmiş çaylarını içmeye, halleşmeye, dertleşmeye gidiyoruz. Delilik mi? Adımız Dışarıda Deli Dalgalar… Üç yıl beş aydır bu “deliliği” iş edinmişiz, yetmezi yetirip, eldekini çoğaltıp, elde olmayanı da deliliğe vurup ‘yok’ saymayarak, onlarlayız zaten epey bir zamandır. Üç yıl beş aydır hapishanedeki ‘delilere’ kitap göndermekten yorulmadık. Ama ‘Daha büyük dalgalarla dövmeli kıyılarını’ dedik. Onlar zaten isterler bunu. Ekmek, su değil ama kitap isterler” denildi. Herkesi kampanya çerçevesinde en az bir kitap vermeye çağıran İnisiyatif, gerekirse kapı kapı çalınarak kitap toplanmaya çağrı yapıldı. İnisiyatif son olarak, “Kitaplarımız onlara ulaştığında biz daha çok ve daha insan olacağız. Ve belki de daha umutlu ve huzursuz… Gönderdiğimiz bir kitabın izini süreceğiz her yerde. Kalabalıklar arasında, mitinglerde, gülümseyen bir yüzde… Tanımadığımız bir eli sıkarken, ‘O, sen miydin?​’ diye düşüneceğiz. O kitapların üzerine, sayfa aralarına notlar düşeceğiz. Çoğu zaman ‘kötü’ sürprizler bekleyen muhalif hayatlarımızın ‘iyi’ sürprizlerini de biz, bilinçlice ve hep birlikte yaratacağız” diye konuştu.

Başlattıkları kampanyaya şimdiden yoğun ilgi olduğunu ifade eden İnisiyatif Üyesi Sibel Öz ise, kampanya çerçevesinde kitapların toplanmasına ilişkin esnek olduklarını ve herkesin bulunduğu yerde demokratik kurumlar vasıtasıyla kampanyaya destek sunabileceğini belirtti. Öz, kampanyaya gösterilen ilgiye göre 10 bin kitap hedefini de aşacaklarını belirterek, “Herkes hiç değilse bir kitapla cezaevindeki siyasi tutukluların koşullarını paylaşmalıdır” çağrısını yaptı.


KAMPANYA İÇİN ADRESLER

Kampanyaya ilişkin www.delidalgalar.com adresinden ve (Birol 0533 961 77 00) ve (Tanju 0507 317 64 27) numaralı telefonlardan bilgi alınabilir. Ayrıca İstanbul için kitap kampanyası için aşağıdaki adresler belirlendi…

 

Filistin Halkıyla Dayanışma Derneği

Hüseyin Ağa Mah. Dudu Odaları Sok. No: 10 Kat: 3 Beyoğlu/ Taksim/ İst.

 

İstanbul Ermeni Kültür Derneği

Meşrutiyet Cad. No: 31 Kat: 2 Beyoğlu / Taksim / İst.

 

Tanju:

Meclis Mah. Lale Sokak 6/C Sarıgazi / İst.

 

Promethe Kafe

Muvakkithane Cad. No: 17/1 Kadıköy / İst.

 

Eğitim Sen İstanbul 4 Nolu Şube

Merkez Mah. Hamam Sok. 1/3 Gaziosmanpaşa / İst.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Kartal Şubesi

Hürriyet Mahallesi Ortadoğu koleji arkası Yakacık / Kartal / İst.

 

Sokak BİSTRO

Hamam sokak No:21 Kartal / İst.

İletişim teli olarak Tekin yazılabilir

ÖNCEKİ HABER

Fabrikada patlama: 1 işçi öldü

SONRAKİ HABER

Arıcılar da en az arılar kadar emek harcıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa