01 Ağustos 2014 06:00

'Aramızda iş ilişkisi yok'

Hacettepe Üniversitesi'nde işten atılan taşeron işçi Burak Hoşgül üniversite yönetimine yaşadığı mağduriyete ilişkin ihtarnamesine üniversite, “Aramızda işçi-işveren ilişkisi yoktur” diye yanıt verdi.

\'Aramızda iş ilişkisi yok\'
Paylaş

Berivan BALKAY
Ankara


Hacettepe Üniversitesi'nde işten atılan taşeron işçi Burak Hoşgül üniversite yönetimine yaşadığı mağduriyete ilişkin ihtarnamesine üniversite, “Aramızda işçi-işveren ilişkisi yoktur” diye yanıt verdi.

Hacettepe  Üniversitesinde güvenlik elemanı olarak çalışan Burak Hoşgül’ün taşeron firma tarafından ‘ideolojik kişilerle görüşme ve arabuluculuk yapma’ gerekçesi gösterilerek işten atıldığı iddiası gazetemize manşet olmuştu. Tazminatsız işten çıkarılan Hoşgül, yasalar karşısında asıl işvereni olan Hacettepe Üniversitesine, yaşadığı mağduriyete ilişkin ihtarname gönderdi. Üniversite, “Aramızda işçi-işveren ilişkisi yoktur” diye yanıt verdi. Güvenlik-Sen Uzmanı Murat Keklik, Hoşgül’ün her türlü alacağından, taşeron şirket kadar üniversitenin de sorumlu olduğuna dikkat çekti.
Burak Hoşgül, üniversitede Ant Akbaş Özel Güvenlik şirketi bünyesinde özel güvenlik elemanı olarak çalışırken işten çıkarılmıştı. Hoşgül’e ‘ideolojik kişilerle görüşmesi’ ve ‘özel güvenlikçilerle öğrenciler arasında arabuluculuk yapması’ işten atmaya gerekçe gösterilmişti. Hakları ödenmeden iş akdi feshedilen Hoşgül konuyu yargıya taşımıştı. Şirket ise iddiaları yalanlamış, Hoşgül’ün ‘kendisi hakkında facebook paylaşımları’ nedeniyle işten çıkarıldığını ifade etmişti.
Hoşgül, noter aracılığıyla hem Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğüne, hem de şirkete ihtarname gönderdi. Hoşgül’e yanıt veren Rektörlük, “Tarafınız ile üniversitemiz arasında herhangi bir iş sözleşmesi ilişkisi bulunmamaktadır. Üniversitemizle aranızda işçi-işveren ilişkisi olmadığı gibi hiçbir zaman da kurulmamıştır” yanıtı geldi. Rektörlük, bu nedenle Hoşgül’ün alacaklarından üniversitenin sorumlu olmadığını iddia etti.
Oysa İş Kanunu ve yargı kararlarına göre asıl işveren (üniversite), işçinin her türlü hak edişinden alt işveren (taşeron şirket) kadar sorumlu bulunuyor. Üniversitenin yanıtını gazetemize değerlendiren Güvenlik-Sen Uzmanı Murat Keklik, “Alt işveren kadar üst işveren de sorumludur. Sonuçta İş Kanununa göre belirlenen şartlar var. Biz bu ihtarnameyi kabul etmiyoruz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Geyiksuyu doğa için buluştu

SONRAKİ HABER

Çaya feci kıskaç

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...