01 Ağustos 2014 06:00

Geyiksuyu doğa için buluştu

Bu yıl ikincisi düzenlenen Geleneksel Geyiksuyu ve Çevre Köyleri Festivali, Geyiksuyu (Dest) köyünde siyanürle altın arama, baraj ve HES’leri konu alan panel ile başladı.

Geyiksuyu doğa için buluştu
Paylaş

Kemal ÖZER
Dersim

Bu yıl ikincisi düzenlenen Geleneksel Geyiksuyu ve Çevre Köyleri Festivali, Geyiksuyu (Dest) köyünde siyanürle altın arama, baraj ve HES’leri konu alan panel ile başladı.

Festival başlarken Geyiksuyu semalarında kobra tipi helikopterlerin dolaşması ve elektriklerin kesilmesi tepki topladı. Elektriklerin gelmesini davul zurna eşliğinde halay çekerek bekleyen halk, daha sonra panelde buluştu. Elektrik kesintisi nedeniyle gecikmeli başlayan ve çevre sorunlarının tartışıldığı panelde, TMMOB’den Cemalettin Küçük, Avukat Barış Yıldırım ve Munzur Çevre Derneğinden Aliekber Barmağıç sunumlar yaptı.

MUNZUR’DA SU AKMAYACAK!

İlk sözü alan Barış Yıldırım, Dersim’de barajlar, HES’ler, siyanürle altın arama ve madenciliğin vahim boyutlara ulaştığını belirterek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından alınan rapora göre Dersim’de 145 madencilik projesi olduğunu söyledi. 80 bin hektarlık alanın ruhsatlandırıldığını söyleyen Yıldırım, Munzur Vadisi Milli Parkı sınırları içersinde 4 baraj, 6 HES projesine izin verildiğini, bunun için yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunduklarını hatırlattı. Munzur Vadisi üzerinde 40 bin hektarlık alanın Milli Park ilan edildiğini ancak Bakanlık tarafından kaçak HES projelerine izin verildiğini dile getiren Yıldırım, “Yapılacak olan Konaktepe Barajı ile birlikte 26 kilometre uzunluğunda göl olacak. Bu baraj ile birlikte 114 kilometre yükseklikte set inşa edilecek. Çekilen setle birlikte suyun sadece yüzde 10’u akabilecek ve Munzur’da su akmayacak” şeklinde konuştu.

Devletin kendi kanun ve yönetmeliklerine uymadığını anlatan Yıldırım,  “Türkiye’de 40 tane Milli Park var. Ancak bir tek Munzur Vadisi Milli Parkı için böyle bir talan kararı alındı” dedi.
Aliekber Barmağıç ise “Dersim’de kalekol, karakol, baraj ve HES’lerin hepsini devlet yapıyor. Bu yüzden öncelikle devlet denen melanetin tartışılması gerekiyor. Bütün kötülükler devlet yüzünden başımıza geldi. Bir araya gelip taleplerimiz için örgütlenmek zorundayız. Gücümüzü çelikten bir iradeye dönüştürelim. Şirketler arama işini tamamlandı, işletme safhasına geçti. Şirketler akçeli işlerle örgütlülüğü bölmeye çalışacaklar. Teklifler sunacaklar. Bunu başaramazsa devletin kolluk kuvvetlerini kullanarak saldırmaya başlayacak. Bu oyunlara karşı örgütlenmemiz gerek” şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Sıcaklardan muzdarip hamilelere öneriler

SONRAKİ HABER

\'Aramızda iş ilişkisi yok\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...