31 Temmuz 2014 19:44

Devran döndü dekan düştü

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesinin adı dekanlığı döneminde öğrencilere ve akademisyenlere yönelik baskı ve soruşturmalarla gündeme gelen Prof. Dr. Yusuf Devran, bu kez dekanlığa seçilmedi.

Devran döndü dekan düştü
Paylaş

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesinin adı dekanlığı döneminde öğrencilere ve akademisyenlere yönelik baskı ve soruşturmalarla gündeme gelen Prof. Dr. Yusuf Devran, bu kez dekanlığa seçilmedi.

Ancak Devran’ın yerine, yine Devran döneminde yönetim kurulu üyeliği yapan ve 11 Eğitim Sen üyesine açılan soruşturmada ve verilen cezalarda imzası bulunan Prof. Dr. Selma Ulus vekaleten atandı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu Üniversiteler Şubesi, Devran’ın yeniden dekanlığa seçilmemesine ilişkin “Devran döndü, Dekan düştü” yorumunu yaptı. Devran’ın üç yıllık dekanlığı boyunca, adını, fişleme, mobbing, etnik ve siyasi ayrımcılık ile Eğitim Sen üyelerine açılan haksız soruşturmalarla gündeme getirdiğine vurgu yaptı. Devran’ın sendikal hak ve özgürlüklere, ifade özgürlüğüne ve akademik özgürlüklere yönelttiği saldırıların yarattığı rahatsızlığın uluslararası boyutlara ulaştığına dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi:
“Kuzey Amerika Ortadoğu Araştırmaları Derneği  Başbakanlığı, Devran hakkında endişelerini dile getiren iki protesto mektubu yazdı. Gezi direnişinin ardından anayasal haklarını kullanarak iş bırakma eylemine katılan üyelerimize açtığı soruşturmaya karşı, sendikamız tarafından başlatılan kampanyaya Noam Chomsky ve Judith Butler dahil dünyanın dört bir yanından akademisyenler destek verdi. Devran hakkında TBMM’ye üç ayrı soru önergesi ve bir araştırma komisyonu kurma önergesi verildi.”

SEMBOLİK ÖNEMİ VAR
Devran’ın tekrar atanmamasının sembolik öneminin olduğunu ancak üniversitelerde piyasa mantığının giderek yerleşik hale geldiğine de dikkat çeken Eğitim Sen, “12 Eylül ürünü YÖK Disiplin Yönetmeliğine dayanarak akademisyenlerin işten çıkarılma haberlerini çok daha sık işitmeye başladığımız bir ortamda, sırf Devran’ın atanmamasından ötürü sahte bir iyimserliğe kapılmak yersizdir. Şüphesiz dün ve bugün olduğu gibi yarın da sendikal hak ve özgürlükleri, bilimsel özerkliği ve akademik özgürlükleri hedef alanlara karşı mücadelemiz hiçbir yılgınlığa düşmeden sürecektir” denildi.

DEVRAN’IN ‘İCRAATLARI’

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi eski Dekanı Yusuf Devran’ın, dekanlık dönemindeki ‘icraatları’ndan örnekler:

* 2012 yılında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesinde son sınıf öğrencisi ve okul birincisi Mikail Boz, Dekan Yusuf Devran hakkında Ekşi Sözlük’e yazdığı, eleştiri içeren iki entry sebebiyle bir yarıyıl okuldan uzaklaştırıldı.
* Yusuf Devran’ın Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesinde yüksek lisans sınavında kabul edilecekler listesi hazırladığı iddia edildi. İddiaların ardından ortaya çıkan bir belgede ise Halka İlişkiler Tezli Yüksek Lisans mülakatına girecek öğrencilerin fişlendiğini ortaya çıktı.
* Yusuf Devran’ın başında bulunduğu Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi, 4-5 Haziran 2013 tarihlerinde hem gezi direnişine destek vermek hem de özlük hakları için greve çıkan Eğitim Sen üyesi asistanlara 2 yıl kıdem durdurma cezası verdi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Olaylar kasıtlı çıkarıldı’

SONRAKİ HABER

‘Cinayette rolü olanlar Erdoğan’ın müttefikleridir’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...