31 Temmuz 2014 06:00

Göçmen işçilerin trajedisinin filmi

İngiltere’nin kuzey-batısındaki Morcambe Körfezi’nde 2004 yılının şubat ayında midye avcılığı yapan 23 Çinli işçi çıkan dev dalgalara kapılarak yaşamını yitirdi.

Göçmen işçilerin trajedisinin filmi
Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm


İngiltere’nin kuzey-batısındaki Morcambe Körfezi’nde 2004 yılının şubat ayında midye avcılığı yapan 23 Çinli işçi çıkan dev dalgalara kapılarak yaşamını yitirdi.

Kaçak çalıştırılan Çinli işçilerin trajedisi sadece İngiltere’de değil Avrupa’nın bir çok ülkesinde misafir işçilerin ağır çalışma koşullarını ve tabi tutuldukları vahşi sömürüyü kamuoyunun gündemine getirdi. Çinli işçileri çalıştıran kişi yargı karşısına çıkarıldı ve 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Adaletin yerini bulduğu söylenerek dosya kapatıldı.
Oysa gerçekler adaletin tecelli etmediğini, boğulduktan sonra borçlarını yakınlarına miras bırakan işçilerin ailelerinin büyük trajediler yaşadığını gösteriyor.

Tamamı Çin’in Fujian bölgesinden gelen işçiler kendilerini İngiltere’ye götürecek insan tacirlerine yüklü miktarda para ödemek zorunda kaldı. Bazıları tanıdık ve akrabalarından borç alırken bazıları da tarla ve evini ipotek ettirdi.

BİR POUND ÖDENMEDİ

İngiltere’deki kurumlar, işçiler kaçak olarak ülkeye gelip çalıştıkları için ailelere bir pound bile ödemedi. İnsan hakları kuruluşlarının işçilerin ailelerine yardım için para toplama girişimleri başarısızlıkla sonuçlandı. İşçilerin ödeyemedikleri borçlarını aileleri ve yakınları ödemek zorunda kaldı. Ölen işçilerden birinin annesi alacaklıların baskısından kurtulabilmek için fare zehri içerek intihar etme girişiminde bulundu.

ÇALIŞMALAR 5 YIL SÜRDÜ

Yaşanan deniz faciasından on yıl sonra 23 Çinli işçinin yaşadığı trajedi Stockholm Fotoğraf Müzesi’nde gösterime giren 55 dakikalık bir film ile kamuoyuna aktarılıyor. Film denizin uçaktan çekilen resimlerin gösterimiyle, polis radyolarından gelen telaşlı seslerle başlıyor ve denizde yaşamlarını yitiren 23 işçinin cesediyle beraber deniz üzerinden Çin’e ulaşıyor.
Filmin çekimi ve tamamlanması tam 5 yıl sürmüş ve yönetmen bu sürenin büyük bir bölümünde Çin’in tarih ve kültürünü araştırmış.

‘On Bin Dalga’ trajik iş cinayetini Çin kültür, tarih ve mitolojisiyle harmanlayarak Jah Wooble’nin şarkıları eşliğinde 9 büyük ekrandan izleyicilere ulaştırıyor. Geçmişle geleceği kendine özgü yöntemiyle birbirine bağlayan, insanların daha iyi bir gelecek umuduyla  topraklarından kopuşlarını ve göç dalgalarını ekrana yansıtan ‘On Bin Dalga’ adlı filmin yapımcısı Karayiplerden İngiltere’ye göç eden bir göçmen ailesinin çocuğu olan Sanatçı ve Yönetmen Isaac Julien.

Filmin gösterimi nedeniyle Stockholm’de bulunan Julien, filmin göçmen işçilerinin karşılaştıkları güçlük ve yaşadıkları trajedileri anlatmasının yanı sıra, yüzme bilmediği için kendisi ile deniz arasındaki ilişkilerin izlerini taşıdığı gibi, aynı zamanda daha iyi bir yaşam umuduyla Karayip Adaları’ndan Atlas Okyanusu’nu aşarak İngiltere’ye göç eden anne ve babasının yaşamını anlattığı için filmin kendisinde kişisel bir önem yarattığını söylüyor.

Sanatsal yapıtları ve kültürü korkunç trajedilerle bir arada almanın bir sorun teşkil etmeyeceğini belirten Julien, bu yöntemle kültürler arasında diyalog kurulmasını amaçladığını ifade diyor.

Çekimlerinin büyük bir bölümü Çin’de yapılan filmde Çin’in tanınmış tiyatro sanatçılarından Maggie Cheung ve Zhao Tao rol alırken, Video Sanatçısı Yang Fudong ve Şair Wang Pir yapıma katkıda bulunmuş.

ÖNCEKİ HABER

Otomobil, akaryakıt istasyonunun duvarına çarptı: 4 ölü

SONRAKİ HABER

İnsan eliyle ardıç üretimi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...