30 Temmuz 2014 17:49

HSYK seçimi ekimde

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin görev süreleri bu yıl ekim ayında doluyor. Seçime iki aydan daha fazla bir zaman var ancak şimdiden hızlanan yarışta trafiğin Ramazan Bayramı’nın sona ermesinin ardından artması bekleniyor.

HSYK seçimi ekimde
Paylaş

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin görev süreleri bu yıl ekim ayında doluyor. Seçime iki aydan daha fazla bir zaman var ancak şimdiden hızlanan yarışta trafiğin Ramazan Bayramı’nın sona ermesinin ardından artması bekleniyor. 22 kişilik HSYK’nin 10 üyeliği için ekim ayında seçim yapılacak. İlk derece mahkemelerindeki hakim ve savcılar, adli yargıdan 7, idari yargıdan 3 ismi HSYK asil üyesi olarak belirlemek için sandık başına gidecek.

HSYK üyeliği seçimleri için ilk liste YARSAV ve Yargıçlar Sendikası tarafından açıklandı. 3 kadın adayın yer aldığı liste Ankara, İstanbul, İzmir ve Gaziantep hakim ve savcıları arasından belirlendi. YARSAV ve Yargıçlar Sendikası ortak hareket etme kararı verirken, “Ne Cemaat ne Hükümet” sloganı ile hareket ediyor.

HAKİM VE SAVCILAR FİŞLENİYOR MU?

Uzun zamandır HSYK seçimleri için çalışma yürüten bir diğer grup ise hükümetin desteklediği bilinen Yargıda Birlik Platformu. Platform henüz aday listesini açıklamadı. 35 kişilik bir aday adayı listesi oluşturan platform anket yoluyla kendi aday listesini belirlemek için çalışmasına devam ediyor. Anket çalışması tamamlandıktan sonra platform, aday listesini açıklayacak. Platformun aday listesini açıklamak için cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunu beklediği belirtiliyor. Seçimin ilk turunun tamamlamasının ardından Platform, HSYK üyeliği için destekleyeceği adayların listesini açıklayacak. YARSAV ve Yargıçlar Sendikası ise Yargıda Birlik Platformunun adaylarını belirlemek üzere tüm hakim savcıların “...gov.tr” uzantılı maillerine UYAP sistemi üzerinden bir anket formu gönderdiğini belirtiyor. YARSAV ve Sendika, Yargıda Birlik Platformunun, yürütmenin tüm olanaklarını, Başbakan, Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı üçlüsünün, himaye ve takipleriyle sonuna kadar kullandığına dikkat çekiyor. Hakim ve savcıların tercihlerini yansıtması itibariyle “Kişisel Veri” niteliğindeki bilgilerin güvenliğine yönelik hiçbir önlem mekanizması bulunmadığını belirten YARSAV ve Sendika, “Arkası flu ve güvencesiz anket, temayül tespiti bahanesi ile bir fişleme çalışmasının mı yapıldığı” sorusunu akıllara getirdiğine dikkat çekti.

MUHALİFLER HÜKÜMETE KARŞI BİRLEŞECEK

Yargı kulislerinde ise HSYK seçimlerinde de hükümetin desteklediği adaylara karşı muhalif kesimin iş birliği yapabileceği ifade ediliyor. HSYK seçimlerinde adli ve idari yargıdan seçilecek 10 ismin yanı sıra, cumhurbaşkanı tarafından 4, Yargıtay üyeleri arasından 3, Danıştay üyeleri arasından 2, Adalet Akademisi üyeleri tarafından da 1 isim daha seçilecek ve Adalet Bakanı ile müsteşarının doğal üyesi olduğu 22 kişilik kurul seçimle yeniden belirlenmiş olacak. HSYK seçimlerinde 7 asil ve 3 yedek üyeyi, 12 bin 500 adli yargı hakim ve savcısının kullanacağı oylar belirleyecek. İdari yargıyı temsilen seçilecek 3 asil ve 2 yedek üyeyi ise 1500 civarındaki idari yargı mensubu seçecek.

Ekim ayında yapılacak seçimde önemli olan, adli ve idari yargının seçeceği 7 üyeyi kazanmak. Çünkü hükümet, HSYK Genel Kurulunda toplanma yeter sayısı olan 12 rakamına ulaşmak istiyor. Bayram tatili ile dinlenmeye çekilen yargı kulislerinin önümüzdeki hafta başından itibaren hareketlenmesi bekleniyor. (AnkaraANKA)

ÖNCEKİ HABER

‘Karkamış’tan IŞİD’e eleman ve lojistik destek sağlanıyor’

SONRAKİ HABER

Gramsci’nin gazetesi kapandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...