30 Temmuz 2014 17:13

Mülteci kampının lağım suları çevre köylere akıyor

Urfa’nın Serêkaniyê (Ceylanpınar) ilçesinde kurulan mülteci kampının kanalizasyon sularının 6 köyün içinden geçen Cırcıp Deresi’ne akıtılması üzerine köylerde salgın hastalıklar başladı.

Mülteci kampının lağım suları çevre köylere akıyor
Paylaş

Urfa’nın Serêkaniyê (Ceylanpınar) ilçesinde kurulan mülteci kampının kanalizasyon sularının 6 köyün içinden geçen Cırcıp Deresi’ne akıtılması üzerine köylerde salgın hastalıklar başladı.

Suriye’deki iç karışıklığın başlamasından hemen sonra Urfa’nın Serêkaniyê (Ceylanpınar) ilçesinde kurulan 15 bin kişi kapasiteli Viranşehir Mülteci Kampı’nın atık suları Ceylanpınar’a bağlı 6 köyün içinden geçen Cırcıp Deresi’ne akıtılıyor. Cerad’a Jerîn (Aşağı Çekirge), Cerada Jorîn (Yukarı Çekirge), Ammuşa Jêrîn (Aşağı Polatlı), Ammuşa Jorîn (Yukarı Polatlı),  Ümmül Edam (Maden köyü), Zeit (Kırıktaş ) köylerinde yaşayan yurttaşlar şimdiye kadar ilçe Kaymakamlığı, Belediye ve Kamp Müdürlüğüne konuya ilişkin başvurularda bulunduklarını fakat hiçbir sonuç alamadıklarını belirtti. Lağım sularının kurumuş dere yatağına akıtılması nedeniyle salgın hastalıkların başladığı köylerde hayvanlar da telef olmaya başladı.

Bir yıldan bu yana lağım ve kanalizasyon sularının akıtıldığı dereye baraj suyunun bırakılarak temizlenmek istendiğine dikkat çeken Mehmet Şerif Daşçı adlı yurttaş “Derede su olmaması nedeniyle daha önce iki ya da üç köy etkilenirken, bırakılan su nedeniyle şimdi dere yatağı üzerinde bulunan bütün köyler etkilenmeye başladı. Derede ki sular altı köyü geçtikten sonra doğrudan Rojava tarafına geçiyor. Bu taraf kadar diğer tarafta etkileniyordur” diye konuştu.

KAMPLARDA BİNLERCE MÜLTECİ RİSK ALTINDA

30 yıldan bu yana Cerat köyünde yaşadığını belirten Mustafa Daşçı ise Ceylanpınar ilçesi sınırları içerisinde bir yıldan bu yana kurulan çadır kentin, tuvalet dahil olmak üzere bütün atık pis sularının dere yatağına akıtılması nedeniyle köyde bulunan tüm çocukların salgın hastalığa yakalanarak ishal olduğunu söyledi. Daşçı, “Bu civarda yaşayan herkesin sağlığı ciddi bir tehlike altındadır” diye konuştu.

Köylülerin, tepkileri üzerine Ceylanpınar ve Viranşehir ilçeleri arasından geçen Urfa - Mardin sulama Kanalından 3 gün önce dere yatağına temiz su bırakılarak dere yatağı geçici bir çözümle temizlenmeye çalışıldı. (Urfa/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Savaştan kaçtılar kuma yapıldılar

SONRAKİ HABER

Sevda Tepesi’ne imar için para mı ödendi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...