29 Temmuz 2014 16:26

Demirtaş: Hakkari'den uzanan barış elini temsil ediyorum

Halkların ve Değişim Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, 'Hakkari, Türkiye sevdasıyla, Antalyalı, İzmirli, Edirneliye barış elini uzatıyor ve ben bunu temsil ediyorum. İnsan gibi onurluca yaşamak isteyen herkes Hakkari'den uzatılan barış elini tutmalıdır’ dedi.

Demirtaş: Hakkari\'den uzanan barış elini temsil ediyorum
Paylaş

Cumhurbaşkanlığı seçim çalışmalarına Hakkari'de devam eden Halkların ve Değişimin Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş, Hakkarililerle bayramlaştı. Hakkari Belediyesi hizmet binasında yapılan bayramlaşma töreninde Demirtaş'a, aralarında HDP milletvekilleri Pervin Buldan, Esat Canan, Adil Zozani, HDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ile MYK, PM üyeleri ve DBP yöneticilerinin de bulunduğa kalabalık bir heyet eşlik etti.
Yüzlerce yurttaşın yoğun ilgisi ile karşılanan Demirtaş ve beraberindeki heyet, kendilerini "Hakkari seninle gurur duyuyor", "Bijî Serok Apo" sloganlarıyla karşılayan yurttaşlarla tek tek bayramlaştı. Dakikalarca süren bayramlaşma töreninde hem yoğunluktan hem de havanın sıcak olmasından kaynaklı Demirtaş ve HDP ve DBP'liler, ter içerisinde kaldı.
Bayramlaşmanın ardından özgürlük ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenler anısına saygı duruşunda bulunulurken Demirtaş, yurttaşlara hitaben yaptığı konuşmasına "Savaşları yaşadığımız son bayram olacak, barış ve kardeşlik içinde bayramlar yaşayacağız bundan sonra" temennisinde bulunarak başladı.
Aynı zamanda Hakkari milletvekili olan Demirtaş, yakılmayan köyü kalmayan, her evde bir tutuklu yada bir cenazesi olan ve işsizliğin had safhada ulaştığını kentin Ankara'nın gözünde sürgün yeri olarak görüldüğünü ifade ederek, bunu eleştirdi. Demirtaş, Hakkari'nin sürgün yeri olmadığını, kente zorunlu olarak ağlayarak gelenlerin kentten ayrılırken sevinçten ağladıklarına şahit olduklarını söyledi.

'CUMHURBAŞKANI OLUNCA YA SEV YA TERK ET Mİ DİYECEKSİN?'
Demirtaş, konuşmasının devamında cumhurbaşkanlığı yarışında iki rakibinden biri olan Başbakan R. Tayip Erdoğan'a yüklendi. Türkiye'nin cumhurbaşkanı olma iddiasındaki Erdoğan'ın halen kendilerine dönük hakaretlerini sürdürdüğünü dile getiren Demirtaş, "Hakaret ettiğin işçiler, Hakkarililer, öğrenciler, sokakta katlettiklerin bu ülkede yaşamıyor mu? Ya sev ya terk et mi diyeceksin cumhurbaşkanı olduğunda?" diye sordu.
Devletin koltuğunda oturanların yurttaşları düşman olarak görmemesi gerektiğinin altını çizen Demirtaş, "Kürdüm. Kürt özgürlük mücadelesi içinden çıkmış bir siyasetçiyim ve Hakkari milletvekili olarak Hakkariliyim. Kürt olmak, cumhurbaşkanlığı için engel değildir. İnsan, vicdanlı olmak cumhurbaşkanlığı için yeterlidir" dedi.
Bu sözlerin devamında da sadece Kürt halkının özgürlüğü için değil, Türk, Arap, Sunni, Alevi ve insan gibi onurluca yaşamak isteyen tüm kesimlerin aynı topraklarda eşit ve adaletli yaşaması için aday olduğunu vurgulayan Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti: "Zulüm, işkence nedir, iyi biliriz. Bu yüzden adayız. Devletin imkanlarını çevremizdekiler için kullanalım diye aday olmadık. Burada zulüm görmeyen kimse kalmadı, zulüm görenler birbirlerine düşman mı olacak yoksa eşitliği mi inşa edecek. Birlikte eşitliği inşa edeceğiz"

'HAKKARİ'DEN BARIŞ ELİ'
Hakkarililere teşekkür eden Demirtaş, "Hakkari, Türkiye sevdasıyla, Antalyalı, İzmirli, Edirneliye barış elini uzatıyor ve ben bunu temsil ediyorum. Kimliği ne olursa olsun, ezilen ve yoksul olan, insan gibi onurluca yaşamak isteyen herkes Hakkari'den uzatılan barış elini tutmalıdır. Yönetimde bize ayrımcılık yapan el istemiyoruz. Cumhurbaşkanlığı seçiminde bunu hep birlikte haykıralım" ifadelerini kullandı.

'NEDEN BİR KÜRT CUMHURBAŞKANI OLMASIN?'
Demirtaş, bu sözlerin ardından "Irkçı değilseniz, faşizme zihniniz bulanmamışsa neden bir Kürt cumhurbaşkanı olmasın?" diye de sordu.
Yıllardır kendilerini yönetenlere bu nedir neden Türktür diye bakmadıklarını, yalnızca adil yönetiyor mu, demokrasi yanlısı mı ona baktıklarını vurgulayan Demirtaş, "Bir Kürt neden yönetemez diyorlar? Bir Kürt demokrasi yanlısı olamaz mı? Kürt halkı demokratikleşmenin öncü gücüyüz diyor bakın ve görün" şeklinde konuştu.

HAKKARİ'DE SOMA HATIRLATMASI: 'EMEĞİN RENGİ AYNIDIR'
"Bu ülkenin acılarını birleştirmeye ihtiyaç var. Emeğin rengi aynıdır. 301 emekçi patron daha fazla para kazansın diye katledildi" diyerek Soma'da yaşamını yitirenlerden Emrullah Armut'u hatırlatarak emeğin renginin aynı olduğunu belirtti. Partileri olarak madenlere ilişkin yasa önergesi verdiklerini ve yaşam odalarının bir an önce açılmasını talep ettiklerini fakat AKP oyları ile kabul görmediğini hatırlatan Demirtaş, "Patronlar daha fazla kazansın, külfet olmasın diye reddedildi" diyerek işaret etti. Demirtaş, adil bir yönetim istediklerini belirterek, bunu gerçekleştirecek iradeye sahip olduklarını da sözlerine ekledi.
Hakkari'yi herkesin gelip görmesi gerektiğine belirten Demirtaş "Yalnızca bir saat uğrayın Hakkari'ye ve tüm duygu ve düşünceleriniz değişecektir" diyerek rekor oylarla çıktığı Hakkari milletvekilliğinden cumhurbaşkanlığına da rekor oylarla gideceğine emin olduğunu aktardı. "Buraya atananlar hep ağlayarak gelirdi, fakat şimdi biz Hakkari'den birini Çankaya'ya göndermek istiyoruz" diyen Demirtaş, desteklerinden ötürü Hakkarililere teşekkür etti.

'İÇİNDE OLAN-OLMAYAN HERKES YAŞANANLARDAN HUZURSUZDUR'
Hakkari'de iki aşiret arasında çıkan çatışma sonucu kentte gelişen olaylara da değinen Demirtaş, "İçinde olanda, dışında olanda herkes huzursuzdur ve hiç kimse bu olanların yaşanmasını istememiştir. Hakkari açısından trajik bir durumdur. Hakkari olarak hak ettiğimiz bir durum değildir. Toplumun sorunlarının bir patlamasına yol açmıştır. Böylesi bir duruma bir daha asla düşmeyeceğiz. Bizimde eksikliklerimiz olmuştur ve özeleştirisini veriyoruz" dedi.

'YETERSİZLİKLERİMİZDEN FAYDALANMAYA ÇALIŞIYORLAR!'
"Dürüstlüğüme inanıyorsunuz bizler de sizlere inanıyoruz. Bizim yetersizliklerimizden birileri faydalanmaya çalışıyor, faydalanmak isteyenlerin unutmayın ki Hakkari umurunda değil, bunu unutmayalım. Tarihsel birikimlerimizi inkar edemeyiz, aşiret falan yok tek bir aileyiz. Hepimiz Hakkariliyiz ve aşiret yok artık. Mücadeleyi tek yürek yürüttüysek, bundan sonra da tek yürek devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. Demirtaş, çıkan çatışmalarda yaşamını yitiren Mustafa Er isimli yurttaşın ailesine de başsağlığı diledi.

'İMAMI CEMAAT DOĞRU YOLA GETİRSİN'
Seçim sürecinde girdikleri eşitsiz yarışın yurttaşların desteği ile aştıklarını belirten Demirtaş, "Başbakan kendisine gelen seçim bağışlarını bile açıklamıyor. Malımı mülkümü açıkladım neyim varsa araştırmak isteyenler buyursun açıklasın. Öbür adaya soruyorum, halk bilmek istiyor ne mal varlığın var açıkla. Açıkladıkların yalnızca resim olanlar, gayri resmi olanlar var bunları halkın bilme hakkı var. Ne kadar vardı cebinde görev yaparken ne kadar daha topladın açıkla! Sizin cumhurbaşkanınız olacağım dediği halka malını mülkünü açıklayamıyor" diyerek resmi gayri resmi tüm varlığını açıklamasını istedi. "İmam öyle yapıyorsa cemaat da böyle yapar dememek gerekiyor. İmamı doğru yola getirmek gerekiyor. Herkesin eşitliğini gözetecek bir insan hakları avukatı koyun Çankaya'ya" diyerek destek istedi.

HAKKARİLİ ÇOCUKLARDAN DEMİRTAŞ'A SEÇİM BAĞIŞI
Demirtaş burada yaptığı konuşmasının ardından Hakkarili çocuklar ile tek tek bayramlaştı. Hakkarili çocukların Demirtaş'a bayram hediyesi, topladıkları bayram harçlıklarını seçim çalışmalarına bağış olarak sunmaları oldu. Burada duygulanan Demirtaş, esprili bir dille çocuklara, "Harçlıksız kaldınız" derken gösterilen ilgiden memnun olduğunu, yapılan bağışın kendileri için milyonlardan daha değerli olduğun aktardı.

Gerçekleştirilen bayramlaşma töreninin ardından Demirtaş ve beraberindeki heyet, Van'a doğru hareket etti. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

\'Dink cinayeti organize ve siyasidir; Erdoğan da aktörleri biliyor\'

SONRAKİ HABER

Hamas, \'ortak ateşkes\' önerisine katılmadığını açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...