29 Temmuz 2014 11:55

Polislerin sorgusuna yeniden başlandı

'Casusluk' ve 'yasadışı dinleme' yaptıkları gerekçesiyle şimdiye kadar 20 polisin tutuklandığı soruşturma kapsamında 8 gündür gözaltında olan 49 polisin sorgusuna yeniden başlandı.

Polislerin sorgusuna yeniden başlandı
Paylaş

22 Temmuz'da "Casusluk" ve "yasadışı dinleme" yaptıkları gerekçesiyle yapılan operasyonda gözaltına alınan 49 kişinin tutuklama talebiyle sevk edildikleri mahkemedeki sorguları 8. gününe ulaştı. Şuana kadar gözaltındaki polislerden 28'inin sorgusu tamamlanırken, geri kalan 21 şüpheli polisin sorgusuna ise bugün kalındığı yerden devam edilmeye başlandı.
Dün şüpheli polislerin sorguları sürerken zanlıların avukatları, koridordaki polis sayısının azaltılması ve kurulan bariyerlerin kaldırılması için sorgulamayı yapan Hakim İslam Çiçek'e talepte bulundu. Ancak Hakim Çiçek, "Güvenlik gerekçesi ile bu önlemler gerekli" yanıtı verince, avukatlar "Bu koşullar altında müvekkillerimizin sorgusuna katılmayacağız" diyerek sorgulamalara girmedi. Avukatların bu durumu gazetecilere duyurmak için basın açıklaması yaptığı sırada, sorgulamanın sürdüğü kattaki polis sayısı azaltıldı ve bariyerler kaldırıldı.
Avukatları arayan arkadaşları sorgulamanın yapıldığı katta bariyerlerin kaldırıldığı ve polis sayısının azaltıldığı bilgisini verdi. Bu gelişme üzerine, sorgulamanın yapıldığı 6. kata çıkan avukatlar, müvekkillerinin sorgusuna katılmaya başladı.
Gözaltı süreleri 25 Temmuz günü saat 01.30'da dolan şüpheli polisler yaklaşık 48 saat boyunca hâkim karşısına çıkmayı bekledi. Şüphelilerin avukatları, sorgulama hâkiminin gerekçesiz olarak ara verdiği için sürecin uzadığını savundu.

ATAYÜN'ÜN SORGUSU 8 SAAT SÜRDÜ
Sorguların uzamasına gerekçe olarak ileri sürülen bir diğer neden ise şüphelilerden İstanbul Terörle Mücadele Şube Eski Müdürü Yurt Atayün'ün gözaltı süresini doldurmak için polisin sorduğu soruların belgelerini hatırlamasına rağmen bahsi geçen belgeyi görmek istediği, onlarca belge arasından bulunan belgenin Atayün ve avukatları tarafından dakikalarca incelendiği ve Atayün'ün sık sık uzun aralıklarla ihtiyaç molası istediği oldu. Atayün'ün sorgusu 8 saat sürdü. Yurt Atayün'ün sorgusu sonrası avukatı Ömer Turanlı, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, sorgulama sırasında adaletsizliğe maruz kaldıklarını ileri sürdü.

İnsani olmayan durumların yaşatıldığını belirten avukat Turanlı, Yurt Atayün'ün emniyette yaşadığı savunma hakkı sorununun mahkemede hakim tarafından 1 saat ile sınırlandırılarak yapıldığını açıklayarak, "Duruşma salonu yasa gereği aleni olmasına rağmen mahkeme hakimi kendince sebeplerle kimseye göre hiç bir şekilde hukuki değildir. 3 avukat duruşma salonundayız. Mahkeme hakimi ve zabıt katibi duruşma salonu önünde de yüzlerce polis var. Bizim avukat arkadaşlardan da kimse yok. Biz bu psikoloji ile savunma yapmaya çalışıyoruz. Bu psikoloji ile yapılan savunma hukuken geçerli değil, batıldır. Ayrıca, savcılığa dilekçe verip ısrarla talep etmemize ve insani yaklaşmamıza rağmen, bizim sabrımızı çok ciddi şekilde sınıyorlar. Böyle bir zulüm yoktur. Bakın ben abartmıyorum bugün mübarek Ramazan Bayramı. Ben bu bayramda ne hakimi ne savcıyı hedef alıp kamuoyu önüne koymuyorum. İnanın daha fazlası içeride var" dedi.
Akşam saat 22.00'ye kadar devam ettikten sonra bugün sabah 09.30'a kadar ara verilen sorgulamalara ancak 11.00'de başlanabilindi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İsrail saldırılarının 22. gününde ölü sayısı 1200\'ü geçti

SONRAKİ HABER

IŞİD, Irak askerlerini kamyona yükleyip infaz etmiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...