29 Temmuz 2014 07:36

Cezaevinde tecavüzde devlete takipsizlik kararı

Adana’da cezaevinde tecavüze uğrayan çocuk tutuklu F.O. ile ilgili, haklarında soruşturma yürütülen kamu yetkilileri aklandı. Evrensel'in gündeme getirdiği olayda tecavüze göz yuman görevliler hakkında savcılık takipsizlik kararı verdi. Gardiyanlar, cezaevi yönetiminin F.O’nun hiçbir talebini dikkate almadığını söylemişti.

Cezaevinde tecavüzde devlete takipsizlik kararı
Paylaş

Volkan PEKAL
Adana


Adana’da cezaevinde tecavüze uğrayan çocuk tutuklu F.O. ile ilgili, haklarında soruşturma yürütülen kamu yetkilileri aklandı. Evrensel'in gündeme getirdiği olayda tecavüze göz yuman görevliler hakkında savcılık takipsizlik kararı verdi. Mağdur çocuk, gardiyanlardan da dayak yediğini belirtmiş olmasına rağmen savcılık bu durumu dikkate almadı. Evrensel'e konuşan gardiyanlar da, cezaevi yönetiminin F.O’nun hiçbir talebini dikkate almadığını söylemişti.
Ceyhan M Tipi Kapalı Cezaevinde yaşanan tecavüz ve dayak olaylarına ilişkin savcılık soruşturması tamamlandı. Soruşturma sonunda olaya göz yumduğu açıkça görülen ve F.O’yu copla döven kamu görevlileri hakkında takipsizlik kararı verilerek sadece fail durumunda olan M.A’ya dava açmakla yetinilmesi dikkat çekti.
Karara itiraz eden F.O’nun avukatı Tugay Bek Evrensel'e konuştu. Cumhuriyet savcısının mağdur çocuğu değil kamu görevlilerini koruma refleksi ile hareket ettiğini belirten Av. Bek, “F.O’nun infaz koruma memurları tarafından copla dövülmüş olması açık bir insan hakları ihlali olmasına rağmen cumhuriyet savcılığının bu konuda dava açma gereği duymamış olması açık bir hukuksuzluktur” dedi.

KAMERALARI GÖREN YOK
Savcılık soruşturması başladığında, F.O’nun kaldığı koğuşun bahçe ve havalandırmasını gören güvenlik kamerasının incelenmesi sonucu F.O’nun yaşadıklarının bir işkence boyutuna geldiği tespit edildi. Sadece havalandırma alanını kaydetmesine rağmen tecavüz olayından önceki on gün boyunca F.O’nun koğuşta bulunan mahkumlar tarafından dövüldüğü, aşağılandığı ve taciz edildiğinin kayıtlarda görüldüğüne dikkat çeken Bek, F.O’nun koğuştan alınarak başka bir bölüme gönderilmesi için cezaevi idaresine defalarca talepte bulunulmasını görmezden gelerek şiddete ve tecavüze göz yumulduğunu belirtti.

‘DEVLETİN GÖREVİ ÇOCUKLARI KORUMAK’
Savcının suçu işleyenin kamu görevlileri olmadığı yönündeki değerlendirmesine itiraz eden Bek, Devlete düşenin işkence, kötü muamelede bulunmamak, insan öldürmemekten fazlası olduğunu söyledi. İnsan ve çocuk hakları bağlamında devletin pozitif bir yükümlülüğü olduğuna dikkat çeken Avukat Bek,  devletin güçsüz ve korunmaya muhtaç, devlet denetimindeki çocuklara, kadınlara yönelik her türden kötü muamelenin önüne geçmek için gerekli tedbirleri almak ve buna rağmen suç gerçekleşmişse de etkin bir soruşturma yürütmekle yükümlü olduğunun altını çizdi.

KAMERAYA ANLATTI AMA KİMSE GÖRMEDİ!
Kamera görüntüleri incelendiğinde tecavüz öncesi F.O’nun kameralardan yardım istediği, şiddetin kameralara yansıdığı görülüyor. Ayrıca mahkumlar tarafından dövüldüğü için başka bölüme alınma talebinde bulunan F.O. bu sefer de kamu görevlileri tarafından dövülmüş. Buna rağmen savcılık kamu görevlilerini koruyarak sadece fail durumunda bulunan M.A. hakkında çocuğa yönelik nitelikli cinsel istismar suçundan dava açtı.
Güvenlik kamerasına takılan 11 ve 15 Şubat tarihli görüntülerde F.O’nun güvenlik kamerasına dönerek ağladığı, el ve mimik hareketleri ile taciz ve şiddete maruz kaldığını anlatmaya çalışarak cezaevi idaresinden yardım istediği kaydedilmiş. Tecavüz suçunun işlendiği 17 Şubat 2014 tarihindeki kayıtlarda ise F.O’nun güvenlik kameralarına yönelik el ve mimik hareketleri yaparak yardım istediği ve tecavüz sanığı M.A’nın olayın gerçekleştiği banyo camını gazete kağıdı ile kapatarak suçunu gizlemeye çalıştığı açıkça kayıtların incelenmesinde ortaya çıkmış durumda.

GARDİYANLAR DA DÖVMÜŞTÜ
F.O’nun tecavüzden iki gün önce yardım istediği memurlarca da copla dövüldüğü ortaya çıktı. F.O.  cezaevinden tahliye olduktan sonra avukatı ile birlikte vermiş olduğu ifadesinde 10 Şubat 2014 günü koğuşta dayak yediğini, infaz koruma memurlarının koğuşa geldiğini görünce aşağı inmeye çalıştığını ancak merdivenlerden düştüğünü, koğuşa gelen görevli infaz koruma memurlarına dayak yediğini ve koğuştan alınmasını istediğini belirtiyor.
F.O, 15 Şubat tarihinde koğuşta bulunan tutukluların kendisini döverek bağırmaya zorladığını bunun üzerine koğuşa görevli infaz koruma memurlarının geldiğini, kendisini alarak baş memurluk odasına götürdüklerini burada ismini Latif olarak hatırladığı ve ‘başkan’ diye hitap edilen kişi ile Eyüp olarak hatırladığı başgardiyanın kendisinin eline copla vurduğunu anlatmış. Yine bu olay sırasında da koğuşta dayak yediğini ve kendisini koğuştan almaları yönünde görevli memurlardan talepte bulunduğunu ifade etti.

SAVCI İFADEYİ GÖRMEZDEN GELDİ
F.O. cezaevi idaresinden defalarca talepte bulunmasına ve şikayetçi olmasına rağmen görevli infaz koruma memurları tarafından copla dövülerek tecavüz ve işkence koğuşuna geri gönderilmiş. Cumhuriyet savcısı, takipsizlik gerekçesinde F.O’nun cezaevinde bulunduğu sırada alınan ifadesinde infaz koruma memurlarının kendisi copla dövdüğünden bahsetmemiş olmasını ve şüpheli memurun savunmasını gösteriyor. Cumhuriyet savcısı, F.O’nun cezaevinden tahliye olduktan, yani şüpheli memurların tahakkümünden kurtulduktan sonra alınmış ve görevli memurlara yönelik dayak iddialarını içeren ifadeyi ise göremezden gelmiş.

KOĞUŞ DEĞİŞTİRMESİNE İZİN VERMEDİLER
5 Mayıs’ta Evrensel'de yayınlanan Bahçegül Ercan imzalı ‘Gardiyanlar vahşeti anlattı’ başlıklı haberde, cezaevi yönetiminin F.O’nun koğuş değiştirme talebini dikkate almadığını, kendisini korumaya yönelik adım atmadığını söylediği yer almıştı. İnfaz koruma memurları F.O'yu doğrulayarak, "Çocuklara her an bir suç işleyecekmiş gibi bakıldığı için toplu olarak tutulmaya çalışılıyor. Koğuş değiştirme gerekçesi de üst makamlarca sorulacağı ve bundan korkulduğu için pek değiştirilmek istenmiyor" demişti.
Dava dosyasına giren infaz koruma memurlarının ifadesinde “Koğuşun kapısından ses gelmesi üzerine koğuşa gittik. F.O’nun ağladığını ve halsiz olduğunu gördük. Zanlı tutuklu M.A. da yanındaydı. F.O’yu alarak baş memurluğa götürdük. Burada kendisine tecavüz edildiğini söyledi. Ayrıca vücudunda izler olduğunu, bu izleri kendisine tecavüz eden M.A’nın yaptığını dile getirdi. Daha sonra F.O’nun vücudunu kontrol edince bir takım izler olduğunu gördük ve tutanağa geçirdik. Ardından bu durumu ceza infaz kurumu müdürüne bildirdik” denmişti.

NE OLMUŞTU?
Ceyhan M Tipi Kapalı Cezaevinde tutulu bulunan F.O. geçtiğimiz şubat ayı içinde aynı koğuşta bulunan M.A’nın taciz ve tecavüzüne maruz kalmıştı. Evrensel’de birkaç gün üst üste manşet olan olayda, soruşturma kapsamında alınan adli tıp raporu tecavüz iddialarını doğrulamıştı. F.O. tahliye olduktan sonra avukatı ile birlikte verdiği ifadesinde dayak yediği için başka bir bölüme alınması için infaz koruma memurlarına başvurduğunu buna karşılık copla dövüldüğünü söylemişti.

ÖNCEKİ HABER

Alışverişi de kutlaması da buruk bayram

SONRAKİ HABER

Dergahın zorla camiye dönüştürülmesine tepki gösterdiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa