28 Temmuz 2014 15:40

Gazze'de bayram yok

21 gündür İsrail saldırıları altında olan Gazze Şeridi’nde Ramazan Bayramı’nın ilk günü mezarlıklarda geçiyor ve herkesin dilinde aynı cümle var: “Bizim için bayram yok.”

Gazze\'de bayram yok
Paylaş

21 gündür İsrail saldırıları altında olan Gazze Şeridi’nde Ramazan Bayramı’nın ilk günü mezarlıklarda geçiyor ve herkesin dilinde aynı cümle var: “Bizim için bayram yok.”

“Burada gördüğümüz savaş ve yıkımdan sonra biz sadece ölülerimizi ziyaret eder, duamızı eder ve evimize gideriz” sözleriyle duygularını dile getiren 44 yaşındaki İssa Şamali’nin AFP’ye yaptığı bu açıklama Gazze Şeridi’ndeki 1 milyon 800 bini aşkın Filistinlinin ruh halini özetliyor.

21 günde, çoğunluğu sivil bin 50’nin üzerinde canını toprağa veren Gazzeliler, bayrama ateşkes umuduyla uyandı. Hamas başta olmak üzere bölgede yer alan direniş örgütleri 24 saatlik ateşkesi kabul ederken, İsrail, Hamas’ın daha önce ateşkesi ihlal ettiğini belirterek saldırılarını sürdüreceğini duyurdu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin gece yarısı düzenlediği olağanüstü toplantıdan çıkartılan “acil ve ön koşulsuz olarak insani ateşkes” çağrısı ile kısmen de olsa katliamlarını durduran İsrail, kendilerine saldırılmadıkça operasyon düzenlemeyeceğini ancak tünel arama ve imha çalışmalarının devam edeceğini belirtti.

Pazar akşam saatlerinde 2 Filistinlinin İsrail saldırılarında yaşamını yitirmesi üzerine, Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugayları, misilleme olarak füze saldırısında bulundu. Saldırıda 1 İsrailli sivilin yaralandığı belirtildi.

12 saatlik sessizlik sonrası bayram sabahı İsrail ordusu 3 hava saldırısı düzenlediğini açıkladı.

Ordunun iddiasına göre Gazze’nin kuzeyi ve merkezini hedef alan saldırılarda 2 roketatar ve 1 roket üretim tesisi vuruldu. İsrail saldırısına gerekçe olarak Gazze’den ateşlenen füzeleri gösterdi.

İSRAİL TANKI 4 YAŞINDAKİ ÇOCUĞU ÖLDÜRDÜ

Gazze’nin yüzde 50’ye yakınını, oluşturduğu tampon bölgeyle işgal eden İsrail askerlerinin, tünel arama çalışmaları sırasında Hamas militanlarıyla çıkan bir çatışmada 4 yaşındaki bir çocuk öldürüldü. Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliye’nin doğusunda İsrail askerleri ile Hamas militanları arasında çıkan çatışmada, İsrail tankının bir evi vurduğu ve 4 yaşındaki çocuğun da bu sırada yaşamını yitirdiği açıklandı. Aynı saatlerde Gazze’den çıkış yapmaya çalışan Gazeteci Fehim Taştekin’in şu tweet’i de atmosferi özetlemeye yetiyordu: “Güya Gazze’den İsrail Savunma Bakanlığı’nın koordinasyonunda çıktık. 50 gazeteci ile birlikte resmen bombardıman altında kaldık.”

İSRAİL JETLERİ ÇOCUK PARKINI VURDU

Akşama doğru ise korkunç bir saldırı yaşandı. Kentin batısındaki Nasr Mahallesi’ni hedef alan İsrail jetleri, El-Şati mülteci kampının çocuk oyun sahasını ve Şifa Hastanesi'nin ayakta tedavi kliniğini vurdu. 8'i çocuk en az 10 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

KIRILGAN ‘ATEŞKES’

2007’den bu yana abluka altında, dış dünyadan izole edilmeye çalışılan Gazzeliler, 21 gündür de fiili işgal altında yaşıyor. Karşılıklı ilan edilen ateşkesler, Gazze’deki eşitsiz durum, ambargo ve kuşatma sebebiyle anlamsızlaşıyor.

Bayram namazını yıkılmış camilerin kalıntıları altında kılmak, viran olmuş statlarda futbol oynamak, yerle bir edilmiş Şucaiye gibi mahallelerde yitirilen canlarına ulaşmaya çalışmak, kırılgan ateşkes koşullarının “boş zaman aktivitesi”ne dönüşmüş durumda. Bu şartlar altında “Bizim için bayram yok” tepkisi çok daha anlaşılır.


EL AKSA’DA ÖFKE

Kudüs’te 45 bin kişi Ramazan Bayramı’nın ilk gününde el Aksa Camii’nde toplandı. “Gazze, bizim için bayram seni desteklemektir”, “Hepimiz Gazzeliyiz” gibi sloganlar atan 45 bin kişi dualarını Gazze halkı için etti.

Gazze’deki saldırılar, Batı Şeria ve doğu Kudüs’te de etkisini gösterirken, halkla polis ve asker arasında sık sık gerginlik yaşanıyor. BM verilerine göre bu bölgede 23 Temmuz’dan bu yana 11 Filistinli öldürülürken 600’ü aşkın kişi de yaralandı. Pazar akşamı 22 Filistinli gözaltına alınırken, son 1 ayda tutuklananların sayısı da 135’i buldu. Doğu Kudüs Polis Sözcüsü Luba Semir, öfkenin İsrail’deki Arap köylerine de yansıdığını belirterek toplamda bini aşkın kişinin gözaltına alındığını duyurdu.


GAZZE’DE KATLEDİLEN İLK HIRİSTİYAN

Abluka altındaki Gazze, Ortadoğu’nun diğer kentleri gibi pek çok dine ev sahipliği yapıyor. Ve tıpkı Müslümanlar gibi Gazzeli Hıristiyanlar da İsrail saldırılarının mağduru durumunda. 60 yaşındaki Celile Ayad, son Gazze saldırılarının ilk Hıristiyan kurbanı oldu. Pazar öğleden sonra düzenlenen saldırıda yaşamını yitiren Celile, Aziz Prophyrius Ortodoks Kilisesi’nde düzenlenen törenin ardından toprağa verildi. Celile’nin yeğeni Fuad Ayyad, yengesinin enkazın altında kalarak yaşamını yitirdiğini belirtti. Celile’nin 2 oğlundan biri de hastanede yaşam mücadelesi veriyor.
AFP’nin haberine göre cenaze sırasında cemaatten bir kimse mikrofonu alarak “Bu Filistinli Arap Hıristiyan kadını İsrail bombardımanıyla öldürülmüştür. Her yerde katliamlar var. Filistin halkının başına gelen işte budur. Peki dünya nerede? Bombalar sivil ya da militan ayırmıyor” şeklinde konuşuyor.
Celile’nin akrabalarından George da, İsrail’in ablukası ve saldırılarıyla Hıristiyan nüfusu Gazze’den kaçırmak istediğini belirterek, “Nereye gideceğiz ki? Burası bizim yurdumuz. Biz Hıristiyanlar bin yıldan fazladır Gazze’de yaşıyoruz ve burada kalacağız” diyor.
Bugün Gazze’de çoğunluğu Ortodoks mezhebi mensubu olmak üzere bin 500 kadar Hıristiyan kalmış durumda. Ortadoğu’nun diğer kentlerinde olduğu gibi Hıristiyanlar çatışmalar ve işsizlik sebebiyle memleketlerini terk etmek zorunda kalıyor ve bu da Hıristiyan nüfusu iyice azaltıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Esad, bayram namazını Şam\'da kıldı

SONRAKİ HABER

Bursa’da tekstil fabrikasında yangın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...