17 Şubat 2011 02:12

BMS Kocaeli’de grev kararını astı!

Birleşik Metal-İş Sendikası Kocaeli’de Beakert ve Standart Raf fabrikalarına grev kararını astı. MESS ile Birleşik Metal arasında uzlaşmazlıkla sonuçlanan sözleşme sürecinde arabulucu raporu taraflara ulaştı. Böylece süreçte, grev kararının asılması aşamasına geldi. 33 işyerinde 15 bin işçiyi ilgilendiren grup toplu iş s&oum

BMS Kocaeli’de  grev kararını astı!
Paylaş
Arif Koşar

Genel Başkan Adnan Serdaroğlu tarafından Beakert fabrikasının giriş kapısına grev kararı asılırken, Kocaeli Şubesine bağlı işyerlerinden işçiler dayanışma için fabrika önündeydiler. Yaklaşık iki saatlik bir yürüyüş, Avrupa Metal İşçileri Federasyonu Başkanı Renzo Ambrozetti ve Genel Sekreteri Peter Scherrer’in katılımıyla İzmit Merkezine kadar sürdü.
TÜM METAL İŞÇİLERİNİN KAZANIMI OLACAKTIR
Basına açıklama yapan Adnan Serdaroğlu büyümenin kaynağı işçiler olmasına rağmen ekonomik büyümeden işçilerin hak ettikleri payı alamadıklarını ve 20 kuruşluk toplu sözleşmeyi kabul etmediklerini söyledi. Bu nedenle sözleşmeyi imzalamadıklarını belirten Serdaroğlu “Sarı sendika Türk Metal’le Koç’un sendikası MESS bir araya geldiler, bu işçilerin alın terini nasıl çalarız diye hesap ettiler, kitap ettiler; bugün Ford’taki işçinin alın terini Koç’a peşkeş çektiler. Ama Birleşik Metal-İş üyelerinin kazanımı yarın Türk Metal üyesi işçilerin de kazanımı olacaktır.” diye konuştu.
Serdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “O karanlık yerlerde sözleşme imzalayanlara karşı bilin ki cesaretle, kararlılıkla, bu ülkede bizler de varız, bizleri dikkate alın, bizler bunların hesabını sizden sorarız diyorlar. Bizlerin alın terini pazarlamayın diyorlar. Bizim aidatlarımızla lüks içerisinde, mal varlıklarınızı kat be kat çoğaltarak yaşamayın diyorlar. Mısır halkı Mübarek’i nasıl devirmişse, işçiler de o sarı sendikal anlayışı, sahte sendika anlayışı, taşeron sendika anlayışını mutlaka devirecekler arkadaşlar.”
TÜM AVRUPA’DA BENZER SORUNLAR
Daha sonra söz alan Avrupa Metal İşçileri Federasyonu Genel Sekreteri Peter Scherrer ise Türkiye’de yaşanan sorunların Avrupa’da da yaşandığını ifade etti. Scherrer işçilere yönelik konuşmasına şunları söyledi: “Avrupa’nın her yerinde, neredeyse her ülkede, krizin olumsuz etkileri, bunun yaygınlaştırdığı güvencesiz çalışma koşullarıyla mücadele ediyoruz. Son beş yıl içerisinde Avrupa’nın her yerinde aynı şeyler yaşanıyor. Emeklilik reformları yapılıyor, sosyal güvence ortadan kaldırılıyor. Hatırlayacağınız gibi Fransa’da büyük eylemler yapıldı. Bizde büyük bir eylem gerçekleştirdik. Bunun sebebi, patronların krizin yükünü işçilerin sırtına yüklemeye çalışmalarıdır. Fakat bir kez daha belirtiyoruz ki, bu bedeli ödemesi gerekenler biz değil patronların, hükümetlerin ve büyük şirketlerin kendisidir.
MESS grevini değerlendiren Standart Raf ve Boru Sistemleri Fabrikası İş Yeri Baştemsilcisi İbrahim Gezgin, MESS’in teklifinin kabul edilemez olduğunu belirterek “Grevde kararlıyız. Bize greve çıkamazsınız diyorlardı, ancak, verdikleri zammı kabul etmemiz mümkün değil. Bizim geri adım atmaya niyetimiz yok. Mücadelemizde sonuna kadar gideceğiz” diye konuştu. (Kocaeli/EVRENSEL)


Bursa SCM’de  grev kararı
Bursa Nilüfer Organize Sanayi bölgesinde üretim yapan SCM fabrikası işçileri de, önceki akşam grev kararını işyerlerine astılar ve grevlerini başlattılar. Grev kararını asmak için fabrika önünde toplanan işçilere, emekten yana olan siyasi partiler de destek ziyaretinde bulundu.
Grev kararının fabrikaya asılmasının ardından Birleşik Metal-İş Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci'nin yaptığı açıklamada;  21 yıl sonra ilk kez MESS görüşmelerindeki uyuşmazlığın ardından greve çıktıklarını vurgulayarak, metal işçileri olarak bu mücadeleye kazanana kadar devam edeceklerini belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Efes işçileri torbaya tepki gösterdi

SONRAKİ HABER

Türk-İş bir markaymış tepkiler de haksızmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...