27 Temmuz 2014 06:00

Bağımlılar Gazi’ye tepkili

Ankara’da alkol ve madde bağımlılığına karşı hizmet veren iki merkezden biri olan Gazi Üniversitesi Bağımlılık Ünitesinin “kâr etmediği için” kapatılmak istenmesine, bu merkezde tedavi görenler de, geçmişte tedavi görüp normal hayata dönenler de tepkili. “Bu merkezlerin kapatılması cinayettir” diyorlar.

Bağımlılar Gazi’ye tepkili
Paylaş

Berivan BALKAY
Deniz KAYACAN
Ankara


Ankara’da alkol ve madde bağımlılığına karşı hizmet veren iki merkezden biri olan Gazi Üniversitesi Bağımlılık Ünitesinin “kâr etmediği için” kapatılmak istenmesine, bu merkezde tedavi görenler de, geçmişte tedavi görüp normal hayata dönenler de tepkili. “Bu merkezlerin kapatılması cinayettir” diyorlar.

29 yıldır alkol ve uyuşturucu madde bağımlılarının tedavi gördüğü Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Psikiyatri A.D. Bağımlılık Ünitesi, Rektörlük tarafından geçtiğimiz yılda kapatılmak istenmiş, ancak kamuoyunun tepkisi üzerine karardan vazgeçilmişti. Ancak Gölbaşı’ndaki ünite boşaltılmış ve bugünkü binasına taşınmıştı. Merkez şimdi, bir yıl önce taşındığı binanın ön cephesinde çöküntü olması gerekçe gösterilerek kapatılmak isteniyor. Üniteye yeni yer tahsis etmeyen Rektörlüğün, klinik yönetimine yazı gönderip binanın en kısa zamanda boşaltılmasını istedi. Ancak, asıl gerekçenin merkezin Rektörlük tarafından “kâr etmeyen bir birim” olarak görülmesi olduğu son günlerde sıkça gündeme geldi.

İFTARDA BULUŞTULAR

Ünitede tedavi görüp bağımlılıktan kurtulanlar ve hâlâ merkezde tedavi görenler, her yıl iftar yemeğinde buluşuyorlar. Bu yılki buluşma, önceki akşam merkezin bahçesinde gerçekleşti. Merkezde tedavi görenler ve yakınları, ünitenin kapanması kararını gazetemize değerlendirdiler.

Bağımlı yakınları, bu tedavi merkezinde yapılan toplantıların ve terapilerin bağımlılar üzerinde çok olumlu etkisi olduğunu anlattılar. Alkol bağımlısı olduğunu belirten M., “Bir bağımlı bir aşiret demektir. Biz bu hastalıkla, herkesi psikolojik olarak hasta ederiz. Biz iyileşemezsek onlar da iyileşemez. Ayrıca madem bir yıldır böyle bir durum vardı, neden bizleri ölümle burun buruna o binada tuttular?​” diye konuştu.

‘9 YIL SONRA BURADA ARINDIM’

Bağımlılığın çok boyutlu ama durdurulabilen bir rahatsızlık olduğunu kaydeden A. ise “Bu hastanenin kapatılması bir can pazarına yol açar. Nasıl bir onkoloji hastanesi kapatılamazsa burası da kapatılamaz. Bu hastanedeki tedaviler sayesinde hayat bulduk biz ve verimli insanlar haline geldik. Bu hastanenin kapatılmasını kınıyoruz ve kapattırmayacağız” dedi. 9 yıl madde bağımlısı olan başka bir vatandaş da, madde bağımlılığından arınmasını bu hastaneyle sağladığını belirterek, kapatılmasının kesinlikle yanlış olduğunu söyledi.

‘PARA İÇİN HAYATIMIZI YOK SAYIYORLAR’

Ünitede tedavi gören vatandaşlar, bonzai kullanımındaki artışının tartışıldığı günlerde böyle bir ünitenin kapatılmasını eleştiriyorlar. Kendi tecrübelerine dayanarak, bonzai gibi öldürücü ve hızla bağımlılık yapan maddelerin ancak bu tür merkezlerde tedavi edilebileceğine dikkat çekiyorlar. Uyuşturucu kullanım yaşının 11-12 ‘ye düştüğünü belirterek, devletin kasasına para getirmediği için bu tür merkezlerin kapatılmak istenmesini “cinayet” olarak nitelendiriyorlar.

ÖNCEKİ HABER

Ölmediklerine şükrediyorlar!

SONRAKİ HABER

İsrail’in BM’den çıkarılması gerekir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...