26 Temmuz 2014 06:00

'Mülkiye ile aynı duruma düşeceğimi düşünmezdim'

Bir film olsaydı tesadüfler ancak bu kadar olurdu. Arzu Ceylan’ın ve Mülkiye Demir’in ‘kader ortaklığı’ belki de sadece Mülkiye’nin ceza almasına neden olan kitaplarda yer bulabilirdi.

\'Mülkiye ile aynı duruma düşeceğimi düşünmezdim\'
Paylaş

Miray TAMER
İstanbul

Bir film olsaydı tesadüfler ancak bu kadar olurdu. Arzu Ceylan’ın ve Mülkiye Demir’in ‘kader ortaklığı’ belki de sadece Mülkiye’nin ceza almasına neden olan kitaplarda yer bulabilirdi. Bir tarafta kitap sattığı için ‘örgüte yardım’ iddiasıyla ceza alan Mülkiye Demir, diğer tarafta basın açıklamasına katıldığı için cezalandırılan Arzu Ceylan. İkisi de kadın, ikisi de anne. İkisinin de korkusu aynı: “Çocuklarımız ilk adımlarını cezaevinde mi atacak?​”

BASIN AÇIKLAMASINA KATILDIĞI İÇİN...

Arzu Ceylan, 2006 yılında Lübnan Tezkeresinin geçmemesi için düzenlenen bir protestoda tutuklandı. Ezilenlerin Sosyalist Partisinin (ESP) düzenlediği basın açıklamalarındaki fotoğrafları delil sayılarak ‘Silahlı terör örgütüne üye olma’ suçundan hakkında 6 yıl 3 ay ceza verildi. Ceylan ve avukatı karara itiraz etti. Ancak itirazları kabul edilmedi. Ceylan, “Haberi öğrendiğimde Antakya’ya ailemin yanına gitmiştim, her şey birden bire oldu” diyor. Yargıtay cezayı 2014’ün nisan ayında onadı. Böylece Arzu’ya cezaevi yolu gözüktü.

‘BEBEĞİM TAŞLARIN ÜZERİNDE EMEKLEYECEK’

17 Ağustosta cezaevine girecek olan Arzu’nun kafasında büyük bir soru işareti var: “Peki kızım ne olacak?​”
5.5 aylık Zeynep’in sağlıklı koşullarda anne ve babasıyla büyümesi gerektiğini vurgulayan Arzu, “Ben her koşulda yaşayabilirim ancak bebeğim henüz çok küçük. Eğer cezam ertelenmezse bebeğim cezaevinde emeklemeye başlayacak” diyor.
“Mülkiye’nin haberini ilk duyduğunda çok etkilendim. Ama aynı duruma düşeceğimi hiç düşünmedim” diyor Arzu ve son olarak şöyle çağrı yapıyor: “Aynı durum bizim gibi suçsuz olan herkesin başına gelebilir. Bu nedenle kamuoyundan daha çok destek ve ilgi bekliyoruz”


‘CEZAEVİ ŞART DEĞİL’

İki annenin talepleri ortak: “Af çıkmasını veya dosyalarımızın yakılmasını istemiyoruz. Cezalarımızın ertelenmesini istiyoruz. Erteleme olmasa bile cezaevi tek seçenek değil, cezalarımız ev hapsine veya elektronik kelepçeye dönüştürülebilir. 


MÜLKİYE DEMİR ADLİ TIPTAN RAPOR BEKLİYOR

Mülkiye Demir’in suçu ise Kültür Bakanlığı tarafından onaylı ve herkesin bildiği yazarların kitaplarını satmak ve kitabı satın alan müşterinin “örgüt üyesi” olması. Bu yüzden Mülkiye’ye 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi. Cezası ertelenmezse 5 aylık bebekleri Özgür ve Lorin’le cezaevine girecek.

Mülkiye Demir, 13 Mayıs’ta çocukları ve kendi sağlığı üzerinden erteleme talep etti. Ancak savcılık erteleme kararı verebilmek için Adli Tıptan ‘Cezaevinde kalamaz’ raporu istedi. Daha önce hastaneden aldığı raporda “Cezaevinde kalabilir” sonucu çıktığı için Adli Tıptan çıkacak rapor Mülkiye ve bebekleri için çok önemli. Olumsuz bir rapor çıkarsa Mülkiye ve bebekleri de cezaevine girecek.

ÖNCEKİ HABER

Gazze\'de 12 saatlik ateşkes planı kabul edildi

SONRAKİ HABER

Cinerlere AKP koruması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...