29 Haziran 2011 09:55

Laledere Deltası’nda sanayileşme felakete davetiyedir

Yalova Çevre Platformu yaptığı açıklama ile Laledere Deltası’nda sanayileşmenin felaketi çağırmak anlamına geldiğini  dile getirdi. Yapılan açıklamada, Taşköprü Beldesi Laledere Deltası üzerinde Royal VOPAK’ın 150 adet kimyasal tank depolama terminali kurmak için imar planlarının yapılmasının KAF zonunun kıy

Laledere Deltası’nda sanayileşme felakete davetiyedir
Paylaş

22 Haziran 2010 tarihinde askıya çıkan Taşköprü’deki VOPAK imar planlarının, 30 Kasım 2010 tarihinde Bayındırlık İl Müdürlüğü ve Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer tarafından onaylandığı hatırlatılan açıklamada “Ancak plan için gereken jeolojik ve jeoteknik etüd raporunun, 11 Mart 2011 tarih ve 4487 sayılı Bayındırlık Bakanlığı TAU Genel Müdürlüğünce onaylanmış olduğu görülmektedir (1000 ölçekli plan paftası-Özel Hükümler madde 6). Bu durum, jeolojik-jeoteknik raporun sonradan planı ilgili yasaya uygun kılabilmek için hazırlatıldığı izlenimi vermesi açısından dikkat çekici olduğu kadar, ÇED olumlu belgesi alınana kadar girişimlerin süreceğini ve bölge halkının umursanmadığının da göstergesidir “ denildi.

Laledere Deltası’nda sanayi yapılaşmalarının riskinin birbirinden bağımsız olarak irdelenemeyeceğinin altı çizildiği açıklamada “Bu durum, AKSA fabrikası içinde sürdürülen termik santral ve ek tesisler inşaatları için de geçerlidir. Daha dün AKSA içindeki solvent tanklarında yaşanan kazada 5 işçinin yaralanması örneğinin gösterdiği gibi, bunun gibi gelecek 150 kimyasal tankın getireceği risklerin bir ön habercisidir” denildi.

‘FAY YASASI LAZIM’

Kuzey Anadolu Fayı’nın en aktif olduğu bölgeler arasında yer alan Yalova’da 17 Ağustos depreminde sanayi tesislerinde yaşanan kimyasal sızıntının bile bakanlıkları, yerel yönetimleri ve bölgedeki fabrikaları gereken radikal önlemleri almaya itemediğinin göstergesi olduğu belirtilen açıklama “Oysa tam da Laledere Deltası’nın durumuna uygunluk göstereceği gibi, “Diri Faylar çevresinde tampon bölge oluşturma esasları”nı inceleyen Alquist-Priola Diri Faylar Kanunu, ABD’nin Kuzey Anadolu Fayı ile benzerlik gösteren California fayları için 1972’de yürürlüğe girmiş, bu kanunda diri fay üzerinde hiçbir yapılanmaya izin verilmemesi gerektiği dile getirilerek, sanayi yapılaşmaları için kısıtlamalar da ortaya konulmuştur” denildi.

“ÖNLEMLİ ALANLAR DA KALDIRILDI”

AKSA Akrilik Kimya AŞ’yi bölen Taşköprü fay kırığını tek başına inceleyen 2009 Gürsu Sismik Raporu’nda, fayın üzerinde yer alan sanayi tesisleri için ‘tek başına’ tehlike oluşturmayacağı savının ortaya atıldığı ve daha önce önlem alanı olarak nitelenen Taşköprü fayının çevresindeki 20’şer metrelik alana bile gerek duyulmadığı sonucuna varıldığı hatırlatılan açıklamada “1999 depreminin hemen ardından MTA Jeoloji Etüdleri Dairesi tarafından bölgedeki riskleri ortaya koymak amacıyla hazırlanan “17 Ağustos 1999 Marmara Depremi Sonrasında Olası Yerleşme Alanları” başlıklı raporda Laledere Deltası’nda yüzey kırıkları gözlendiği belirtilerek, Taşköprü askeri havaalanı içindeki 17Ağustos1999 kırığının fotoğrafları gösterilmiştir. (Sf 26-27) Bu delta, AKSA Akrilik Kimya AŞ tesislerinin halen bulunduğu ve VOPAK’ın 710 bin metre küplük 150 tankla kimyasal depolama terminali kurmak istediği deltadır. Raporun sonuç bölümünde, “Son deprem Laledere Deltası’nda yüzey kırığı gelişebildiğini ortaya koymuştur. Laledere Deltası bölgede yapılaşma açısından sakıncalı alanlardan biri olarak değerlendirilmektedir” denilmiştir. (Sf 48) Hersek’in batısında kalan fayların kırılma riskinin arttığına ve deprem riski en yüksek alanlardan biri haline geldiğine yer verilen rapora eş değer pek çok bilimsel araştırma mevcuttur” denildi.

‘BÜYÜK RİSKE KARŞI UYARIYORUZ’

Platform bilimsel raporlarda belirtilen KAF geriliminin Hersek’in batısından Yalova’ya doğru uzandığını bir kez daha hatırlatarak, “1999’da AKSA içinde zarar gören ve 6 bin 500 ton akrilonitril sızıntısına yol açan kimyasal depolama tesislerinin ve delta üzerinde 11 yıl önce meydana gelen 2-3 km uzunluğundaki yüzey yarılmalarının, olası, beklenen depremde üzerindeki taşıdığı termik santral, zehirli kimyasallar ve termokimyasal afeti tetikleme riskinin, bir de 250 metre uzağında 710 bin metreküp kimyasal depolanmak üzere 150 VOPAK tankıyla donatılmasını hem ilimiz, hem bölge halkı, hem ekosistem ve hem canlı yaşamı için yaşatabileceği risklere karşı uyarma görevimizi yerine getiriyoruz” denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yaşamını yitiren 3 MKP'linin kimlikleri belirlendi

SONRAKİ HABER

Dış basında yemin krizi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...