24 Temmuz 2014 23:31

Türk Metal tabana sormadan açıkladı

Türk Metal Sendikası, 2014-2016 yıllarını kapsayan ve MESS’e (Metal Sanayicileri Sendikası) sunulacak olan Grup Toplu İş Sözleşmesi Taslağının ana hatlarını belirleyerek kamuoyuna açıkladı. 150 bin metal işçisini ilgilendiren TİS’le ilgili Türk Metal, birinci altı ay için ücretlere yüzde 14, ikinci altı ay enflasyon oranında artış, üçüncü altı ayda enflasyon artı 2 puan, dördüncü ayda ise yine enflasyon oranında artış isteyecek.

Türk Metal tabana sormadan açıkladı
Paylaş

Türk Metal Sendikası, 2014-2016 yıllarını kapsayan ve MESS’e (Metal Sanayicileri Sendikası) sunulacak olan Grup Toplu İş Sözleşmesi Taslağının ana hatlarını belirleyerek kamuoyuna açıkladı. 150 bin metal işçisini ilgilendiren TİS’le ilgili Türk Metal, birinci altı ay için ücretlere yüzde 14, ikinci altı ay enflasyon oranında artış, üçüncü altı ayda enflasyon artı 2 puan, dördüncü ayda ise yine enflasyon oranında artış isteyecek. Türk Metal, geçen dönem gündeme getirdiği Bireysel Emeklilik uygulamasını bu dönemde taslağa yerleştirdi.

Türk Metal Sendikasının, metal sektöründe sıkça yaşanan iş kazaları ile ilgili TİS taslağında yer alan madde ise iş kazası geçirilmeyen günlere istinaden sendika üyesi işçilere prim talep ediyor. İş kazası geçirip geçirmemeyi sadece işçinin dikkati ile ilgili bir şeymiş gibi ele alan düzenlemeye göre, “İşçiye iş kazası geçirmediği 100 gün için 100, 200 gün için 150, 360 gün için 200, devamındaki her 100 gün için de 50 lira net ilave edilecek tutarda ödeme yapılır” ibaresi yer alıyor.  Sosyal yardımlarda, birinci yıl yüzde 20 zam, ikinci yıl ise enflasyon artı 2 puan istenecek.

TİS TASLAĞI KIBRIS’TA OLUŞTURULDU

Türk Metal Sendikası yetkilileri, 1 Eylül 2014 ile 31 Ağustos 2016 tarihleri arasında geçerli olacak olan TİS’in hazırlanmasında MESS’e bağlı 160 işyerinde görev yapan 500’e yakın sendika temsilcisinin cevapladığı anket sonuçlarının değerlendirildiğini belirtti.

21-23 Temmuz 2014 tarihlerinde KKTC’de toplanan Başkanlar Kurulunun anket sonuçlarını değerlendirmesinden sonra Grup Toplu Sözleşmesine son şeklinin verildiği böylece tabanın sesinin TİS’e yansıdığı iddia edildi.   

Ancak bu 500 temsilcinin işçiler tarafından seçilen değil de sendika yönetimleri tarafından belirlenen temsilciler olması ve işyerlerinde TİS tartışmalarının yapılmadığına dair haberlerin gelmesi, TİS’in tabana sorulmadan belirlendiğini belgeledi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yeryüzü sofrasında Filistin ve Rojava katliamı kınandı

SONRAKİ HABER

Deri işçisi zam istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...