24 Temmuz 2014 22:28

Kayseri Cezaevinde hükümlüler mi suçlu?

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, işkence iddialarıyla gündeme gelen Kayseri Cezaevinde sorumlular hakkında ceza vermeye yer olmadığını söyledi.

Kayseri Cezaevinde hükümlüler mi suçlu?
Paylaş

Mustafa MAYDA
İstanbul


Kayseri Cezaevi 2013’ün ekim ayında gardiyanların hükümlülere işkence yaptığı iddiasıyla gündeme geldi. Bakan Bekir Bozdağ, “Başlatılan idari soruşturmada ikinci müdür ve infaz ve koruma memuru hakkında disiplin cezası vermeye yer olmadığına dair karar verildi” dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’in konuya dair soru önergesine cevap veren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, cezaevi ikinci müdürünün görevden alınmadığını, can güvenliği nedeniyle tayin talebine istinaden başka bir ceza infaz kurumuna tayin edildiğini belirtti.

İşkence iddialarına karşı gardiyanları savunan Bozdağ, hükümlü ve tutukluların gardiyanlara saldırdıklarını ileri sürdü. Ailelerin ifadelerinin aksine tutukluların vücutlarında darp ve cop izi bulunduğuna dair herhangi bir ibareye rastlanılmadığını savunan Bozdağ, “Bu iddialarla ilgili, Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığınca açılan adli soruşturmanın devam ettiği, Kurum Disiplin Amirliğince başlatılan idari soruşturmada ise ikinci müdür ve infaz ve koruma memuru hakkında disiplin cezası vermeye yer olmadığına dair karar verildiği anlaşılmıştır” dedi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Kayseriİ Kapalı Cezaevinde 22 Ekim 2013 Pazar günü açık görüş sırasında müdür yardımcısının bir mahkumun çocuğunun kafasına vurması ile başlayan olayda, mahkum yakınları dışarı çıkartıldıktan sonra mahkumlara yoğun işkence yapıldığı ve darp edildiği, aileler tarafından ifade edilmişti. Cezaevinden gelen ilk açıklama, “Mahkumlar birbirini dövdü” şeklinde olmuştu. Olaydan sonra aileler, mahkumların sırt, kafa, bacak ve gözlerinde morluklar olduğunu, cop darbelerine rastlandığını belirtmişti. Daha sonra Kayseri Cezaevinden, işkence görenlerden 46 mahkum Kırşehir, Trabzon, İnegöl, Rize, Gümüşhane, Samsun gibi uzak illere sürgün edilmişti.

ÖNCEKİ HABER

Alakır\'da kurul sit alanı kararına direniyor

SONRAKİ HABER

Iraklı mülteciler iş için eylem yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...