23 Temmuz 2014 16:20

Ukrayna: Rusya 2 savaş uçağımızı düşürdü

Ukrayna’nın doğu bölgesinde tek taraflı olarak bağımsızlıklarını ilan eden Rusya yanlısı milis güçler, Ukrayna’ya ait iki adet SU-25 tip savaş uçağını düşürdüklerini açıkladı. Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Kurulu ise uçakların Rusya tarafından düşürüldüğünü iddia etti.

Ukrayna: Rusya 2 savaş uçağımızı düşürdü
Paylaş

Ukrayna Hava Kuvvetleri’ne ait iki adet Su-25 model jetin ülkenin doğusunda, Rusya tarafından vurulduğu iddia edildi. Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Kurulu’ndan (RNBO) yapılan açıklamada, 5 bin 200 metre yükseklikte görev uçuşu yapan uçakların, Rusya yanlılarının ellerindeki silahlarla vurmanın mümkün olmadığı belirtildi.

RNBO Bilgi Merkezi Sözcüsü Andrey Lısenko; “Dimitrovka Köyü mevkiinde dört adet Su-25 model uçağımız kara harekâtı yapan birliklerimize hava desteği veriyordu. Dönüş yolunda dört uçaktan ikisi vurularak düşürüldü. Uçaklar, çok güçlü Zenit Roket Sistemleri ile vuruldu. Pilotların tüm çabalarına rağmen kendilerini hedef alan roketlerden uçaklarını kurtaramadı.” dedi.

Pilotların sağ kurtulduğu hadisede ilk araştırmalarda roketlerin, Rusya tarafından geldiği tespit edildi. Yetkili makamlar Rusya yanlısı milislerin ellerinde bu türden hedefleri vuracak silahlar bulunmadığını ifade etti. Kolluk kuvvetleri ayrılıkçıların kontrolündeki bölgede kalan pilotları kurtarmak için operasyon başlattı.

MİLİSLER: BİZ DÜŞÜRDÜK

Ukrayna’nın doğu bölgesinde tek taraflı olarak bağımsızlıklarını ilan eden Rusya yanlısı milis güçler ise, Ukrayna’ya ait iki adet SU-25 tip savaş uçağını düşürdüklerini açıkladı. Donetsk Halk Cumhuriyeti (DPR) milis güçler sözcüsü Interfax’a yaptığı açıklamada, “Snijne’ye yakın alanda bir Su-25 düşürdük. Pilotlardan biri atlamayı başardı. Bölgede onu araştırıyoruz. Bir diğer Su-25’de kuzeyde bir alana düştü.” dedi. DPR sözcüsü savaş uçaklarının Marinovka’da güvenlik noktasına ateş açtıklarını, saldırıya karşılık verildiğini ifade etti.

Lugansk bölgesi yetkilileri de iki uçak daha düşürdüklerini iddia etti. Ukrayna hava sahasından geçen Malezya Hava Yollarına ait bir yolcu uçağı füzeyle düşürülmüş ancak füzenin nereden atıldığı tespit edilememişti.

Ukrayna’nın doğu bölgesinde kontrolü sağlamak için ordu yoğun operasyonlarına devam ederken, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko da kısmi seferberlik ilan etti. Parlamentonun daha önce kabul ettiği ve Poroşenko’nun imzaladığı yasaya göre 45 gün süreli ülke genelinde kısmi seferberlik ilan edildi. Yerel yöneticilerin kamu ve sivil bina ve diğer araçları gerekli görülmesi durumunda geçici süre ile ordunun kullanımına sunacak. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

YPG, bir köyü IŞİD’den kurtardı

SONRAKİ HABER

Tayvan\'da uçak acil iniş yaparken kaza yaptı: 51 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...