22 Temmuz 2014 17:26

‘Türkiye’nin İsrail’le ilişkileri kesilsin’

Grup toplantısında ve toplantılarda konuşan siyasilerin gündeminde , İsrail’in Gazze’de yapmış olduğu katliam vardı. Muhalefet AKP Hükümetini İsrail’e ekonomik ve siyasal olarak destek verdiği üzerinde dururken Başbakan Erdoğan Türkiye’nin İsrail’le ilişkilerinin bundan sonra ne olacağına dair ise bir şey söylemedi.

‘Türkiye’nin İsrail’le ilişkileri kesilsin’
Paylaş

Grup toplantısında ve toplantılarda konuşan siyasilerin gündeminde, İsrail’in Gazze’de yapmış olduğu katliam vardı. Muhalefet AKP Hükümetini İsrail’e ekonomik ve siyasal olarak destek verdiği üzerinde dururken Başbakan Erdoğan ise “İsrail Filistin’i adım adım işgal etmeyi, Filistinlileri öldürmeyi sürdürdü. Ne BM’den ne batılı ülkelerden ne de İslam ülkelerin çoğundan ciddi bir tepki yok” demekle yetindi. Türkiye’nin İsrail’le bundan sonra ilişkilerinin ne olacağına dair ise bir şey söylemedi.

‘İNSANİ YARDIM MALZEMESİ DEĞİL FÜZE’

Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ortadoğu’da akan kanın sorumlusunun Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu olduğunu söyledi. El Kaide ve IŞİD’e Türkiye’den giden silahlarla ilgili dosyayı araladıklarını söyleyen CHP lideri şu ifadeleri kullandı: “Diyorlardı ya, efendim biz oraya ilaç gönderiyor, insani yardım malzemesi gönderiyoruz, gizli gönderiyoruz. Dosyanın kapağını açtık. İnsani yardım malzemesi değil giden füzeler, silahlar. Kime gidiyor? El Kaide’ye ve IŞİD’e gidiyor. Ne diyor? Müslüman Müslüman’ı öldürür mü diyor. Öldüren de sensin. Onun eline silah veren sensin. Utanmadan bunu söyleyen de sensin. Böyle bir tablo olabilir mi?​”

İSRAİL’E YAKITI HÜKÜMET VERİYOR

İsrail Türkiye ilişkilerine de değinen Kılıçdaroğlu, “İsrail’in kullandığı yakıtı Hükümet veriyor” dedi. Konuşmasında Başbakana seslenen Kılıçdaroğlu “İsrail’e ders vermek istiyorsan şunları yaparsın” diyerek AKP Hükümetinin ve Erdoğan’ın yapması gerekenleri sıraladı: “

*  Kürecik Radar İstasyonunu kapatırsın. Yapabiliyor mu?
*  Biz oyun kurucuyuz diyorlardı, hangi oyunu kurdunuz?​”

CHP lideri, Başbakan Erdoğan’ın, AKP’nin grup toplantısına Gazeteci Savaş Ay’ın yıllar önce SSK hakkında yaptığı ve dönemin SSK Genel Müdürü Kemal Kılıçdaroğlu’nun da konuk olduğu A Takımı programının arşiv görüntüleriyle başlamasına da tepki gösterdi.  Kılıçdaroğlu, “Senin istediğin medyada, senin istediğin gazetecilerle sadece SSK’yi konuşmak üzere oturalım. Yanına Melih Gökçek’i de al” dedi.

DEMİRTAŞ ERDOĞAN’I CANLI YAYINA DAVET ETTİ

Avrupa turunu tamamladıktan sonra Türkiye’de dönen Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş, İstanbul’da dün Doğu-Güneydoğu Dernekleri Platformunun düzenlediği programa katıldı. “Rol yeteneği yüksek” tanımlamasında bulunduğu Başbakan Erdoğan’ı “En büyük rol yeteneği, en iyi halkçı lider taklidi yapmasıdır” sözleriyle eleştiren Demirtaş, Erdoğan’ı seçim çalışmalarını devletin tüm imkanlarını kullanarak yürütmekle suçladı. Demirtaş, Erdoğan’ı canlı yayında tartışmaya da davet etti.

KATLİAMLARI SİNEYE ÇEKEMEYİZ
Demirtaş’ın konuşmasında üzerinde durduğu başlıklardan biri de Filistin ve Rojava’ya yönelik saldırılar oldu. İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarını lanetleyen Demirtaş, Erdoğan’ın bu konuda samimi olmadığına vurgu yaparak, “Dünyanın gözü önünde vahşet uygulamaları devam ediyor. Mazlum Filistin halkının yanında olduğumuzu bir kez daha belirtiyoruz. Türkiye’nin İsrail ile İlişkilerini kesmesini belirtiyoruz. Neden Malatya’daki üssü İsrail’e kullandırıyorsun. Askeri ilişkiler sürdürüyorsun, bunu açıklaman lazım” ifadelerini kullandı.
İsrail devletinin protesto edilmesinin Yahudi karşıtlığı olarak algılanmaması gerektiğini de vurgulayan Demirtaş, “İsrail devletinin politikasını eleştirmeyi Yahudi karşıtlığı olarak algılamamak lazım. Bizim protesto ettiğimiz Yahudi halkı ve inancı değil, İsrail’in devlet politikalarıdır. Katliamları sineye çekemeyiz” diye belirtti.

ERDOĞAN TÜRKİYE-İSRAİL SORULARINI YANITSIZ BIRAKTI

Başbakan ve Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan da partisinin grup toplantısındaki konuşmasında İsrail’in Filistin’de yaptığı katliam vardı. Ancak Başbakanın günlerdir basında sıkça dile getirilen ve kamuoyunun da yanıtını beklediği Türkiye’nin İsrail’le olan ilişkilerine dair bir şey söylememesi dikkat çekti. Başbakan konuşmasında Türkiye’nin İsrail’e nasıl bir tavır alacağını açıklamak yerine diğer ülkelerin tavırlarını eleştirmeyi tercih etti. Erdoğan, “İsrail Filistin’i adım adım işgal etmeyi, Filistinlileri öldürmeyi sürdürdü. Ne BM’den ne Batılı ülkelerden ne de İslam ülkelerinin çoğundan ciddi bir tepki yok. Dünya çocukların ölümünü sadece seyrediyor. Dünya çocukların ölümüne hastaneler ve ibadethanelere yapılan saldırılara seyirci kalıyor. Devletler bunu yaparken halklar sokağa çıkıyor tepkilerini ortaya koyuyor” dedi. Daha önce İsrail’in insanlık dışı katliamlarına cesaretle sesini çıkarabilen 2 ülke olduğunu söyleyen Erdoğan şunları söyledi: “Bunlardan biri Mısır’dı. Mursi 1 yıllık iktidarı boyunca Filistin davasının yanında durdu. Bu dik ve omurgalı duruşu birilerini rahatsız etti. Tahrir gösterileri dediler özgürlük dediler askeri darbe yaptılar binlerce masumu katledip hapse attılar. Darbecilerin ilk yaptığı iş Gazze’ye giden refah kapısını kapatmak oldu. Batı’dan kimse bu darbeye darbe diyemedi. Şimdi başta Mısır olmak üzere herkes katliamı izliyor. Diğer ülke Türkiye’ydi. Türkiye’nin Filistin davasının yanında durması birilerini rahatsız ediyordu. Önce Gezi olayları dediler. Hükümeti devirmeyi denediler ama başaramadılar. Mısır’daki senaryo tutmadı. Pensilvanya’yı kullanarak yargı darbesiyle hükümeti devirmek istediler başaramadılar. Cumhurbaşkanlığı seçimi üzerinden başta senaryo deniyorlar. Çatı aday diyorlar. Bunların hepsi yalan Gezi’de başaramadıklarını 17-25 Aralık’ta 30 Mart’ta başaramadıklarını 10 Ağustos’ta başarmaya çalışıyorlar. İsrail zulmüne ses çıkarmayacak dengeleri göz edecek sessiz bir cumhurbaşkanı ile devam etmek istiyorlar.”
Başbakan konuşmasının sonunda son grup toplantısı yaptığını söyleyerek, helallik istedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İkinci 500’de de aynı tablo

SONRAKİ HABER

Filistin’deki katliam durdurulsun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...