22 Temmuz 2014 15:39

Sevda Şener hayatını kaybetti

Tiyatro Araştırmacısı ve Eleştirmen Prof. Dr. Sevda Şener, bugün sabah hayatını kaybetti. Şener’in cenazesi yarın öğle namazından sonra Ankara Kocatepe Camii’nden kaldırılacak.

Sevda Şener hayatını kaybetti
Paylaş

Tiyatro Araştırmacısı ve Eleştirmen Prof. Dr. Sevda Şener, bugün sabah hayatını kaybetti. Şener’in cenazesi yarın öğle namazından sonra Ankara Kocatepe Camii’nden kaldırılacak.

“Hocaların hocası” lakabıyla tanınan ve Tiyatro Eleştirmenleri Birliğinin kurucu üyelerinden olan, 1928 yılında doğan Şener, 1956 yılında Ankara Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünden 1956 yılında mezun oldu. 1958’de aynı okulda açılan Tiyatro Bölümünde asistan olarak göreve başlayan Şener, İngiltere’de Bristol Üniversitesinin Dram Bölümünde iki dönem, Avusturya’da Viyana Üniversitesi Tiyatro Bilimi Enstitüsü’nde de bir dönem seminerlere ve derslere katıldı. 1995 yılında DTCF Tiyatro Bölüm Başkanlığı görevinden emekli olan Sevda Şener, tiyatro kuramları, dramaturji, eleştiri kuramları, estetik, çağdaş sanat, modern ve modern sonrası tiyatro konularında eğitmenlik yaptı. Şener’in birçok makale, kitap ve eleştiri yazılarının yanı sıra çeşitli dallarda ödülleri de bulunuyor.

SANATÇILAR SOSYAL MEDYADAN ŞENER’E YAZDILAR
Şener’in ölüm haberi sosyal medyada da yankı uyandırdı. Tiyatro dünyasından bazı isimlerin yazdıkları şöyle:

Şebnem Sönmez: Kitaplarını, yazılarını bilenler bilir; biz öğrencileri de Onun şefkatli öğretisini Sevda Şener. Güle güle hocam; elbet bir gün buluşacağız.

Sezgi Mengi: Sevda Şener her tiyatro insanının hayatından geçmiştir. Birçok büyüğümüzün hocasıdır. Kitaplarıyla hepimizin hocasıdır. Nur içinde uyusun.

Levent Üzümcü: Türk Tiyatrosu Sevda Şener’i, çok önemli bir değerini yitirdi. Huzur içinde uyuyun hocam.

Songül Öden: Kıymetlimiz, değerli hocamız Sevda Şener aramızdan ayrılmış... Bize kattıklarına ne desem az... Yolumuz kesiştiği için bin şükür… Acımız büyük.

Mert Fırat: “Ezber bilgi değil, bakış açısı, yorum. Bilgiyle iktidar olmaz.” Sevda Şener. Güzel gözlerinizle ve yüreğinizle güle güle hocam.

Genco Erkal: Ülkemizde tiyatro biliminin yüz akı, bilge kişi, eşsiz insan, değerli hoca, unutulmaz Sevda Şener’i kaybetmenin acısını yaşıyoruz. Sevgiyle.

Fırat Tanış: Güzel ömür, Sevda Şener.

Zerrin Tekindor: Hayranı olduğum, tanımaktan şeref duyduğum ölümsüz kadın Sevda Şener...

Murat Meriç: Sevda Şener, en mutsuz olduğumuz günde yüzünüzü güldüren insandı. Odasında tatlı tatlı anlatırdı. Tanıması gerekmezdi: Girer, otururduk.


Sevda Şener’i tanımış olmak bir şanstır

ÜstünAKMEN*

Birliğimizin Kurucu Üyesi Prof. Dr. Sevda Şener’in aramızdan yitip gitmesi, Türk tiyatrosunun yeri çok zor doldurulacak acı bir kaybıdır. Bir yıldız kaymasıdır.

Hemen söyleyeyim, “Hocaların Hocası”, tiyatro sanatının ülkemizde kuramsal temellerini atan bir enderdi. Tiyatromuzun itibar kazanmasında ve saygınlığının korunmasında öncülük yapmış, önder olmuş; akademisyenlerin, eleştirmenlerin saygınlık kazanmalarında katlı sağlamış bir “tiyatro filozofu” idi. Bilimsel olmanın ne demek olduğunu öğrencilerine örnek olarak öğretendi. Her kitabı yararlı amaçlar manzumesi olan Sevda Şener, o amaçlar doğrultusunda yöntemler bulmuş olan, uygulayan ve uygulatan olarak tiyatro tarihimizde yerini çoktan almış bir bilim insanıydı.

Hiç kuşkum yok ki onu tanımış olmak bir şanstır. Öğrencisi olmak bu şansı katlamaktır. Kitaplarını, eleştiri yazılarını okumuş olmak da ayrı bir şanstır. Hiç değilse bir konferansında bulunanlar bile kendilerini şanslı saymalıdır.

Ne var ki, onu kaybetmek tiyatro akademisyenlerinin, tiyatro eleştirmenlerinin, dramaturgların, tiyatro ile uğraşanlarının şanssızlığıdır.

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği üyeleri adına huzurunda saygıyla eğiliyorum.

* Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Başkanı
 

ÖNCEKİ HABER

Minik Serçe Açıkhava’da

SONRAKİ HABER

Avanos’un simgesine betonarme hançeri!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa