21 Temmuz 2014 12:19

Tüzel, IŞİD'in Rojava ve Türkiye'deki saldırılarını Erdoğan'a sordu

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, IŞİD’in Rojava’ya ve Türkiye’nin sınır hattındaki köylerine yönelik saldırılarını Meclis gündemine taşıdı. Tüzel, Başbakan'ın yanıtlaması talebiyle verdiği önergede, 'Hükümetinizin, IŞİD çetelerinin Türkiye sınırına yaslanarak Suriye’deki halklara zulmetmesini önleyecek askeri, siyasi önlemleri nedir?' diye sordu.

Tüzel, IŞİD\'in Rojava ve Türkiye\'deki saldırılarını Erdoğan\'a sordu
Paylaş

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, IŞİD’in Rojava’ya ve Türkiye’nin sınır hattındaki köylerine yönelik saldırılarını Meclis gündemine taşıdı. Tüzel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle şu soruları yöneltti.

1- Urfa’nın Birecik ilçesine bağlı, sınırın sıfır noktasında bulunan Ziyaret köyünün karşısında, Rojava tarafında bulunan ve aynı ismi taşıyan Ziyaret köyünün kontrolünün tamamen IŞİD’in ele geçirmesinin ardından sınırdaki Türk askeri kuvvetlerinin sınırda bulunan tüm mevzi ve gözetleme kulelerini boşalttığı iddiaları doğru mudur?
2- Bölgeden çekilen fotoğraflarda da görüldüğü üzere, gözetleme kuleleri ve TSK’ye ait mevzilerin tamamen boş olmasının nedeni nedir?
3- Oldukça uzun olan sınır hattının kontrolü için sadece bir askeri zırhlı araç bulundurulmasının izahı var mıdır?
4- IŞİD’in, Ziyaret köyüne yönelik saldırısı sırasında sınır hattında bulunan Türk karakolundan YPG mevzilerine top atışı yapıldığı iddiaları araştırılmış mıdır?
5- Gaziantep’e bağlı Karkamış Mülteci Kampının IŞİD militanları tarafından kullanıldığı, iddiaları doğru mudur?
6- YPG’nin kontrolünde olan Ceylanpınar  sınırından  gelen mermilere  topla karşılık verildiği ancak, IŞİD kontrolünde olan Birecik Eşme köyüne 2 havan topu ve sayısız mermilerin düştüğü anda askerlerin hemen mevzileri bırakıp kaçtığı iddiaları araştırılmış mıdır?
7- Ziyaret köyünün IŞİD tarafından ele geçirildiğinde, IŞİD’in Türk karakolu ile görüştüğü ve hiçbir müdahale ile karşılaşmadan, köylülerin mayın sahasının kenarına götürdüğü silahlarını, arabalarını ve tüm malzemeleri toplayıp götürdüğü iddiaları doğru mudur?
8- Urfa, Birecik ve Suruç sınırında IŞİD’in işgal etmeye çalıştığı Kobane-Rojava’yla dayanışmaya giden TC yurttaşlarına karşı neden asker, tank ve zırhlı araçlar yığılmıştır?
9- Savaş ve zulüm altında olan sınırın her iki tarafındaki akraba halkların dayanışmasını kolaylaştırmak, mazlumların sığınağı olan Rojava’ya insani yardımın önündeki engelleri kaldırmak, uluslararası insan hakları kuruluşlarının ve basının Rojava’ya ulaşması için sınırda kolaylıklar sağlamak yönünde bir girişiminiz veya bir çalışmanız olacak mıdır?
10- Hükümetinizin, IŞİD çetelerinin Türkiye sınırına yaslanarak Suriye’deki halklara zulmetmesini önleyecek askeri, siyasi önlemleri nedir? (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Toki’nin deprem konutlarında 3 yıldır su yok

SONRAKİ HABER

Leyla Zana ve Sırrı Süreyya Önder Erbil’e gidiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa