21 Temmuz 2014 09:15

Bir çöpü en az 10 kişi karıştırmaya başladı

İnanç YILDIZ
Antep


İnsan Hakları Derneği (İHD) Gaziantep Şubesi, Suriye’deki savaştan kaçarak Antep’e gelmek zorunda kalan Suriyelilerle ilgili hazırladığı raporu açıkladı. Antep’te 300 binden fazla Suriyeli sığınmacı olduğuna dikkat çekilen raporda, “Savaş öncesi bir çöp konteynerini gün içerisinde yalnızca bir veya iki kişi karıştırırken şu anda bir çöp konteyneri gün içinde en az 10 farklı kişi tarafından karıştırılmaktadır” denildi.
Basında çıkan haberler, birebir görüşmeler ve derneğe yapılan başvurularla hazırlanan raporun giriş bölümünde Türkiye’nin ulusal mevzuatında kitlesel sınır göçlerini ve acil insani yardımı gerektirecek olan koşulları karşılayacak kanun maddelerinin sınırlı olduğuna dikkat çekildi. “Mevcut durumda, hem kamp hem de kamp dışında yaşayan Suriyeli sığınmacıların temel hak ve ihtiyaçlarının karşılanması için çıkartılan genelgelerin birçoğu ihtiyaca cevap verme konusunda yetersiz kalmaktadır” denilen raporda, Gaziantep’e yerleşen mültecilerin çoğunluğunun kampların dışında, şehir merkezi ve ilçe merkezlerinde yaşadığı belirtildi.  

BARINMA VE GIDA SORUNU YAŞANIYOR
“Bu yeni insan fazlalığına ciddi bir önlem alınmadığından ilimizde de barınma, işsizlik, gıda ihtiyacı gibi problemler ciddi oranlarda artış göstermiştir. Yaşanan bu problemler hem Suriyelileri hem de Gaziantep’te yaşayan halkların temel sorunu haline gelmiştir” denilen raporda, “Söz konusu sorunlar doğru anlaşılmadığından insanlarda, “ötekiler suçlu” anlayışı gelişmiştir. Yerel ve ulusal basında yaşanan savaş göçü doğru temelde yansıtılmadığı için ırkçı ve suçlayıcı içerikle haberler yapılmaktadır. Söz konusu yanlış algı sönümlenmemekte; gittikçe artan kin ve nefrete sebep olmaktadır. Gelinen nokta itibari ile kentte Suriye halkı ile Gaziantep’te yaşayan halklar arasındaki gerilim giderek artmaktadır” ifadelerine yer verildi.

RAPORDA YER ALAN GÖZLEMLER
Raporda yer verilen bazı gözlemler şunlar:
- Suriyelilerin yüzde 90’ından daha fazlası dar ekonomik koşullarda yaşamaktadır.
- Yetişkin bir Suriyeli 100 lira haftalık ile ağır işlerde, sosyal güvencesi olmadan çalıştırılmaktadır. Suriyelilerin çalışmaya başlaması kimi ‘işverenler’ tarafından ucuz iş gücü kaynağı olarak kullanılmıştır. Şehirde kol emeğine dayanan iş gücü oldukça ucuzlamış, dar ekonomik şartlarda özellikle asgari ücret ve civarında çalışan şehrin alt orta sınıfında direkt olarak daralan ekonomik olanakları ve yaşam şartlarının karşılığı olarak Suriyelilere karşı bir nefret söylemi, pratiği ve ayrımcılığı ola gelmiştir.
- Suriyeli sığınmacılar yüksek kiralar ödemeye başlamışlardır. Kentin konut edinme gücü bulunmayan alt orta sınıfı asgari ücret ile hayatını idame etmekte iken, asgari ücretin üzerinde kiralar ile karşılaşmakta; bu durumun sebebi olarak direkt tepki gösterebileceği Suriyeli Sığınmacıları görmekte ve
- Savaş öncesi yoğunluklu olarak kağıt, metal, plastik gibi geri dönüşebilir maddelerin toplanması için şehrin gelir düzeyi düşük emekçi kesimi tarafından karıştırılan çöp konteynerleri, şimdi yaygın olarak Suriyeliler tarafından yoğun geçim hatta besin kaynağı olarak kullanılmaktadır.
- Adli makamlara yansıyan yansımayan binlerce darp, cebir olayı daha çok Suriyelilere yönelik gerçekleşmektedir.

ÖNERİLER
İHD raporunda yaşanan sorunların çözümü için de önerilerde bulunuldu. Raporda yer önerilerden bazıları ise şunlar:
- Şehirde bulunan kamu gücü kullananlar Suriyelilere yönelik şehir içerisindeki tertip edilen eylemlerde ve günlük hayat içerisinde gelişen pratiklerde Suriyelilere yönelik saldırılarda etkin hareket etmeli.
- Bilişim, soysal medya yerel gazeteler ve diğer iletişim araçları üzerinden Suriyelilere yönelik olan ayrımcı, şiddet içeren dile ve saldırılara yönelik olarak soruşturmalar başlatılmalıdır.
- Konut ve işyeri kiralarında bir tavan fiyat semtlere göre belirlenmeli, ücretsiz konaklamanın olanakları sağlanmalıdır.
- Suriyelilere yönelik çalışma şartlarına dönük sağlıklı çalışmalar yapılmalıdır.

HDP Milletvekili Levent Tüzel, Suriyeli mültecilerle ilgili Meclis'te konuştu

Evrensel'i Takip Et